Probační úředníci budou moci měnit podmínky alternativních trestů i zrušit dohled. Má to motivovat odsouzené

UDÁLOSTI: Probační úředníci budou moci nově sami rozhodovat o změnách v alternativních trestech odsouzených (zdroj: ČT24)

Probační úředníci budou moci nově sami rozhodovat o změnách v alternativních trestech odsouzených. Dosud to mohl učinit jen soud. Změnu umožní novela trestního řádu, která bude účinná od počátku příštího roku. Má zrychlit nástup k trestu a také posílit motivaci k jeho plnění.

Že kdo spáchá zločin a je odsouzen, jde do vězení, již dávno neplatí. Pachatelé si mohou trest „odsedět“ doma, anebo si ho odsloužit obecně prospěšnými pracemi, jako je třeba úklid černých skládek. Soudy ukládají přes šest tisíc alternativních trestů ročně.

Když je potřeba na trestu něco změnit, musí se k případu znovu vrátit soud. To se od roku 2022 změní. Podle ředitelky Probační a mediační služby Andrey Matouškové budou moci její lidé „rozhodnout o datu, odkdy začne odsouzený pracovat, kde bude pracovat, když bude potřeba změnit místo, tak to budou moci udělat“. Probační úředníci také budou moci nově zrušit dohled uložený soudem, pokud rozhodnou, že už není potřeba.

Soud jejich závěry přezkoumá jen v případě, když odsouzený nebude s novými podmínkami souhlasit. Ministerstvo spravedlnosti si od toho slibuje, že ubude administrativa a také se urychlí nástupy trestu. Matoušková navíc věří, že tak lze odsouzené motivovat, aby plnili podmínky trestu a podrobili se dohledu.

Úředníci budou vstupovat i do případů dětí

Probační úředníci dostanou ještě jednu novou pravomoc. „Budeme moci vstupovat do případů dětí mladších patnácti let, do této chvíle to zákon nezakazoval, ale nijak neupravoval na rozdíl od mladistvých,“ uvedla Matoušková.

Podle vedoucí pražského střediska služby Jany Mottlové je důležité, aby se s mladými pachateli trestných činů začalo pracovat co nejdříve. „Když se to řeší s velkým časovým odstupem, tak mladistvý zapomíná, co se stalo, není tolik motivovaný k řešení situace,“ poukázala.