Test bude primárně nutný při návratu do Česka ze zemí s největším rizikem, ministerstvo upravilo podmínky

Ministerstvo zdravotnictví upravilo podmínky návratu ze zahraničí. Nově bude povinnost podstoupit test před vstupem na území Česka primárně při návratu ze zemí s velmi vysokým rizikem nákazy. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. Důležité jinak bude ale i hledisko použití veřejné dopravy. Resort tak reaguje na rozhodnutí soudu z tohoto týdne. Ten zrušil část opatření, která po Češích paušálně žádá před návratem ze zahraničí negativní test na covid-19, jako nezákonnou.

Resort v reakci na rozhodnutí soudu pravidla upravil tak, že od pondělí bude povinnost podstoupit test před vstupem do Česka jen při návratu z tmavě červených zemí, kde je podle úřadů velmi vysoké riziko nákazy.

Do této kategorie patří menší část členských států Evropské unie a také většina třetích zemí, například je mezi nimi i Británie. Od pondělí 5. dubna se do této kategorie nově přesunou také dosud červené Nizozemsko a Belgie.

Pro návraty ze zemí s vysokým a středním rizikem nákazy se bude test před návratem do republiky vyžadovat jen při použití veřejné dopravy.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v tiskové zprávě zopakoval, že člověk nakažený covidem-19 může za cestu letadlem nakazit deset až 20 lidí. „Ti pak mohou nákazu šířit v zemi, ve které vystoupí. Považujeme proto za nezbytné, aby se osoby testovaly už před vstupem na území České republiky, to znamená před nástupem do dopravního prostředku,“ vysvětlil.

Izolace a PCR test po návratu

Součástí opatření při návratu z tmavě červených zemí zůstává také povinnost podstoupit PCR test, a to nejdříve 5. den a nejpozději 14. den po návratu do Česka. Do té doby musí být dotyčná osoba v izolaci. U červených zemí je lhůta pro podstoupení testu po příjezdu do 5 dnů. Opatření nadále vyžaduje vyplnění příjezdového formuláře, což neplatí jen pro zelené země s nízkým rizikem nákazy.

„Kromě toho jsou z preventivních důvodů osoby, které se vrátily ze zemí oranžové, červené a tmavě červené kategorie, povinné nosit po dobu 14 dnů všude mimo domov respirátor. A to i ve venkovních prostorech,“ doplnil úřad.

Ministerstvo 15. března podmínilo vstup na české území předložením písemného potvrzení akreditované laboratoře o negativním výsledku testu při návratu ze zemí se střední, vysokou a velmi vysokou mírou rizika nákazy koronavirem. Podle pražského městského soudu ale nevysvětlilo, proč nepostačí občany podrobit opatřením teprve po návratu.