Stát přijímá žádosti o náhradní výživné. Bude místo neplatičů přispívat maximálně 3000 korunami měsíčně

UDÁLOSTI: Samoživitelé můžou žádat o náhradní výživné (zdroj: ČT24)

Úřady práce začaly od počátku července vyřizovat náhradní výživné, tedy peníze, které uhradí stát dětem, jejichž rodič neplatí alimenty. Vyplácet bude až 3000 korun měsíčně. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) při představení nové dávky řekla, že považuje za ostudu, že dosud taková náhrada výživného v Česku nebyla. Doufá, že novinka zlepší vymáhání alimentů v zemi a příští vláda ji bude dál vylepšovat.

Náhradní výživné bude vyplácet úřad práce místo nezaplaceného stanoveného výživného, případně doplatí dlužnou částku, nejvýš však přispěje každému dítěti 3000 korun měsíčně a nejdéle dva roky. Podmínkou je, že rodič peníze po dlužníkovi vymáhá v exekuci či u soudu. Alimenty, které místo něj zaplatil stát, pak bude po dlužníkovi vymáhat úřad práce. Autoři zákona však předpokládají, že se podaří skutečně vymoci zhruba desetinu výdajů. Ročně by mohl stát proplatit přes 860 milionů korun.

Úřad práce má 30 dnů na vyřízení žádosti, potom začne dávku vyplácet, splní-li žadatel podmínky. Po čtyřech měsících bude muset rodič dítěte doložit, že peníze od partnera či partnerky stále nedostávají. Podle podkladů k zákonu se počítá s tím, že se podaří získat zpět zhruba desetinu výdajů.

Účinnost nového zákona je podle ministryně Maláčové „pro samoživitelské rodiny s dětmi naprosto průlomová“. O náhradním výživném se podle ní diskutovalo půl druhého desetiletí. „Byla pro Českou republiku velká ostuda, že jsme zákon neměli,“ uvedla ministryně. Připomněla, že Slovensko přijalo podobnou normu již v roce 2008.

Náhradní výživné má podle Maláčové pomáhat dětem, které se ocitly v obtížné situaci „v důsledku toho, že stát nedokáže prosadit vymáhání“. Děti, jejichž rodiče alimenty neplatí, jsou podle ní znevýhodněny – nemohou kvůli nedostatku peněz jezdit na tábory, chodit do kroužků ani na školní obědy. „Když mají děti znevýhodnění, tak zpoždění těžce dohánějí,“ dodala šéfka resortu práce. 

Kvůli náhradnímu výživnému vzniklo na pracovištích úřadu práce po republice celkem 160 nových úřednických míst. Podle mluvčí generálního ředitelství úřadu práce 130 z nich je pro pracovníky pro vyřizování výživného a 30 pro zaměstnance, kteří budou peníze od dlužníků vymáhat.