Opozice kritizovala návrh stavebního zákona, k projednávání se poslanci vrátí na další schůzi

Sněmovna na mimořádné schůzi opět projednávala návrh nového stavebního zákona, který má podle vlády zrychlit povolování staveb. Během dvou uplynulých jednání o zákoně ve finálním kole se poslanci nedostali ani k hlasování o desítkách pozměňovacích návrhů. Zákon se ani tentokrát projednat nepodařilo.

Část opozice se v úvodu schůze opřela do způsobu výběru projektů na posílení zdravotnictví a snížení dopadů pandemie covidu-19 z evropského programu REACT-EU. Za skandální nebo zoufalé označovali opoziční představitelé to, že podle nich rozhodovala rychlost podání projektu, tedy kliknutí počítačovou myší. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) se vůči kritice ohradila, opoziční výtky se podle ní nezakládají na pravdě.

Dostálová vymyslela podle předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury světový unikát. „Dvojklik rozhoduje o tom, zda nějaká nemocnice dostane stamiliony, nebo nedostane,“ prohlásil. Podle šéfa KDU-ČSL Mariana Jurečky mají jít peníze tam, kde jsou potřeba, a nikoli tam, kde mají nejrychlejší připojení na internet a nejlepšího „ajťáka“. „Karlovarská losovačka je proti tomu, co tady můžeme sledovat, hadra,“ řekl. Předseda klubu TOP 09 Vlastimil Válek, který je ve vedení jedné z nemocnic, si posteskl, že si nekoupili herní myši a nenajali rychlé „klikače“.

„Toto je digitalizace v podání této vlády. Digitalizace v podání vlády Andreje Babiše je závod v klikání k miliardám,“ prohlásil předseda STAN Vít Rakušan. Jedinou cestou, jak se vyhnout blamáži a žalobám, by bylo podle něho zrušení tohoto kola rozdělování dotací. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se navíc obává toho, že systém někdo ovlivnil, a je podle něho potřeba ověřit, zda někdo neměl výhodu a nepředbíhal.

„Všechno, co tady zaznělo, není pravda,“ reagovala Dostálová. Výběrových kritérií je podle ní třiadvacet, podle nich se budou projekty hodnotit. K rychlosti podání projektů se bude přihlížet podle ní potom, co celková výše úspěšných projektů přesáhne objem dostupných peněz.

Diskuse o způsobu rozdělování peněz trvala asi hodinu. Část opozice už má navíc připravenu žádost o svolání mimořádné schůze.

Události: Stavební zákon (zdroj: ČT24)

Opozice kritizuje navržený model

U stavebního zákona poslance čeká hlasování asi o osmi desítkách pozměňovacích návrhů. Jen v elektronické podobě mají sebrané pozměňovací návrhy pouze ke stavebnímu zákonu na 390 stran. Je mezi nimi i komplexní pozměňovací návrh hospodářského výboru, který zavádí model čistě státní stavební správy, kdy budou veškeré stavební úřady pod státem.

Opozice to kritizuje a tvrdí, že to poškodí stavební řízení, a poukazuje i na náklady, které to přináší. Ministryně Dostálová už dříve poukázala na to, že již nyní stát posílá obcím ročně čtyři miliardy korun jako příspěvek za agendu, kterou pro něj ve stavebním řízení vykonávají.

Opozice pokračuje v kritice i nadále. „Zákon se neopírá o široký konsenzus, není dobře připraven,“ řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Zákon je podle něj jako celek špatný, výrazně nahrává stavitelům a řešení systému nepřináší. Dominik Feri (TOP 09) varoval před tím, že u zákona panují zásadní rozpory, a proto se nelze divit, že v něm případná další vláda bude chtít dělat změny ještě předtím, než vstoupí v účinnost.

Marek Výborný (KDU-ČSL) ujistil, že koalice Spolu má s vládou společný cíl, kterým je jednoduché, transparentní a digitální stavební řízení, které bude moderní a přívětivé vůči stavebníkům a hlavně vůči občanům. Nechce však stavební zákon, který by preferoval pouze určitou skupinu stavebníků, například developerů. Slibovaného cíle nechce dosáhnout destrukcí toho, co mnoho let funguje, vytvořením jednoho superúřadu a centralizací stavebního řízení.

Dostálová tyto výhrady odmítla. Řekla, že na modelu čisté státní stavební správy trvá z toho důvodu, že přinese rychlejší řízení a vymahatelnost lhůt. Pokud lhůty budou ze zákona, ale úředník nebude mít nástroje na jejich vymahatelnost, budou nevymahatelné, varovala. Zdůrazňovala, že stavební řízení je už nyní v gesci státu, ale pro stát to vykonávají úředníci obce, kteří existují již nyní a na různých úřadech je jich celkem asi třináct tisíc. Vzhledem k tomu, že se agendy zjednodušují, pak už jich nebude tolik zapotřebí. Pokud budou státní úřady státní, budou úředníci zastupitelní, argumentovala. 

Jednotný úřad, nebo decentralizace?

Spory kolem stavebního zákona pramení hlavně z rozdílných pohledů na uspořádání stavebních úřadů. Ve sněmovně zatím dostal přednost původní návrh ministerstva pro místní rozvoj, který počítá s tím, že stavební správa bude spadat čistě pod stát. Část opozice tvořená ODS, Piráty, STAN, KDU-ČSL a TOP 09 ale prosazuje svůj návrh, který zachovává stavební úřady pod obcemi.

Poslanci mimořádnou schůzi ukončili krátce po třinácté hodině. Jednání mělo původně pokračovat v pátek ráno. Poslanecké kluby se ale shodly, že se zasedání nakonec neuskuteční, oznámil předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Na středeční odpoledne je svolaná schůze k předlohám ve druhém a v prvním čtení. Jde o elektronizaci notářské činnosti, novelu o elektronických komunikacích a o zpřísnění vyplácení dávek v hmotné nouzi. Poslanci projednají také návrhy zákonů o občanských průkazech, o zavedení digitální daně a o ochraně oznamovatelů.