Ústavní soud odmítl stížnost exhejtmana Lukáše kvůli hlasování zastupitelů o zlínské nemocnici

Definitivním neúspěchem skončila žaloba kvůli hlasování zastupitelů Zlínského kraje, kteří předloni schválili stavbu nové krajské nemocnice ve Zlíně. Ústavní soud odmítl stížnost žalobce, bývalého hejtmana Zlínského kraje z let 2004 až 2008 Libora Lukáše (dříve ODS). U soudů se domáhal určení, že krajské zastupitelstvo nezákonně zasáhlo do práva občanů vyjádřit se ke stavbě, když bod o nemocnici zařadilo na program zasedání na poslední chvíli. Podle soudů ale zastupitelé postupovali v souladu se zákonem.

„Dodatečné předkládání závažných bodů programu zasedání zastupitelstva místního samosprávného celku může působit netransparentně a omezovat možnost občanů účastnit se jejich projednávání, zákon to však připouští,“ zopakoval Ústavní soud svůj závěr z jiného případu, který je podle něj použitelný i na případ zlínské nemocnice. Ústavní stížnost exhejtmana Libora Lukáše proto odmítl.

Krajští zastupitelé stavbu nemocnice ve Zlíně poprvé schválili v prosinci 2019. Hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL), který stavbu nemocnice prosazoval, tehdy bod nečekaně navrhl na konci programu zasedání zastupitelstva.

Ministerstvo vnitra později vyzvalo kraj, aby krajské zastupitelstvo věc znovu projednalo kvůli možnému porušení zákona o krajích. Podruhé proto zastupitelé o záměru za osm miliard korun hlasovali loni v květnu. Návrh znovu těsnou většinou hlasů schválili.

Lukáš společně s dalšími žalobci proti postupu zastupitelstva podal dvě žaloby. V první chtěl zrušit usnesení zastupitelstva, ve druhé se bránil proti nezákonnému zásahu zastupitelstva do svých práv. Ani jedna ze žalob neuspěla u krajského soudu ani u Nejvyššího správního soudu. Zamítnutí druhé žaloby teď potvrdil i soud ústavní. Lukáš byl hejtmanem Zlínského kraje v letech 2004 až 2008 a do roku 2016 také krajským zastupitelem.

Nová nemocnice byla hlavním tématem krajských voleb a v odporu proti ní se shodli zástupci nové koalice vítězného hnutí ANO, Pirátů, ODS a ČSSD. Radní proto v prosinci zrušili kritizovaný projekt nové nemocnice. Zastupitelstvo by mělo znovu posoudit také samotný investiční záměr na nemocnici, v tom se ale ještě čeká na podklady, které připravuje krajský úřad. Podle hejtmana Radima Holiše (ANO) by mohly být hotové do dubna.