Počasí v létě bude průměrné, tropické teploty nejspíš nedorazí

Události: Počasí o prázdninách (zdroj: ČT24)

Sezonní předpověď počítá s tím, že by po chladnějším a deštivějším jaru mělo nakonec přijít nepatrně teplejší a zřejmě i sušší léto. Podle meteorologa ČT Pavla Karase bude na začátku letních prázdnin místy pršet a podle předpovědi to zatím vypadá, že se lidé nedočkají tropických teplot ani ve druhé polovině prázdnin.

„K dispozici máme dlouhodobý výhled, který ČHMÚ vydal v pondělí. Podle něj by měla být velká část července s obvyklou teplotou pro toto roční období, to znamená s teplotou kolem pětadvaceti stupňů. V první půlce července bude místy pršet. Druhá půlka měsíce už bude srážkově chudší a naprší zřejmě míň vody, než je obvyklé,“ popsal Karas.

Začátek prázdnin bude podle meteorologa bez letních teplot. „To znamená, že teplota nevyšplhá ani na pětadvacet stupňů. Pršet bude místy, šance na bouřky je jenom malá a odpolední teploty se nad pětadvacet stupňů dostanou zřejmě až v následujícím týdnu. Na tropické teploty to zatím nevypadá,“ upřesnil Karas.

Dlouhodobý výhled počasí
Zdroj: ČHMÚ

Srpen pak bývá ve střední Evropě nepatrně chladnější než červenec a obvykle i míň prší. „Když nedojde k výraznějším výkyvům, budou se odpolední teploty zase pohybovat blízko pětadvacítky. Nutno ale připomenout, že absolutně nejvyšší teplota naměřená v rámci Česka je ze 7. srpna roku 2012. Dny se už ale zkracují a noci prodlužují a rána po svaté Anně, tak jak praví známá pranostika, můžou být chladná,“ řekl Karas.

Sucho versus povodně

V poslední době je ale častější extrémní počasí. Může za to změna klimatu. Oteplování totiž podle odborníků znamená víc výkyvů a tedy i víc mimořádných událostí. Sucho a vlny veder střídají silné bouřky a přívalové povodně. Takovéto extrémní počasí se v minulých letech vystřídalo i během několika dní. 

„Letní sezona se nám v extrémech sama o sobě natahuje a extrémy se můžou vyskytovat dříve, v dřívějších měsících, jako je červen, nebo naopak později v září, to nebylo v minulosti tak zvykem,“ popsal klimatolog Pavel Zahradníček.

Roste zároveň počet tropických dnů, kdy teplota vystoupí aspoň na třicet stupňů. Od šedesátých do začátku devadesátých let bylo takových dnů v létě v Praze zhruba šest a v Brně sedm. V posledních třicet let už je ale takových dnů v Praze deset a v Brně téměř šestnáct.

Vůbec nejvíc tropických dnů pak bylo před šesti lety. Třeba v Brně bylo přes třicet stupňů většinu prázdnin. V posledních letech bylo navíc počasí i mimořádně suché. „Sucho v českých zemích bývalo v minulosti běžným jevem, tak v současné době je opravdu častější a extrémnější, což se může týkat i ostatních jevů, jakou jsou například horké vlny, které jsou prokazatelně také četnější a intenzivnější,“ dodal Zahradníček.

Naopak loni zase více pršelo. Ještě začátek prázdnin patřil k vůbec nejdeštivějším obdobím za posledních šedesát let. A častější jsou i silné bouřky. Přibývá dnů s extrémním deštěm, kdy naprší víc než třicet litrů na metr čtvereční. Zvyšuje se tak i riziko přívalových povodní. Bouřky navíc doprovází silný vítr nebo kroupy. A právě prázdninové měsíce patří dlouhodobě k těm, kdy jsou bouřky nejčastější. 

Extrémních projevů počasí bude podle odborníků přibývat. Podle odhadů by totiž v budoucnu sice třeba mělo napršet průměrné množství vody, více jí ale spadne v bouřkách, kdy voda rychle odteče. Ve zbývajících dnech se pak může prohlubovat sucho.