Pro podezření z výtržnictví prověřuje policie potyčku ve sněmovně. Volný chce podat žalobu

Události ČT: Incident ve sněmovně vyšetřuje policie (zdroj: ČT24)

Pražská policie prověřuje čtvrteční incident ve sněmovně, při kterém nezařazený poslanec Lubomír Volný fyzicky napadl poslance, pro podezření z výtržnictví. Podávání dalších informací k případu si podle policejního mluvčího Jana Daňka vyhradilo Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1. Volný v pátek oznámil, že chce podat žalobu na ty, kteří jej podle jeho mínění napadli.

Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z výtržnictví, řekl Daněk. O tom, že by bylo v kauze podáno nějaké trestní oznámení, nevěděl, nicméně jej nevyloučil. Doplnil, že pokyn k prověřování případu dalo zmíněné státní zastupitelství.

Sněmovna ve čtvrtek jednala o prodloužení nouzového stavu kvůli nemoci covid-19. Volný při svém vystoupení na jejím plénu nemluvil k věci a předsedající Tomáš Hanzel (ČSSD) ho upozornil na to, že mu vypne mikrofon. Když to udělal, Volný přišel mluvit přímo na místo předsedajícího a Hanzel se ho snažil odstrčit. Předsedajícímu přišli pomoci další poslanci ČSSD. Po kratší strkanici Volný místo v doprovodu ochranné služby policie opustil.

Studio ČT24: Roztržka v Poslanecké sněmovně (zdroj: ČT24)


Podle čtvrtečního vyjádření předsedy sněmovny Radka Vondráčka (ANO) se Volný napadením poslance mohl dopustit trestného činu. Také ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček uvedl, že podle jeho přesvědčení chování Volného splňuje skutkovou podstatu trestného činu výtržnictví. Volný ale tvrdí, že byl sám napaden, a novinářům řekl, že se kvůli incidentu nehodlá vzdát mandátu poslance.

Konfliktem se bude zabývat i mandátový a imunitní výbor sněmovny. Kromě politiků si pozve i policisty. „Možná nakonec navrhneme oddělit to a projednávat vlastní fyzický incident a vlastní urážku. V tom případě by ty sankce byly uloženy odlišně,“ řekl předseda výboru Stanislav Grospič (KSČM).  

Člen výboru Mikuláš Ferjenčík (Piráti) zdůraznil, že jakékoliv fyzické násilí ve sněmovně je naprosto nepřípustné. „Myslím, že podle toho se zachová i mandátový výbor,“ dodal. Další z členů výboru Marek Výborný (KDU-ČSL) uvedl, že Volný by měl být postižen v maximální možné míře: „Je skutečně potřeba postupovat jasně a tvrdě.“ 

Volný v pátek opět dorazil do sněmovny bez roušky, opět odmítl, že by se ve čtvrtek choval nevhodně. „Já jsem se choval naprosto v rámci všech standardů Poslanecké sněmovny, až do toho okamžiku, kdy mě pan předsedající pozval, ať si mu sednu na klín. Já jsem se rozhodl, že to jeho pozvání přijmu,“ řekl. Poznamenal také, že sám chce podat žalobu na ty, kteří jej podle jeho mínění napadli. Zatím ale žádný krok neučinil.

Potyčka zaujala i zahraniční média

Incident podle Vondráčka bude posuzovat v úterý sněmovní mandátový a imunitní výbor. Jeho členové se zřejmě budou zabývat i tím, že Volný a další nezařazený poslanec Marian Bojko odmítli ve sněmovně nosit roušky. „Předpokládám, že se proti rozhodnutí mandátového a imunitního výboru, které považuji za předem podjaté, budu odvolávat k celé sněmovně,“ řekl v pátek Volný.

Potyčka v českém parlamentu zaujala i média okolních zemí. O fyzické konfrontaci několika poslanců informovala své čtenáře německá tisková agentura DPA i rakouská APA. Incident zaznamenala také přední slovenská média a pozornosti neunikl ani v Polsku.

„Debata o prodloužení nouzového stavu ve čtvrtek v českém parlamentu eskalovala,“ napsala DPA. Čtenářům vysvětlila, že potyčka následovala poté, co se poslanec „ultrapravicového“ hnutí Jednotní –⁠ alternativa pro patrioty Volný uchýlil k „osobním urážkám“ a předsedající Hanzel mu vypnul mikrofon. DPA zmínila i to, že Volný byl ve sněmovně bez roušky.

O „bitce v českém parlamentu“ informuje rovněž rakouská agentura APA. Podle ní Hanzel vypnul Volnému mikrofon po „záplavě nadávek“. „Volný je považován za ostrého kritika koronavirových restrikcí a odmítá v parlamentu nosit roušku, i když je to povinné,“ napsala agentura.

Zprávy DPA a APA o počínání českých poslanců převzala řada německých, rakouských i švýcarských médií. Incidentu si všímají také přední slovenská média, přičemž portál hnonline.sk připomíná, že „na Slovensku máme o mnoho více zkušeností s fyzickými útoky v parlamentu“. Bulvární čas.sk poznamenal, že v českém parlamentu „padla drsná slova“.