Není fér, že divadla mají jiné podmínky než restaurace, říká Baxa. Kulturu stále podporujeme finančně, oponuje Zaorálek

Události, komentáře: Rozvolňování v kultuře (zdroj: ČT24)

Poslanec za ODS Martin Baxa považuje za problém, že podmínky mezi kulturními institucemi a gastronomií nejsou rovné. Zatímco divadla a další kulturní instituce musí kontrolovat, jestli mají návštěvníci negativní test, očkování nebo prodělanou nemoc, v restauracích je zodpovědnost přenesena na návštěvníky. „Závisí to na hygienicích. Ale poskytujeme kulturním aktérům pomoc, kterou by jen tak jinde nenašli,“ oponoval mu ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).  Hovořili o tom v pořadu Události, komentáře.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) si nemyslí, že kulturní instituce budou mít problém znovu otevřít. „Sešel jsem se se zástupci Asociace nezávislých divadel a tam nezaznívalo od nikoho, že by končil nebo zavíral divadlo, takže nemám pocit, že by se síť kulturních zařízení pokládala,“ řekl Zaorálek. 

„Veřejní zřizovatelé své instituce podrželi, my jsme financovali naše čtyřsouborové divadlo i další kulturní instituce v Plzni celou dobu. Ale bojím se, že to (pandemie) dopadlo na lidi, kteří působili v kultuře jako OSVČ, tedy na celý ekosystém podpůrných profesí v kultuře,“ oponoval místopředseda ODS a primátor Plzně Martin Baxa. „A potom mám velmi vážnou obavu, jak budou dál fungovat producenti, kteří organizovali velké festivaly, protože letos bude sezona velmi omezená,“ dodal. 

„Řada osob samostatně výdelečně činných, kteří se pohybují třeba kolem koncertů, si musela hledat jiný způsob obživy,“ připustil Zaorálek. „V oblasti podnikání v kultuře se samozřejmě stalo něco podobného jako třeba u restaurací, ale myslím, že když se budou znovu pořádat festivaly, tak se znovu obnoví i ekosystém kolem.“ 

Nerovné podmínky

Podle Martina Baxy je problém, že vláda stále požaduje po pořadatelích kulturních akcí, aby kontrolovali, zda mají návštěvníci platný test, potvrzení o očkování, nebo o nemoci, zatímco například v restauracích je zodpovědnost přenesena na zákazníky.

„Byl jsem minulý pátek na první velké premiéře v našem divadle, byla tam poloviční kapacita a důsledná kontrola. A do divadla jsem šel kolem plných restaurací, kde se žádné takové kontroly neprováděly, protože přímou zodpovědnost mají lidé,“ popsal Baxa. 

„To já považuji za obrovskou bariéru a rozběh české kultury je podmíněný odstraněním bariér mezi diváky, mezi těmi, kdo účinkují, a mezi pořadateli,“ dodal Baxa. „Je to věc neustálé debaty, kterou vedeme s hygieniky. Hygiena a vláda má poslední slovo. Některé věci nejsou tak, jak bych si představoval,“ odpověděl na to Zaorálek.

Ministr kultury zdůrazňuje, že ministerstvo bude i v létě podporovat podnikatele v kultuře, kteří jsou výrazně omezení. „Pomáháme a budeme dál pomáhat, třeba i z osmdesáti procent nákladů. Takovou podporu kultuře kdybyste hledal v jiných státech Evropy, tak byste ji našel málokde,“ podotýká Zaorálek. „Předhazovat nám Německo nebo Rakousko není úlně fér, jsou to nejbohatší země Evropy.“

Podle Baxy se diskutovaná bariéra promítá i do toho, že lidé nyní navštěvují kulturní akce méně, než by chtěli, protože pro ně podmínky nejsou příjemné.