Odchod Pavla Zemana je nešťastný. Benešová docílila svého, prohlásil prezident Unie státních zástupců

Prezident Unie státních zástupců Jan Lata byl hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Funkci nejvyššího státního zástupce opouští po deseti letech Pavel Zeman. Sám prohlásil, že je to kvůli politickým tlakům. Prezident Unie státních zástupců Jan Lata jeho rozhodnutí považuje vzhledem k nestabilní situaci za neštastné. Ministryně spravedlnosti docílila svého, řekl Lata v Interview ČT24. Zároveň ale ocenil Zemanovo působení v čele státního zastupitelství.

„Jeho odchod v situaci, která je rozbouřená a nejistá, není štastný,“ konstatoval Lata. Věří tomu, že Zeman se vzdal funkce právě kvůli tlakům ze strany ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO).

Unie se za Pavla Zemana několikrát postavila, právě i kvůli výtkám ministryně Benešové v kauze Vrbětice. „Cítili jsme potřebu Pavla Zemana podpořit. Její tvrzení, že Pavel Zeman porušoval zákon, bylo nepravdivé,“ vysvětlil Lata. Podle něj byly výtky ministryně směrem k státnímu zastupitelství často jednostranné, neopíraly se o hlubší analýzy. „Mám pocit, že občas řekla spoustu věcí, které zjevně stály na vodě,“ podotkl Lata.

Je přesvědčený o tom, že Zeman nijak do kauzy Vrbětice nezasahoval. „Pavel Zeman je nejen šéfem, ale i reprezentantem celé soustavy. A je logické, že za ní hovoří a ve věcech, které jsou zásadní.“

Zeman versus Benešová

Šéf Unie státních zástupců si myslí, že Benešová docílila svého záměru, když šéfa žalobců posledního půl roku kritizovala. „Anoncovala, že na něj podá kárnou žalobu a pokud ji podá, tak ztrácí morální přepoklady proto, aby stál ve funkci Nejvyššího státního zastupitelství, takže podle mě ona docílila svého,“ konstatoval Lata.

Zeman byl v čele Nejvyššího státního zastupitelství deset let. Lata uznal, že byl ve funkci nejdéle ze všech státních zástupců. „Na druhou stranu se domnívám, že když nyní ministryně uvádí různé vyšetřovací verze v kauze Vrbětice, kdy se blíží do procesního rozhodnutí kauza Čapí hnízdo, kdy se právě domnívám, že paní ministryně kritizuje státní zastupitelství bezdůvodně, tak zrovna není šťastná doba pro toto rozhodnutí,“ řekl.

Je přesvědčený o tom, že odchod Zemana zásadní kauzy, jako jsou Vrbětice, nijak neovlivní. Rozumí ale tomu, že veřejnost může být znejistěna, když nejvyšší státní zástupce podává rezignaci.

Práci státního zastupitelství za působení Zemana vyzdvihl. „Dokázalo otevírat citlivé závažné kauzy, dokázalo je prezentovat na veřejnosti, bylo v řadě z nich úspěšné, důvěra vzrostla,“ prohlásil Lata. Za úspěchem úřadu vidí také to, že Zeman nenadbíhal politikům a dokázal se od potencionálních tlaků odprostit.