Svět knihy se odsouvá na září, Češi však od pondělí mohou vyrazit do knihoven

Veletrh Svět knihy se odsouvá. Největší knižní akce v Česku se měla původně konat na začátku června, organizátoři ji ale kvůli epidemické situaci posunuli na konec září. Ředitel veletrhu Radovan Auer sdělil, že neexistují informace o tom, jakými pravidly by se organizátoři měli v červnu při pořádání podobné akce řídit. V Česku se také v pondělí čtenářům otevřely knihovny.

Svět knihy se bude se konat na Výstavišti Praha v Holešovicích od 23. do 26. září. Organizátoři věřili, že by akce mohla proběhnout v červnu, chyběla jim ale pravidla, kterými by se mohli řídit. „V tuto chvíli už musíme začít s ostrou přípravou, takže nemůžeme čekat na to, jestli pravidla třeba budou schválena,“ řekl ředitel Radovan Auer.

On-line podoba pro veletrh, který čítá přes 800 programových akcí, není podle Auera ideální. „Hlavní přidanou hodnotou akce jsou právě osobní setkání, ať už čtenářů s autory, nebo nakladatelů s agenty,“ vysvětluje s tím, že ale přesto počítá, že bude část programu streamovat. Pořadatelé také připomínají, že zatímco v Česku se epidemická situace v posledních dnech vyvíjí pozitivně, v jiných evropských státech právě kulminuje, což do značné míry limituje zvaní zahraničních hostů i vystavovatelů.

Loňský ročník Světa knihy byl zrušený, jako čestný host se na něm mělo představit Polsko. Část „polského“ programu se organizátoři budou snažit představit i v září, nicméně novým čestným hostem se stane Francie. Hlavní téma akce má název Můj domov je v jazyce. „V rámci čestného hosta Francie nás k tomu inspirovala osobnost Milana Kundery. Autorů, kteří ve svém životě změnili jazykovou příslušnost a začali tvořit literaturu v jiném jazyce, je ale samozřejmě více,“ uvádí Auer.

Zářijový program podle ředitele pracuje s plánem, jemuž říkají „knížky uvnitř, program venku“. „Pro knížky je samozřejmě špatné, když by byly někde ve stanech, nicméně besedy, setkání s autory či autogramiády mohou probíhat venku,“ dodává Auer. 

Výhodou prý je, že pražské Výstaviště postupně prochází rekonstrukcí. „Roztáhneme se po celém Výstavišti a vytvoříme festivalovou atmosféru, aby lidé i v případě, že by pandemie byla na velkém ústupu, měli pocit, že ta akce je vzdušná a prostorná,“ slibuje Auer s tím, že jsou organizátoři připraveni na testování.

Knihovny se bojí, zda se do nich vrátí čtenáři

Pro čtenáře se v pondělí otevřely knihovny, které se uzavřely loni 22. října. Platí pro ně omezení v počtu lidí a musí dodržovat stejná pravidla jako jiné otevřené provozovny. Například v Knihovně města Ostravy jsou rádi, že střídají režim otevření z výdejního okna do plného provozu, zároveň ale u nich panuje obava.

„Bojíme se, zda si k nám čtenáři znovu najdou cestu. Změn bylo mnoho, řada lidí se bála vůbec vycházet. Musím říct, že s některými čtenáři jsme se nepropojili ani v on-linu. Čekáme, jak otevření a běžná provozní doba na toto budou mít vliv,“ uvádí ředitelka Miroslava Sabelová.

V Ostravě se snaží otevírat všechny pobočky kromě té v Michálkovicích, kde tento týden ještě probíhá revize knižního fondu. Otevírá se také zrekonstruovaná pobočka v Ostravě-Porubě.

Kvůli pandemii se nakladatelé vzdávají ambicióznějších počinů

Knihkupcům podle Auera pomohlo otevření krátce před Vánoci, kdy je na knižním trhu největší boom. Některé z nich to prý zachránilo před úplným krachem, situace ale není dobrá. „My bychom chtěli vymyslet v programu Světa knihy formáty, které by jim mohly pomoci,“ dodává.

Nakladatelé podle něj kvůli pandemii omezili ambicióznější vydavatelské počiny a nepouštějí se do projektů, které by skončily na nule. „Snaží se hrát na jistotu, což bude mít negativní vliv na nabídku knižní produkce. Rozevřou se nůžky mezi mainstreamem a artem,“ míní Auer.