Armádě se daří nábor, zájem je teď i díky koronaviru trojnásobný

Události: Armádě se daří nábor (zdroj: ČT24)

V české armádě v prosinci letošního roku sloužilo skoro 23 tisíc vojáků. To je o tři tisíce víc než v roce 2016. Ministerstvu obrany se tak daří plnit rekrutační plány. Posledních pět let obleče vojenskou uniformu v průměru 2000 nováčků ročně. Během letošního roku vstoupilo do armády přesně 2012 nových vojáků. Zájem je hlavně o bojové jednotky jako je výsadkový pluk, 7. mechanizovaná brigáda nebo 4. brigáda rychlého nasazení.

Příští rok chce ministerstvo obrany snížit počet nováčků ze dvou tisíc na patnáct set, aby zbylo více peněz na nákup nové techniky. To má přinést úsporu minimálně jedné miliardy korun. „Nemůže to ohrozit plány, my stále nabíráme víc vojáků, než z armády odchází. I my si uvědomujeme, že je tu nějaká pandemická krize, která má ekonomické dopady,“ říká ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Naopak nejmenší zájem je trvale o službu u protiletadlového pluku ve Strakonicích a u dělostřelecké jednotky v Jincích. U dělostřelců teď aktuálně slouží necelých 900 vojáků. Kromě samohybných děl mají ve vozovém parku v Jincích třeba průzkumné transportéry. „Za poslední tři roky přišlo více než 270 lidí, z toho pouze 30 lidí se rozhodlo odejít, takže myslím, že z tohoto pohledu jsme úspěšní,“ říká velitel 13. dělostřeleckého pluku v Jincích Milan Kalina.

Nejvíc lidí chybí v základních funkcích. „Ať se jedná o velitele děl, obsluhy děl, ale můžeme nabídnout práci u pokročilých průzkumných prostředků, včetně radiolokátorů, zájem máme určitě o řidiče a také dílenské specialisty,“ rozvádí Kalina.

Letos k jednotce nastoupilo 46 nováčků, od ledna slouží ve štábu také Monika Drázdíková. „Nedělá mi problém pracovat pod stresem, zpracovávat velké množství informací, takže se na tu práci hodím a baví mě to,“ přibližuje.

Naplněnost tabulkových míst jednotek české armády
Zdroj: ČT24

U dělostřelecké jednotky vidí i svoji budoucnost. „Určitě bych si chtěla dodělat vysokou školu, abych mohla postupovat dále a nějak se rozvíjet,“ svěřuje se Drázdíková. „Nám chybí jedna generace vojáků, ať už na jednotkách nebo ve štábu, tak jsme rádi, že k nám chodí vojáci, kteří něco umí,“ přibližuje velitel 132. dělostřeleckého oddílu v Jincích Michael Hebnar.

Nové samohybné houfnice

Dělostřelci v Jincích mají v nejbližších letech dostat nové francouzské samohybné houfnice Ceasar, ty nahradí zastaralé samohybné kanony Dana, které nyní používají. „Pro řadu vojáků je to zásadní motivační faktor pro to tu zůstat a pevně věřím, že to přiláká i další zájemce,“ vysvětluje plukovník Kalina.

V kasárnách v Jincích tak stále postrádají skoro třetinu vojáků. Naplněno je jenom 72 procent tabulkových míst. Pro srovnání u praporů 4. brigády rychlého nasazení je to skoro 80 procent, a u 7. mechanizované brigády skoro 90 procent.

„Zájem veřejnosti z Moravy o útvary armády České republiky je větší než v Čechách,“ popisuje ředitel agentury personalistiky v české armádě generál Vratislav Beran. O službu v armádě je teď i díky koronavirové krizi až trojnásobný zájem než v předchozích letech.

„Můžeme nabídnout atraktivní pracovní prostředí, dobré platové ohodnocení a službu v organizaci, která pomáhá občanům České republiky,“ říká Beran. Pokud vše půjde podle plánu, bude mít česká armáda za pět let 25 tisíc vojáků. V roce 2030 jich má být konečných 30 tisíc.