Osvobození Nečasové a Rittiga v kauze BIS je definitivní. Státní zástupce dovolání v případu nepodá

Osvobození Jany Nečasové, dříve Nagyové, lobbisty Iva Rittiga a advokáta Davida Michala v kauze údajného vyzrazení utajované informace Bezpečnostní informační služby (BIS) je definitivní. Státní zástupce Rostislav Bajger nebude proti pravomocnému rozsudku iniciovat dovolání k Nejvyššímu soudu. Pro Českou televizi to uvedl mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Petr Šereda. Podle něj sice státní zastupitelství s rozhodnutími soudů nesouhlasí, zákonné podmínky ale podle něj neumožňují dovolání v této věci podat.

„Dovolání v předmětné věci iniciováno nebude. S rozhodnutími soudů sice nesouhlasíme, ale zákonné podmínky pro podání dovolání nejvyšším státním zástupcem jsou vymezeny velmi úzce a neumožňují v této věci dovolání podat, a proto nezbývá než rozhodnutí soudů respektovat,“ uvedl Šereda.

O pravomocném osvobození Jany Nečasové, lobbisty Iva Rittiga a advokáta Davida Michala rozhodl v říjnu Vrchní soud v Praze. Obžaloba tvrdila, že Nečasová prozradila Rittigovu právníkovi obsah zprávy BIS a že lobbista mohl díky tomu učinit kroky k zakrytí svého vlivu na státní orgány a instituce.

„Závěry soudu prvního stupně lze akceptovat a je namístě obžalované zprostit,“ konstatoval v září v krátkém odůvodnění rozhodnutí předseda odvolacího senátu Viktor Mach. Stručnost zdůvodnění vysvětlil tím, že věc je komplikovanější, a odkázal přítomné na budoucí písemnou podobu usnesení.

Městský soud v Praze napoprvé uznal trojici vinnou, napodruhé – po odchodu původního předsedy senátu do důchodu – ale rozhodl opačně. Uvedl tehdy, že popsané skutky Rittiga a Michala nejsou trestným činem, protože se nepodařilo prokázat, že se muži skutečně dozvěděli o obsahu utajovaných listin. U Nečasové pak podle soudu nebylo prokázáno ani to, že se skutek vůbec stal.

Státní zástupce Rostislav Bajger pro Nečasovou požadoval tříleté vězení, pro oba muže navrhoval podmínky a peněžité tresty. Po zprošťujícím rozsudku uvedl, že po prostudování písemného znění rozsudku zváží podání dovolání, které ale nakonec u Nejvyššího státního zastupitelství iniciovat nebude.

Sporným důkazem byly odposlechy

Klíčovým důkazem v případu byly odposlechy Rittigovy schůzky v pražském hotelu Ventana. Obhájci trvali na tom, že nahrávky není možné použít, protože je policie pořídila při prověřování jiného případu. Odvolací senát však s přihlédnutím k nedávným rozhodnutím Nejvyššího soudu dospěl stejně jako předtím městský soud k názoru, že odposlechy použitelné jsou.

Trojice vinu odmítala, Rittig obžalobu označil za absurdní. Advokáti obžalovaných poukazovali mimo jiné na to, že informace o Rittigově vlivu na ministerstvu zemědělství nebyla tajná, protože o ní už dříve psali novináři.