Inspekce navrhla obžalovat kriminalistu Machalu. Vynášel podle ní informace v kauze přidělování bytů

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) navrhla obžalovat ze zneužití pravomoci vyšetřovatele brněnské kriminální policie Vladimíra Machalu. Policie ukončila vyšetřování a spis předala státnímu zástupci. Na dotaz České televize to uvedl mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Petr Šereda. Státní zástupce nyní podle něj studuje spis a do konce června by měl rozhodnout, zda v případu podá obžalobu. Machala podle kriminalistů informoval o vyšetřování podvodů při přidělování obecních bytů svého známého, který pracuje na radnici Brno-střed.

„Co se týče stíhání příslušníka brněnské kriminální policie, mohu v tuto chvíli pouze sdělit, že vyšetřování bylo skončeno a spis byl předložen státnímu zástupci k rozhodnutí, zda bude podána obžaloba. V tuto chvíli státní zástupce studuje spis, rozhodnutí zatím nepadlo, očekávám však, že by mohlo být rozhodnuto do konce června,“ uvedl Šereda.

Na případ upozornil loni v dubnu web Ekonomický deník. Nadporučík hospodářské kriminálky Machala vyšetřoval údajné podvody s obecními byty v Brně od léta 2018. Policie kvůli nim obvinila bývalého starostu Rojetína na Brněnsku Pavla Hubálka, který podle kriminalistů používal k přidělování bytů padělaná razítka městských úřadů a firmy, která nemovitosti v Brně spravuje. Vyšetřování této kauzy podle Šeredy stále probíhá a vrchní státní zastupitelství k ní zatím nemůže sdělit žádné bližší informace.

Kriminalista informoval známého z radnice

Machala podle GIBS informoval o vyšetřování svého dlouholetého známého Pavla Kosmáka, šéfa technického oddělení správy nemovitostí na radnici Brno-střed. Machala podle inspekce předal Kosmákovi informace o domovních prohlídkách i prohlídkách nebytových prostor a Kosmáka pozval jako takzvanou nezúčastněnou osobu na domovní prohlídku u Hubálka.

Podle serveru Machala také Kosmákovi sdělil, že Hubálek proti němu vypovídal, a promluvil i o kauze Stoka, do které jsou zapleteni brněnští politici převážně kolem hnutí ANO. V únoru 2019 zřejmě Machala svému známému sdělil, že Hubálek vypovídal o údajném úplatku pro Kosmáka za poskytnutí dokumentace k bytům přepisovaným na nové nájemníky a za poskytnutí klíčů od volných bytů a garáží.

Machala v minulosti vedl zvláštní policejní tým Mlýn, který v roce 2002 zřídil ministr vnitra Stanislav Gross (ČSSD). Mlýn se stal terčem kritiky kvůli tomu, že se informace z vyšetřování důležitých kauz spojených s politikou údajně dostávaly přímo ke Grossovi.