D1 u Humpolce čekají krátké noční uzavírky, v sobotu směrem na Prahu, v neděli na Brno

Se zdržením musí počítat řidiči, kteří se v noci vydají po dálnici D1 z Brna nebo například Jihlavy do Prahy. U Humpolce budou mezi 23. a sobotní pátou hodinou opakované krátkodobé uzavírky. Totéž se bude opakovat i v noci na neděli, ale ve směru na Brno. Ředitelství silnic a dálnic zdůvodňuje noční omezení na D1 osazením nového ekoduktu.

V minulosti se na noc zavírala dálnice D1 kvůli bourání mostů, tentokrát je to kvůli nové stavbě. Ekodukt, kvůli kterému se dálnice zavírá, na 94. kilometru již stojí, je však potřeba nad každým jízdním pásem odstřihnout a odstranit 25 ocelových lan.

Na noc z pátku na sobotu naplánovali silničáři pět dvacetiminutových uzavírek dálnice ve směru na Prahu, a to v čase od 23 do 5 hodin. V noci ze soboty na neděli se několikrát uzavře směr na Brno, a to mezi 0:00 a 6:00. „Zastavení provozu bude realizováno ve spolupráci se specializovanou firmou, kdy nejprve bude doprava zúžena do jednoho pruhu v daném směru,“ uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková.

Při každém uzavření dálnice pod ekodukt najede vysokozdvižná technika. Lana, která pracovníci společnosti Skanska odstraní, dosud pomáhala držet tvar klenby. Nyní již nejsou potřeba. „Teď už je ekodukt ze stran do potřebné míry zasypán zeminou, takže je možné lana odstranit,“ uvedl Michal Vozdecký ze stavební firmy.

Ekodukt stojí v úseku Humpolec – Větrný Jeníkov, na kterém omezení spojená s modernizací skončila v polovině dubna. Řidiči tedy mohou využívat dálnici v plné šíři v obou směrech. Pracovalo se v něm od jara 2018. Tři roky zabrala modernizace kvůli problému s původním dodavatelským konsorciem, které práci nedokončilo a s Ředitelstvím silnic a dálnic si v prosinci 2018 vzájemně vypovědělo smlouvy. Skanska stavbu převzala po novém výběrovém řízení loni v březnu.

D1 mezi středočeskými Mirošovicemi a jihomoravskou Kývalkou podstupuje rozsáhlou modernizaci od roku 2013, skončit by měla letos. Generální ředitel ŘSD Radek Mátl řekl před startem stavební sezony, že by všechna omezení měla skončit v létě.