Ministerstvo nebylo postaveno na krizové řízení, ale na mírové doby, tvrdí Blatný

Události, komentáře: Rozhovor s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví v úterý zaznamenalo další personální ztrátu v nejvyšších pozicích. Kvůli neshodám s šéfem resortu odchází náměstek pro zdravotní péči Aleksi Šedo. Ministr Jan Blatný (za ANO) v rozhovoru v Událostech, komentářích uvedl, že změny vyplývají i z toho, že resort nebyl postaven na krizové řízení, nyní je ale změna řízení nutná.

„Já si pana profesora nesmírně vážím jako člověka i jako odborníka ve svém oboru. Využil jsem možnosti, že mu v současné době běžela zkušební lhůta na ministerstvu,“ vysvětlil Blatný s tím, že jejich představy o fungování zdravotní péče se nesešly. „Využil jsem možnosti vybrat si spolupracovníky tak, aby to fungovalo co nejefektivněji,“ doplnil Blatný.

„Za relativně velmi krátkou dobu jsem zažil tři ministry, a zatímco s prvními dvěma ministry jsme byli v každodením kontaktu, s panem ministrem Blatným to nešlo a ten náš kontakt byl velmi malý,“ vyjádřil se v úterý ke svému odchodu Šedo.

Zprávy ve 23: Rozhovor s končícím náměstkem ministerstva zdravotnictví Šedem (zdroj: ČT24)

Na jeho místo nyní ministerstvo zdravotnictví vypíše výběrové řízení. „Těmi povinnostmi, jako je například spolupráce s Ústředním krizovým štábem, které nesnesou odkladu, jsem pověřil pana náměstka (Vladimíra) Černého,“ řekl Blatný. 

Před několika dny skončila také náměstkyně Alena Šteflová. Tu ministr Blatný potrestal za přednostní očkování ve Státním zdravotním ústavu. Ve funkci už není ani šéf ústavu Pavel Březovský.

Personální změny v resortu vysvětloval ministr tím, že po třech měsících na své pozici vyhodnocuje fungování spolupráce. „Ministersto zdravotnictví tak, jak bylo postaveno, nebylo postaveno na krizové řízení. Bylo postaveno na takzvané mírové doby a v současné době je potřeba umět řídit ho krizově. To nemůže člověk dělat sám a z toho mohou plynout některé personální změny,“ uvedl s tím, že takové řízení je pro lidi nesmírně zatěžující a mnozí při vstupu do svých funkcí nevěděli, do jaké situace se dostanou. 

Všichni zájemci by mohli být naočkováni do konce podzimu, tvrdí Blatný

V pondělí se kvůli zdravotním důvodům vzdal své funkce také národní koordinátor očkování proti covidu-19 Zdeněk Blahuta.

„Je potřeba neustálé koordinace napříč celou republikou a třeba i jeho zdravotní potíže mě vedly k tomu, že jsem nechtěl pana doktora dále vystavovat tomuto tlaku,“ okomentoval jeho odchod Blatný. Funkcí Blahuty ministr pověřil Kateřinu Baťhovou. Ta dosud na ministerstvu působila jako ředitelka odboru mezinárodních věcí a EU.

Situace s dostatečným proočkováním, tedy 60 až 70 procent populace, by podle Blatného mohla nastat koncem léta. Pokud půjde vakcinace dobře, všichni zájemci by dle jeho odhadů mohli být naočkováni do konce podzimu.

Problematické vykazování mrtvých

Ministr Blatný ve sněmovně v minulém týdnu uvedl, že je problematické vykazování mrtvých, tedy to, zda lidé zemřeli na covid, nebo s covidem. V úterním rozhovoru svůj výrok upřesnil. „Je tady zvýšený počet mrtvých, kteří by nezemřeli, kdyby nebyla epidemie,“ řekl.

Jak výrazně zvýšené tyto počty jsou, ale podle Blatného zatím není jasné. Důvodem je potřebná delší doba pro shromažďování dat. „Vždy musíte nakonec určit, co je zásadní příčinou smrti. Možností bývá hodně a je tam zhruba 60 procent případů, u kterých kromě koronaviru je také nějaká jiná diagnóza,“ upozornil.