Podezření na nežádoucí účinky hlásilo po očkování proti covidu 322 lidí. Zdravotníci podali přes 310 tisíc dávek

Z 310 tisíc podaných vakcín zaznamenali lékaři 322 podezření na nežádoucí účinky, oznámil Státní ústav pro kontrolu léčiv. Za poslední týden vzrostl počet hlášených podezření o 124. Především lidé trpěli horečkami, únavou nebo bolestí v místě vpichu, v pěti desítkách případů šlo o nevolnost či zvracení.

Státní ústav pro kontrolu léčiv zdůraznil, že 322 případů, na které upozornil, nejsou zatím prokázané nežádoucí účinky vakcíny proti koronaviru, nýbrž jde o podezření. Projevy, které lidé po podání vakcíny měli, tedy nemusí s očkováním souviset.

Příznaky však odpovídaly tomu, co výrobci jako nežádoucí následek očkování popsali. Nejčastěji to byly takzvané celkové příznaky, jako je horečka, třesavka, únava a slabost.

Ve čtvrtině případů zaznamenaných podezření si lidé stěžovali na bolest hlavy, závrať, třes, pocit na omdlení, mdlobu nebo mravenčení. Několik desítek případů se týkalo bolesti kloubů, svalů, zad či svalové slabosti nebo reakcí majících vliv na trávicí soustavu. Někteří pacienti měli vyrážku, dušnost, alergickou reakci nebo potíže, které by mohly souviset s ovlivněním cévního a kardiovaskulárního systému.

Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv je celkový počet reakcí vyšší než počet podezření na nežádoucí účinky, protože někteří lidé hlásili více reakcí. Pokud by se objevil větší počet hlášení určité reakce, která pro používané vakcíny není dosud známa, mohli by odborníci zahájit podrobné hodnocení možného nežádoucího účinku.

Brzy se bude očkovat látkami už od tří výrobců

V Česku se zatím očkuje dvěma vakcínami, a to od firem Pfizer a BioNTech a od společnosti Moderna. V příštích dnech by měly do Česka dorazit také první dodávky vakcíny firmy AstraZeneca, kterou jako třetí registrovala pro použití v EU Evropská komise. Očkovat začal stát přednostně zdravotníky a seniory v pobytových zařízeních, později i další seniory ve věku nad 80 let. Od začátku měla začít rezervace termínů na očkování pro všechny, to však stát odložil.

Celkem bylo podle dat ministerstva zdravotnictví ke středečnímu večeru podáno 310 340 dávek, z nich 65 916 byly druhé dávky – tolik lidí by tedy již mělo mít očkování zcela za sebou.

Dosavadní vrchol očkování v Česku nastal po polovině ledna. V týdnu od 18. do 24. ledna podali zdravotníci 82 120 dávek, v dalším týdnu již očkování poněkud zpomalilo. Výrobce vakcín Pfizer/BioNTech avizoval třítýdenní snížení dodávek. Dosud byl jeho přípravek prakticky jediný, který se v Česku používal, vakcíny Moderna bylo podáno pouze sedm tisíc dávek. Do konce února by mělo do Česka přijít přes půl milionu dávek.

V březnu očekává resort zdravotnictví víc vakcín, než se původně předpokládalo. Vyšší by měla být už únorová dodávka AstraZenecy – 130 tisíc dávek místo 80 tisíc. V příštích měsících by měl masivněji dodávat i Pfizer. S hejtmany se nyní ministerstvo připravuje na to, aby se od té chvíle očkovalo co nejrychleji.

„Věříme, že dále už vakcíny budou přicházet podle dohodnutých schémat. Tak aby zejména v pozdních jarních a letních měsících zde byly dávky v dodávkách milionů za měsíc a mohlo se očkování rozběhnout opravdu naplno,“ řekl ve čtvrtečních Událostech Blatný. Očkování v ordinacích praktických lékařů podle něj neodstartuje dříve než v dubnu.  

Vakcíny se do krajů rozdělují podle poměru lidí nad 65 let

Kraje dostávají dodávky vakcíny proti covidu-19 podle poměru občanů nad 65 let vůči průměru Česka. Do budoucna se systém bude upravovat podle postupu a připravenosti očkování nebo epidemické situace. Vyplývá to z materiálu pro jednání vlády k vyhodnocení dosavadního průběhu očkování, který má k dispozici ČTK. 

Systém rozdělování bude třeba na začátku února narušit, aby všichni očkovaní vakcínou Pfizer/BioNTech dostali i druhou dávku. „Dodávka v prvním únorovém týdnu tak bude zčásti přesměrována do několika krajů tak, aby tyto mohly zajistit přeočkování druhou dávkou. Na oplátku se tyto kraje vzdají části dodávek očkovací látky Moderna tak, aby bylo zachováno rozdělení vakcín mezi kraje,“ píše se v materiálu.