Důchody i minimální mzda letos porostou, samoživitelkám pomůže kvůli neplatičům stát

Události: Novinky v sociálních službách (zdroj: ČT24)

Sociální služby čeká letos řada novinek. Poroste minimální mzda a také znovu důchody. Ten průměrný bude přes patnáct tisíc korun. A v polovině roku začne platit nová dávka, a to náhradní výživné. Pomoci má samoživitelům, kterým druhý rodič neplatí alimenty. Maximální částku tři tisíce korun budou od 1. července na nezaopatřené dítě vyplácet úřady práce. Zákon se týká přibližně 24 tisíc dětí.

Přes dva roky nedostává Alena Shánělová na desetiletého syna pravidelně alimenty. Chybí jí tak peníze na jeho koníčky, ale často i na jídlo.

„Já jsem na nemocenské a kdyby mi nepomáhala moje mamka, tak bychom to těžko zvládali,“ řekla Shánělová. Obrátila se proto na exekuční úřad, podala i trestní oznámení.

„Tam jediné, co hrozí, je odnětí svobody za neplacení alimentů, ale situaci mojí a syna to neřeší,“ dodala samoživitelka.

Shánělové ale i dalším matkám a otcům v podobné situaci by od 1. července měl pomoci nově schválený zákon. Pečující rodič si bude moci požádat o náhradní výživné přes úřad práce, a to ve výši stanovené soudem, nejvýše však do tří tisíc korun.

„Podmínka je, že podá návrh na exekuci a na základě toho si může požádat o náhradní výživné,“ vysvětlila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Minimální mzda

Od prvního ledna si zase polepší skoro 150 tisíc zaměstnanců, kteří pobírají minimální mzdu. Ta se v Česku zvýšila od roku 2014 už po sedmé. Tentokrát je to o šest set korun. „Chceme, aby se zvedala životní úroveň všech pracujících a zejména těch, kteří pracují za tu nejmenší možnou cenu práce,“ uvedla Maláčová.

Minimální mzda
Zdroj: MPSV

Mezi těmi, kteří si od Nového roku polepšili, jsou tak třeba lidé, kteří vykonávají veřejně prospěšné práce v obcích a městech. Například v Němčovicích na Plzeňsku jich v roce 2020 zaměstnávali sedm. „Nedovedu si představit, kdybychom ty lidi tady neměli,“ řekl starosta Němčovic Karel Ferschmann (nestr.).

 O něco vyšší jsou od Nového roku minimální zálohy na zdravotní a sociální pojištění pro živnostníky. Ti musí nově odvádět na sociální pojištění alespoň 2588 korun a na to zdravotní 2393 korun měsíčně.