OKsystem bude dál spravovat systém na výplatu dávek. Ministerstvo práce s ním znovu prodlužuje smlouvu

Ministerstvo práce (MPSV) znovu prodlužuje smlouvu na provoz informačních systémů pro vyplácení dávek se společností OKsystem. Kontrakt, který vyprší na konci roku, podepíše úřad do poloviny února. Pokud by se mu do té doby nepodařilo vybrat v soutěži nového provozovatele, osloví dosavadní firmu k další spolupráci. Trvat by měla případně do doby, než by vybraný vítěz nastoupil, uvedlo ministerstvo práce.

„Provoz informačních systémů pro výplatu dávek po Novém roce ministerstvo práce zajistí prodloužením stávající smlouvy se společností OKsystem do poloviny února 2021,“ uvedlo tiskové oddělení ministerstva.

Smlouvu na systém dávek se společností OKsystem prodlužovalo MPSV už dvakrát o dva roky, a to kvůli zpoždění příprav nového celoresortního informačního systému. Roční prodloužení stálo zhruba půl miliardy korun.

Nový ucelený systém se začal připravovat v minulém volebním období a měl fungovat od roku 2017. Vedení ministerstva už dřív ujišťovalo, že novinka bude v provozu od roku 2021. Letos v květnu sněmovnímu sociálnímu výboru ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) řekla, že to bude zřejmě na přelomu let 2022 a 2023, tedy za dva roky. Pak ale ministerstvo vyhlásilo soutěž na nového provozovatele nynějších aplikací na tři roky za 600 milionů korun.

O záměru uspořádat výběrové řízení na nového provozovatele dosavadních systémů informovali zástupci ministerstva sněmovní sociální výbor už loni v září. Soutěž resort ohlásil letos 21. září. Zájemci měli přihlášky podávat původně do 30. října. Pak ale úřad měnil požadavky, a to třeba na kvalifikaci pracovníků dodavatele. Termín se tedy odsunul na 26. listopadu. Po další úpravě zadání měla lhůta končit 4. prosince, nyní má trvat do 5. ledna do 10:00.

Uzavření řízení se pak ale může táhnout ještě měsíce i roky. U zakázek na informační systémy v resortu práce je obvyklé, že uchazeči podávají námitky a obracejí se na antimonopolní úřad.

„V případě průtahů v probíhajícím otevřeném zadávacím řízení na zajištění podpory a nutného rozvoje OKaplikací bude jejich provoz a nezbytný rozvoj zajištěn na nezbytně nutnou dobu – do doby zasmluvnění a převzetí systému vybraným dodavatelem vzešlým z otevřeného zadávacího řízení – na základě jednacího řízení bez uveřejnění,“ uvedlo ministerstvo. V jednacím řízení se oslovuje firma přímo.

Postup ministerstva už před časem kritizovali poslanci Pirátů. Podle nich měla být nynější soutěž vypsána dřív, teď je pod velkým časovým tlakem. Politický náměstek ministryně Robin Povšík (ČSSD) sociálnímu výboru v říjnu řekl, že se soutěž připravovala rok a za její zpoždění může i koronavirová krize.

Někteří kritici už dřív zmiňovali, že lhůty soutěže naznačují, s kým by ministerstvo mohlo smlouvu podepsat. Piráti už v létě uvedli, že je zakázka pro společnost OKsystem na další tři roky. Poukazovali i na cenu, podle nich je předražená.

Za stav technologií a závislost na jediném dodavateli sklízí ministerstvo dlouho kritiku

Ministerstvo chtělo původně získat nový systém pro vyplácení dávek. Ani po dvou tendrech dodavatele ale nemá. Případem se už poněkolikáté zabývá antimonopolní úřad. Do vyřešení a vzniku nového systému by měl provoz podle tiskového oddělení zajišťovat vybraný dodavatel z nyní pořádané soutěže.

Kvůli zajištění dávkového systému zasahovala letos koncem února v sídle resortu policie. Obvinila pak tehdejšího náměstka a šéfa oddělení bezpečnosti informací. Ministryně Maláčová opakovaně řekla, že se nebude k systémům kvůli vyšetřování vyjadřovat. Podotkla, že zakázky zdědila.

Za stav technologií a závislost na jediném dodavateli, jímž je od roku 1993 společnost OKsystem, sklízí ministerstvo dlouhodobě kritiku. Rozhodnutí o výměně firmy padlo v roce 2010 za exministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Kvůli pochybením při výběru antimonopolní úřad ale zakázal nové aplikace používat a úředníci se v lednu 2014 po dvou letech vrátili k OKsystemu.

V minulém volebním období tendry vyhlásil tým ministryně Michaely Marksové (ČSSD). Podle kritiků nezvládl tak velký projekt řídit. Po volbách přípravy zastavila ministryně první Babišovy vlády Jaroslava Němcová (ANO). Maláčová je po svém nástupu v létě 2018 obnovila.