Očkování v Česku zrychluje, lidé ale často na objednaný termín nepřijdou, říkají zdravotníci

Události: Přibývá lidí, kteří nepřijdou na druhý termín očkování (zdroj: ČT24)

Už přes pět milionů dávek vakcíny dali zdravotníci lidem v Česku. Ve středu a ve čtvrtek denní počet přesáhl hranici sto tisíc. Dostal se tak tam, kam směřovaly původní sliby vlády už po Velikonocích. Očkovací centra se nyní také častěji setkávají s tím, že lidé v registrovaném termínu vůbec nepřijdou.

Vakcíny se připravují ještě před otevřením očkovacího centra. Aktuálně v Národním očkovacím centru Ústřední vojenské nemocnice chystají zhruba čtyři tisíce dávek denně. „Připravujeme ty vakcíny průběžně. Máme předpoklad na ten den, kolik bude očkovaných osob, a průběžně to sledujeme,“ přibližuje vedoucí směny na přípravně vakcín Národního očkovacího centra Tomáš Kříž.

Ne všichni totiž na rezervovaný termín přijdou, už nachystané dávky nejde skladovat do dalších dní. „Kdybychom to zprůměrovali, tak se jedná zhruba o osmdesát lidí denně, kteří jsou objednaní, nicméně se neomluví a nepřijdou, přitom je to celkem jednoduché, mohou zavolat na linku 1221,“ vysvětluje mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke.

Lidé bez druhé dávky očkování na covid
Zdroj: ČT24

Zatím tady očkují prvními dávkami. V půlce června ale začnou těmi druhými a navýší kapacitu na sedm tisíc vakcinovaných denně. Právě druhou dávku je možné posunout jen z vážných důvodů, v zásadě jen kvůli nemoci. Z dlouhodobé analýzy přitom vyplývá, že jedno procento, tedy téměř 14 tisíc lidí, druhou dávku bezdůvodně nepodstoupilo.

„V tuto chvíli to zatím vypadá dobře. Naprostá většina očkovaných první dávkou dorazí v řádném termínu k dávce druhé nebo je vysvětleno, proč ji nedostali,“ popisuje ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Třeba ve znojemském očkovacím centru si ale všímají toho, že s klesajícím věkem očkovaných přibývá těch, kteří na termín nepřijdou.

Kratší doba imunity jen s jednou dávkou

Na informačních linkách se zase množí dotazy, jak si posunout druhý termín kvůli dovolené. Resort zdravotnictví navíc rozhodl, že člověka považuje za bezinfekčního už tři týdny po první dávce. „Člověk, pokud dostane vlastně jen tu jednu vakcínu, tak dlouhodobě imunitu nebude mít na tak vysoké úrovni,“ říká ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

I proto ministerstvo v takových případech stanovilo ochrannou lhůtu jen na tři měsíce místo devíti jako při kompletní vakcinaci. „Při výběru už prvního termínu musím počítat s tím, že se budu muset dostavit na druhý termín, na druhé očkování,“ uvádí mluvčí Národní agentury pro komunikační a informační technologie Lukáš Trnka.

Na konci června by se pak podle hlavní hygieničky mělo očkování otevřít i dětem od 12 do 16 let. Vakcínu ale dostanou jen v některých centrech, tam, kde jsou mezi personálem lékaři a je poblíž dětské oddělení.