Spolu se stromy zničil kůrovec také stovky turistických značek. Revírnici hledají náhradu

Události: Kvůli kůrovcové těžbě zmizely turistické značky (zdroj: ČT24)

Kvůli kůrovcové těžbě zmizely stovky turistických značek a rozcestníků. Například v Hostýnských vrších na Kroměřížsku komplikují orientaci v terénu rozsáhlé holiny prakticky bez stromů. Nápravu ještě do začátku prázdnin zajistí revírníci a Klub českých turistů.

Z údolí pod vrchem Svatý Hostýn nebyla bazilika Nanebevzetí Panny Marie ještě před rokem vůbec vidět. Teď už je, ale za cenu lesa zničeného kůrovcem. A se stromy zmizelo i turistické značení.

Jen vloni vytěžili lesníci ve Zlínském kraji jeden a půl milionu metrů krychlových dřeva. Nemocné jehličnany vystřídají vzrostlé listnáče, bude to ale trvat desetiletí. Značky se musí vrátit hned.

„Budeme tam doplňovat značkařské kolíky, budeme tam doplňovat nějaké rozcestníky tak, aby turisté věděli, kudy trasa vede,“ slibuje manažer značení z Klubu českých turistů Pavel Přílepek.

„Značky budou na dřevěných kůlech. Rozcestníky pro delší životnost budou umístěny na kovové trubky,“ vysvětlil vedoucí polesí Chvalčov Vojtěch Zapletal.

V Hostýnských vrších lesníci doplní chybějící značky do konce června. To platí i pro tamní horu Ožiňák s dnes neznatelnou křižovatkou červené a zelené trasy. Turista proto nezabloudí a hlavně bezpečně obejde lokality, kde kůrovcová těžba ještě neskončila. Ročně takto značkaři v celém Česku opraví 15 tisíc kilometrů tras.