Duka se odmítá omluvit za údajné zneužívání v kléru

168 hodin: Dvojí metr (zdroj: ČT24)

Pražský arcibiskup Dominik Duka žádá omluvu po muži, který tvrdí, že jej jako dospívajícího zneužili dva duchovní. Podle kardinála to byl on, kdo udržoval sexuální styky s duchovním, který se navic proti nařčení nemůže bránit, protože je po smrti. Přístupem katolických hodnostářů k problematice sexuálního zneužívání uvnitř církve se zabývala v pořadu 168 hodin Zuzana Černá.

Muž středního věku, který si přeje zůstat v anonymitě, uvádí, že ho počátkem 90. let mezi jeho šestnáctým a devatenáctým rokem zneužili římskokatoličtí duchovní; nejdříve kněz, poté výpomocný duchovní, přičemž jeden z nich se na něm měl dopustit i bolestivého análního sexu a hrozit mu, že při zveřejnění případu budou všichni věřit knězi, a ne zneužívanému.

S odstupem dvaceti let žádá od církve omluvu. Kardinál Duka má ovšem za to, že jde o osobní kampaň namířenou proti jeho osobě, a prohlašuje, že by se měl dotyčný naopak omluvit církvi. K tomuto kroku ho vyzval poté, co muž neuspěl u Ústavního soudu, kde si stěžoval na postup policie. Ta odložila jeho trestní oznámení směřující na dva duchovní, které vinil ze zneužívání, i na samotného Duku, jehož vinil z nadržování.

Na kameru se arcibiskup nevyjádřil. „Diář pana kardinála to bohužel neumožňuje,“ vzkázal mluvčí arcibiskupství Stanislav Zeman. Dukův advokát Ronald Němec uvedl, že nechce komentovat události, které se údajně staly na počátku 90. let. Upozornil však, že v církvi „se řeší sexuální trestné činy, jsou jasné směrnice o tom, jak se má postupovat, je zřízeno kontaktní centrum, které pomáhá obětem“.

„Mého klienta se to dotklo a rozrušilo ho to,“ komentoval přístup kléru mužův advokát Daniel Bartoň. „Necítí žádnou vinu a nevidí důvod, proč by se měl omlouvat. Touží po omluvě ze strany církve, ať už to bude Dominik Duka nebo papež – ať se mu někdo omluví za to, co se mu stalo.“

Výhrady z Rádia Proglas

Dukův přístup kritizoval spolek Někdo Ti uvěří zastupující oběti zneužívání v církvi. „Místo toho, aby pan kardinál přišel k člověku, který je zraněný, vyhrožuje soudy, policií. Pro mě je to ve srovnání s papežem Františkem tak obrovský kontrast, že je mi až smutno,“ prohlásil předseda spolku Jiří Kylar.

Podobný názor má i šéfredaktor křesťanského Rádia Proglas Pavel Mikšů. „Přijde mně to, jako když je na škole šikana, já upozorním ředitele, že se mi stalo nějaké násilí, a on mi řekne, že mám utřít krev, která mi kape z nosu a nemám napadat studenty, kteří už školu absolvovali,“ podotkl.

„Církev má naslouchat a přijímat. To není o omluvě. Nemá dělat gesta, ale reálné účinné kroky,“ komentoval tyto výtky Dukův advokát Němec. 

Dominik Duka se odmítl omluvit jménem církve oběti údajného zneužívání v téže době, kdy sám omluvu žádá –⁠ a to od divadelníků, kteří uvedli hry režiséra Olivera Frljiče Prokletí a Naše násilí a vaše násilí. První z nich tematizuje i zneužívání dětí kněžími a zahrnuje například náznak orálního sexu na soše papeže Jana Pavla II.

Duka a Ronald Němec neúspěšně žádali omluvu od Národního divadla Brno a Centra experimentálního divadla u obecných soudů, nyní avizovali ústavní stížnost. Soudy žalobu odmítli mimo jiné proto, že Duka ani Němec nebyli v představeních zobrazeni ani se jich neúčastnili jako diváci. Rozsudky akcentovaly také svobodu slova a uměleckého projevu a také to, že obě představení nastolovala důležitá témata.

Podle ředitele Národního divadla Brno Martina Glasera je žaloba vůči hře zabývající se sexuálním násilím v církvi těžko pochopitelná vzhledem k tomu, s jakými kauzami se církev potýká. „Kdyby se nic takového nedělo, nemuseli bychom takové představení mít,“ uvedl Glaser.

Šéfredaktor Rádia Proglas vnímá jednotlivé kroky Dominika Duky jako jasný vzkaz. „Je to signál odtržení od zájmu o oběť. Místo podané ruky je to ruka, která vás odstrkuje,“ míní.

Advokát Němec zdůvodnil žalobu na hry uvedené na divadelním festivalu v roce 2018 hlavně tím, že v jedné z nich je zobrazena scéna, kde Ježíš Kristus znásilňuje muslimskou ženu. „Ježíš Kristus je pro nás syn Boží, je to Bůh. Bůh se projevuje jako dobro. V případě, že ho někdo zobrazuje jako člověka, který páchá to nejhorší zlo, tak to není Bůh, v kterého věřím,“ upozornil.

Předseda spolku Někdo Ti uvěří je však přesvědčen, že tím spíše by měla zaznít omluva obětem sexuálního násilí. „Znepokojuje mě, jak se někdo může (…) cítit dotčen tím, že se někdo o dobrého Ježíše otře, podávat na něj soudní žalobu, a přitom máme kolem sebe trpící lidi, kterým bychom toho dobrého Ježíše mohli ukázat svým chováním a přístupem. To pan kardinál nedělá,“ řekl Jiří Kylar.