Ornitologové řeší další otrávené dravce. Letos už je jich víc než za celý loňský rok

Ornitologové našli na Kolínsku v uplynulých dnech tři otrávené ptáky motáky. Zahynuli pravděpodobně po otravě karbofuranem. Česká společnost ornitologická (ČSO) letos v celé republice eviduje už 54 otrávených ptáků. Je to více než za celý loňský rok, informovala společnost. Jde však pouze o ohlášené případy, reálně je otrav nejspíš mnohem víc.

„V pondělí 19. dubna nám nálezce oznámil mrtvou samici motáka pochopa, kterou ale ještě ten den z místa někdo odklidil. V úterý jsme ve vzdálenosti asi sto metrů našli na louce dva další mrtvé motáky, samce a samici, u zbytků bažanta. Dravci byli v poloze typické pro otravu – zaťaté pařáty a roztažená křídla, jak umírali v křečích,“ řekla psovodka České společnosti ornitologické Klára Hlubocká. O dalších sto metrů dál byl mrtvý krkavec velký. Ten zahynul výrazně dříve, pod ním byli mrtví brouci, kteří rovněž ukazují na otravu.

Mrtvé dravce vyhledává speciální psí jednotka psovodky Hlubocké, která letos zdokumentovala a předala policii již 20 případů otrávených zvířat. Od vzniku terénní jednotky v roce 2017 předala Česká společnost ornitologická kriminalistům 94 případů s 250 oběťmi. Policisté vyšetřují případy jako trestné činy a traviči hrozí až pět let vězení. V Česku ale dosud podle ornitologů nikdo nebyl za trávení odsouzen.

Obětí jedu byl orel i vzácní luňáci

„Mezi otrávenými dravci je letos i deset vzácných luňáků červených. Otráven, nebo možná zastřelen, byl i orel královský, který patří k nejohroženějším dravcům Evropy. Trávení je v Česku opravdu vážný problém, a to napříč celou republikou,“ řekl ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek. Orlů královských loni ornitologové napočítali pouhých 13 párů, přičemž poprvé v historii počet překročil desítku. Dravci ale vyvedli jen sedm mláďat. „V takto malé populaci je jeden usmrcený dospělý pták nenahraditelnou ztrátou,“ dodal Vermouzek.

Policisté od února vyšetřují také nález 16 mrtvých zvířat včetně orla mořského, dvou jestřábů a tří kání lesních u Sedlice na Příbramsku v Brdech. I tato zvířata podle ornitologů někdo otrávil, šlo o největší nález, který Česká společnost ornitologická zaznamenala v jedné lokalitě. „Dál probíhají úkony trestního řízení, v případu zatím není nic nového ke zveřejnění,“ řekla mluvčí příbramské policie Monika Schindlová.

Reálný počet otrav je podle Vermouzka ještě vyšší, než zaznamenají ornitologové. „Na celou republiku máme pouze jednu psovodku. Aby se podařilo konečně dopadnout traviče, je potřeba i pomoc veřejnosti,“ dodal Vermouzek.

Traviči a pytláci k trávení zvířat nejčastěji používají zvláště brutální způsob usmrcení, a to nástrahu s nervovým jedem karbofuranem, po jehož požití zvíře umírá bolestivě v křečích, nemůže dýchat, bolestivě roztahuje křídla a svírá pařáty. Jed je nebezpečný a smrtelný i pro člověka. Vstřebává se i kůží či vdechnutím. Samotné držení jedu karbofuranu je trestným činem a v celé Evropské unii je jeho držení zakázané už od roku 2008 pro jeho přílišnou jedovatost.