Desítky pytlů odpadků a až čtyřikrát víc dobrovolníků. Lidé se při omezení pohybu dali do úklidu obcí

Když není možné vyjít z obce, může být alespoň uklizená – tak by mohlo znít motto letošní akce Ukliďme Česko. Lidé totiž tráví lockdown úklidem veřejných míst. V rámci kampaně už sesbírali i 60 pytlů odpadu na jednu menší obec. Do akce se letos na některých místech zapojilo až čtyřkrát více dobrovolníků než v předchozích letech. Úklidy budou přitom probíhat až do konce března, někde i do konce dubna. ČT oslovila obce, které letos začaly s úklidem jako první.

Například ve středočeských Hrusicích v okrese Praha-východ letos postupně přišlo už 80 lidí, zatímco předminulý rok se úklidu účastnilo 20 dobrovolníků. Ti si podle starosty obce Petra Sklenáře (SNK Pro Hrusice) vyzvedli už sto pytlů na odpadky a přes 60 naplněných pytlů odevzdali obci zpět.

Akci vyhlásili v pondělí 8. března a potrvá ještě minimálně do konce měsíce. Hrusice přitom s 870 obyvateli patří mezi ty menší obce v okrese Praha-východ. „Je o to letos mnohem větší zájem, vlivem protiepidemických opatření jsou lidé více v obci a okresu, navíc jsme teď měli jarní prázdniny a chodily hlavně rodiny s dětmi,“ říká starosta, který letos úklid zorganizoval.

Neobvyklý zájem uklízet okolí zaznamenali také v Pustějově v Moravskoslezském kraji. Tam začali s úklidem prvního března a pokračovat budou do 27. března. „Vysbírali jsme už 45 pytlů menších odpadků, k tomu další věci mimo – železo, krytiny, dráty, pneumatiky,“ popisuje místostarostka obce Ludmila Tisovská (Pustějov 2018).

Pomáhají i myslivci

V Pustějově navíc lidé sbírají odpadky i do vlastních igelitek, které obec nepočítá. Kolem poloviny dobrovolníků tvořily děti, roli ve větším zájmu proto podle Tisovské hrály také jarní prázdniny. Přihlásili se ale například také myslivci, kteří si tento týden vyzvedli 10 pytlů, ty mají v plánu naplnit odpadky z okolí řeky Odry.

„Je vidět, že lidé jsou doma, mají více času a chodí do přírody,“ zdůvodňuje velký zájem místostarostka, která akci organizačně zaštiťuje už třetím rokem a zároveň sama chodí s rodinou čistit okolí od odpadků. „Nejvíce nacházíme skleněné lahve od alkoholu, plechovky a plasty,“ řekla.

Víc odpadků kvůli epidemii?

Organizátoři mají také pocit, že je letos odpadků více než obvykle. Například iniciátorka úklidu v jihomoravských Milešovicích Magdalena Veselá (nestr.) si myslí, že odpadků bude mnohem více než v předchozích ročnících. „Je to, jako by tady nikdo neuklízel několik let,“ uvedla.

Podle Veselé je jedním z důvodů nahromadění odpadků také epidemie a opatření proti jejímu šíření. „Je to tím, že sem do lesů jezdilo víc lidí, kteří tu normálně nebydlí. Také jsme našli hodně obalů v blízkosti míst, kde byla výdejní okénka,“ uvedla. V Milešovicích už si lidé vyzvedli 10 pytlů, což je skoro polovina množství odpadků, které posbírali v minulých letech. Akce začala v Milešovicích 6. března a bude pokračovat až do konce dubna.