Případ severočeských solárů se vrátí k nižší instanci. Vrchní soud zrušil zprošťující verdikt

Vrchní soud zrušil zprošťující verdikt nad miliardářem Martinem Shenarem. Ten čelí obžalobě kvůli krácení daní v souvislosti s prodejem severočeských solárních elektráren. Měl způsobit škodu 76 milionů korun. Kauzu musí znovu projednat pražský městský soud.

Předsedu představenstva společnosti Amun.Re Martina Shenara zprostil pražský městský soud obžaloby loni v lednu. Nepravomocný verdikt tehdy zdůvodnil tím, že státní zástupci vinu prokazovali jen na základě nepřímých důkazů.

Shenar podle obžaloby koupil v roce 2009 stoprocentní podíly ve třech společnostech zabývajících se pronájmem a provozem nemovitostí. Firmy s projekty solárních elektráren na Českolipsku přejmenoval na eEnergy Ralsko, eEnergy Hodonín a eEnergy Ralsko – Kuřivody. Koncem téhož roku je za 515 milionů korun prodal firmě ČEZ, která je zaplatila v několika splátkách v následujících dvou letech. Z příjmu ale prý Shenar nezaplatil daň a podle obžaloby tím způsobil škodu 76 milionů korun.

Podnikatel tvrdí, že společnosti zmíněné v obžalobě nakoupil již v roce 2007. Udělal to záměrně právě proto, aby při jejich prodeji daně platit nemusel. Do konce roku 2007 totiž platil mírnější zákon, který dovoloval osvobodit akcie od daní, pokud mezi dobou jejich nabytí a prodejem uplynulo alespoň šest měsíců. Od počátku následujícího roku se pravidla zpřísnila a bez odvedení daní lze prodat podíly až po pěti letech.