Na nové úseky D6 na Rakovnicku si řidiči počkají déle, práce začnou až příští rok

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) o rok odložilo dostavbu dálnice D6 u obcí Hořesedly a Hořovičky na Rakovnicku. Původní harmonogram počítal se začátkem stavebních prací letos a dokončením v roce 2024. Dva úseky dlouhé celkem přes 14 kilometrů mají být podle nových plánů dokončeny v roce 2025 a 2026. Nyní ŘSD vykupuje pozemky a připravuje žádosti ke stavebnímu povolení.

Hlavní úprava harmonogramu se týká přeložky u obce Hořesedly a obchvatu Hořoviček. „V letošním roce budou podány žádosti o stavební povolení a vypsána výběrová řízení na zhotovitele, předpoklad zahájení vlastních prací je rok 2022,“ řekl České televizi mluvčí ŘSD Jan Studecký. Původní plány ŘSD z loňského prosince uváděly jako termín zahájení prací rok 2021.

První z úseků má odlehčit obyvatelům obce Hořesedly. Severně od obce má vyrůst 9,2 kilometru dlouhý nový dálniční povrch navazující na přeložku Krupé. Dokončení stavby, která přijde podle informačního letáku téměř na dvě miliardy korun bez DPH, očekává ŘSD v roce 2025.

Druhou odsunutou stavbou je obchvat Hořoviček dlouhý 5,2 kilometru s termínem dostavby v roce 2026. Ten by měl vyjít na 1,25 miliardy korun bez DPH. Spolu s obchvatem by se měly vyřešit také problémy na jesenické křižovatce. Řidiči se na trase mezi Plzní a Žatcem mají dočkat mimoúrovňového řešení.

Dálnici D6 spojující Prahu a Karlovy Vary čeká výstavba ještě dalších devíti úseků. Nejblíž dokončení je obchvat Lubence v délce 4,8 kilometru. První řidiči se po něm mají projet letos v červnu. Jako poslední má být v roce 2027 dokončena výstavba mezi Olšovými Vraty a Žalmanovem.