Začalo dobrovolné antigenní testování zdarma. Kvůli zájmu se budou zvyšovat kapacity

UDÁLOSTI: V Česku odstartovalo dobrovolné antigenní testování (zdroj: ČT24)

V Česku začalo antigenní testování na přítomnost nákazy koronavirem; první den se k odběru přihlásilo 17 552 lidí, k dispozici mají 174 odběrových míst a do sítě se zapojí i někteří praktici. Kapacity rezervačních systémů se totiž rychle plní, mnohde se tvořily fronty. Zájemci podstupují testy zdarma, hrazené jsou ze zdravotního pojištění. Cílem je odhalit bezpříznakové pacienty, kteří by jinak mohli o svátcích nemoc šířit dál.

Na testy je třeba se předem registrovat on-line, ministerstvo zdravotnictví spustilo web, který funguje jako rozcestník informací. 

Některá odběrová místa hlásí velký zájem lidí. Například v Praze se místy tvořily fronty, i když byli zájemci objednáni na konkrétní čas. Krajská nemocnice Liberec kvůli velkému zájmu rozšířila provozní dobu svého odběrového stanoviště. V pracovních dnech to bude o tři hodiny déle, až do 19:00, a pracoviště bude otevřené i o víkendech, s čímž se původně nepočítalo.

Ve Fakultní nemocnici Olomouc jsou předvánoční termíny testování už do posledního místa obsazené, volná místa jsou až od 27. prosince. Už jen několik termínů je do Štědrého dne volných také v Pardubicích. Zájem roste i v Královéhradeckém kraji.

Testuje více než 170 odběrových míst a několik stovek lékařů v ordinacích, zapojit se mohli dobrovolně. Twitter Chytré karantény zaznamenává data ale pouze od registrovaných odběrových míst.

Výsledek testu za 20 minut

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) bude kapacita až 60 tisíc testů denně. Výsledek testu je znám asi za 20 minut. Opakovat test je možné jednou za pět dní až do 15. ledna.

Negativní výsledek testu podle ministerstva zdravotnictví zcela nevylučuje možnost, že se testovaný stane infekčním v blízkém časovém odstupu od vyšetření. Pozitivní výsledek u lidí bez příznaků musí být ještě potvrzen PCR testem. U lidí s příznaky se diagnóza považuje za potvrzenou a začíná pro ně platit povinná izolace do doby končící čtyři dny po jejich vymizení.

Předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) po středečním zasedání štábu řekl, že v systému by se mohla objevovat další volná místa v souvislosti s navyšováním kapacit odběrových míst.

„Aktuálně jsme byli informováni, že naplněnost je kolem 67 procent, čímž nevylučuji, že existují místa, kde je vyšší,“ uvedl. Nelze podle něj ale očekávat, že za několik dnů či týdnů lze otestovat všechny občany. „Těch 60 tisíc testů denně je asi limitem, nad který minimálně po nějakou dobu nebude možné jít,“ dodal. 

Brífink po jednání Ústředního krizového štábu 16. prosince (zdroj: ČT24)

Posily armádou a praktiky

Některá místa totiž už první den testování hlásila plnou obsazenost, a ne všude ji mohou navýšit. „Nejsme už schopni otevírat další místa v nemocnicích, potřebujeme, aby se zapojili praktičtí lékaři a další specialisté,“ zní například od předsedy představenstva Baťovy zlínské nemocnice Radomíra Maráčka.

„K dnešnímu dni jsme přijali na 150 žádostí o posílení, a to jak do přímo řízených nemocnic, tak i regionálních. Bude nasazeno přes 160 vojáků plus další hasičské týmy,“ dodává člen Centrálního řídícího týmu COVID-19 Petr Šnajdárek.

S náporem mají pomoct také praktičtí lékaři nebo ambulantní specialisté. „Díky tomu se výrazně zvýší počet míst na antigenní testování. Zejména také v místech, která nemají vlastní nemocnice, na venkově a podobně,“ dodává ministr Blatný. Například ve Vimperku na Šumavě test nabízí zubař.

Nově začaly antigenní testy na koronavirus nabízet i některé internetové lékárny. Odborníci včetně lékárnické komory ale samovyšetření nedoporučují; bez odborného personálu by totiž nemuselo proběhnout řádně a výsledek by byl neprůkazný. Žádné v Česku registrované testy navíc nejsou určeny pro samoodběr. 

Mluvčí České lékárnické komory varuje před nákupem testů přes internet (zdroj: ČT24)

Odhalit bezpříznakové případy

Cílem plošného dobrovolného testování je podle ministerstva hlavně odhalit lidi, kteří jsou nakažení a virus šíří, ale nemají příznaky nemoci (například dušnost, kašel nebo ztráta čichu). I kvůli očekávanému častějšímu setkávání v rodinách byl začátek testování naplánovaný před vánočními svátky.

Ministr zdravotnictví očekává, že kvůli hromadnému testování počet odhalených nakažených lidí poroste. Bude proto podle něj dál nezbytné sledovat možnosti nemocnic. „Když otestujete desítky nebo stovky tisíc lidí, které byste jinak netestovali, číslo bude určitě daleko vyšší. Jako dalším zásadním parametrem se proto řídíme tím, jak jsou vytížené nemocnice,“ dodává.

Od poloviny listopadu byly tyto testy povinné pro pobytové sociální služby. Každých pět dní se museli testovat jejich zaměstnanci, do 4. prosince i jejich klienti. Od minulého týdne některá zařízení testují i návštěvy, jiná vyžadují test odjinud.

Minulý a tento týden byla možnost nechat se otestovat antigenním testem nabídnuta učitelům, za první týden ji využilo asi 12 tisíc z 200 tisíc. Zaměstnance pravidelně testují i některé firmy.