Vrchní soud uzavřel případ krácení daní za textil, souvisí s kauzou Stoka

Olomoucký vrchní soud uzavřel kauzu krácení daní na textilním zboží ze strany skupiny podnikatelů, kteří podle rozsudku obrali stát o půl miliardy korun. Ve skupině byl i brněnský podnikatel iráckého původu Saman El-Talabani, klíčový svědek, který policisty dovedl ke korupční kauze v Brně-střed zvané Stoka. Krajský soud mužům uložil původně tresty od čtyř do 13 let, vrchní soud ve čtvrtek zmírnil tresty čtyřem obžalovaným včetně El-Talabaniho, tomu soud snížil trest o rok na tři roky.

„Tato kauza byla nejen mimořádně rozsáhlá a závažná, ale také mimořádně zajímavá, neboť zpočátku se ji nedařilo objasnit, a to, jak se později ukázalo, i kvůli rozsáhlým únikům informací z policejního orgánu (tehdy z ÚOKFK), které jsou předmětem trestního stíhání v rozsáhlé kauze označované jako Vork,“ řekl v pátek státní zástupce olomouckého vrchního státního zastupitelství Petr Šereda.

Kauzu se podařilo nakonec objasnit i díky spolupráci několika obviněných. Tato spolupráce pomohla podle žalobce i k objasnění dalších rozsáhlých a závažných kauz včetně kauzy Stoka týkající se veřejných zakázek v Brně.

Vork objasňuje podle žalobce rozsáhlé zneužívání pravomoci příslušníků elitních policejních útvarů a obchodování s informacemi z policejních databází. „Tato kauza rovněž ukazuje smysluplnost a naprosto klíčovou roli spolupracujících obviněných při objasňování organizovaného zločinu,“ doplnil žalobce.

Nadhodnocené zboží kvůli odpočtu DPH

V případu rozsáhlého krácení daní mezinárodní firmy fiktivně obchodovaly s předraženým textilem, škoda, která vznikla státu, byla vyčíslena na 470 milionů korun. Podle obžaloby skupina mužů v čele s El-Talabanim a Husseinem Rekhemem vytvořila v Brně v letech 2008 až 2010 dva řetězce navázaných firem, které mezi sebou obchodovaly s textilem, přičemž koncová firma vyvezla zboží do zahraničí.

Zboží bylo přitom výrazně nadhodnoceno, cílem nebylo dosažení zisku, ale získání neoprávněného odpočtu DPH. Podle obžaloby muži jednali jako organizovaná skupina s rozdělenými úkoly a kompetencemi.

Před vrchním soudem stanulo ve čtvrtek sedm lidí, třem spolupracujícím obviněným soud trest zmírnil. El-Talabani, který se podle soudu podílel na řízení a činnosti fiktivních firem, dostal původně u brněnského krajského soudu čtyři roky vězení a peněžitý trest milion korun.

Vrchní soud mu trest zmírnil na tři roky a peněžitý trest snížil na 360 tisíc korun, potvrdil mu zároveň desetiletý zákaz činnosti. U obžalovaného Michala Lomjanského a Radka Nováka, kteří pomohli rozsáhlou daňovou kauzu rozkrýt, soud rozhodl od upuštění uložení souhrnného trestu s tím, že tresty uložené soudy za jejich předchozí odsouzení považuje za dostatečné, řekl mluvčí soudu Stanislav Cik.

Basmanu Jazaovi soud trest zmírnil s ohledem na plné doznání na sedm let a uložil mu rovněž desetiletý zákaz činnosti. Hlavní pachatelé, Hussein Rekhem a Salem Ahmed byli souzeni v nepřítomnosti a dostali tresty v trvání 13 a 11 let. Tyto tresty jim soud potvrdil a jejich odvolání byla zamítnuta.

Adam Rujbr si odpyká desetiletý trest a splatit musí peněžitý trest 350 tisíc korun, soud mu rovněž uložil desetiletý zákaz činnosti. V kauze bylo původně souzeno devět lidí, jeden obžalovaný trest uložený krajským soudem akceptoval. Souzen byl v kauze také podnikatel Pavel Ovčarčin, který byl z procesních důvodů odsouzen samostatným rozsudkem jako spolupracující obviněný a také uložený trest akceptoval, dodal žalobce.