Britské firmy čelí problémům s exportem. Kamiony se ze Spojeného království vracejí prázdné

Události: Problémy britských firem po brexitu (zdroj: ČT24)

Přesně před rokem Británie odešla z Evropské unie. Dopady brexitu ale pociťuje uprostřed pandemie teprve nyní. Před měsícem totiž Spojené království opustilo celní unii a jednotný trh. Vláda v Londýně čelí kritice, že nedává dost peněz na vybavení hraničních kontrol, které chce plně zavést teprve od července. Problémy s exportem do zemí Unie hlásí hlavně malé a středně velké ostrovní firmy.

Brexit ohrožuje expanzi do Evropy například rodinné firmě, která je největším výrobcem van na Ostrovech. Tolik komplikací její majitel nečekal, když se před pěti lety rozhodl pokusit uspět i na unijním trhu.

„Myslím, že naivita mnoha podniků, včetně mého, byla založená na důvěře, že vláda uzavře dohodu. Jsme vděční, že tam nejsou tarify, ale není to bez papírování,“ popsal ředitel firmy Trojan Plastics David Mosley.

Jeden ze čtyř závodů sídlí v Huddersfieldu, ve kterém 52 procent obyvatel bylo pro brexit. Vývoz do Evropské unie se tím zkomplikoval. Britské firmy si zvlášť stěžují na nárůst byrokracie a citelné zdražování nákladní dopravy, a to i při obchodování s Českou republikou.

„Řidiči z České republiky z dopravních firem přijíždějí, aby odvezli námi vyrobené zboží pro trh v Česku. Nyní ale máme potíže v tom, aby řidiči z Evropy vůbec přijeli do Spojeného království,“ vysvětlil Mosley. Někteří evropští zákazníci vyčkávají a nechtějí si zboží přebrat. Dodávky se opožďují. Kamiony se po příjezdu z Evropy raději vrací z Anglie prázdné a další náklad naberou až ve Francii nebo Beneluxu.

Odškodníme, zní od Johnsona

„Aktuálně jsou to problémy kvůli počátečním potížím. Lidé špatně vyplňují formuláře či jim neporozuměli. Tam, kde nejde o lidské chyby, samozřejmě budeme odškodňovat,“ uvedl britský premiér Boris Johnson.

Problémy při vývozu do EU přiznává i módní firma manželky bývalého premiéra Davida Camerona, který referendum o brexitu prosadil. Podle Samanthy Cameronové narůstají při obchodu s Unií náklady. Navíc pobrexitová obchodní dohoda přišla až na poslední chvíli, takže se ostrovní podniky nestihly dostatečně připravit.