Testy v neděli opět odhalily více nakažených než před týdnem. Rizikové skóre je na 64 bodech

V neděli přibylo v Česku 1113 potvrzených případů koronaviru, což je asi o čtyřicet více než o týden dříve. Rizikové skóre v protiepidemickém systému PES v neděli stouplo o sedm bodů na 64, to odpovídá přísnějšímu čtvrtému stupni pohotovosti, na stejné hodnotě zůstalo i v pondělí. Po zhruba dvou měsících výuky na dálku začíná v pondělí díky zmírnění opatření na středních školách, konzervatořích a vyšších odborných školách fungovat střídavá prezenční a distanční výuka. Na univerzity se zatím vrátí studenti prvních ročníků.

Od březnového začátku epidemie odhalily laboratoře v Česku 546 833 nakažených. Více než 478 tisíc lidí se už uzdravilo. Momentálně je v Česku zhruba šedesát tisíc aktivních případů, většina má mírný průběh nemoci.

Nedělní přírůstek je sice nejnižší za týden, ale v neděli se pravidelně testuje nejméně. Za celý týden přibylo v České republice 27 112 potvrzených případů koronaviru. Navzdory tomu, že se poslední čtyři dny denní nárůsty v mezitýdenním srovnání zvyšovaly, je celkové číslo stále nepatrně nižší než o týden dříve, kdy bylo asi o tři sta potvrzených nákaz více.

S covidem-19 dosud zemřelo 8902 lidí, počty obětí ale v posledních dnech klesají. V úterý bylo zemřelých 94, poprvé od 18. října méně než sto. Ve čtvrtek ministerstvo eviduje 90 úmrtí, v pátek 78, v sobotu 79 a na neděli zatím připadá 40 úmrtí. Při dalších aktualizacích ale tyto údaje ještě pravděpodobně vzrostou.

Ubývá lidí v nemocnicích

V sobotu bylo s koronavirem hospitalizováno 4179 pacientů, skoro o 260 míň než v pátek. Ve vážném stavu bylo 553 z nich, což je pokles o 23 případů. Laboratoře v sobotu provedly skoro třináct tisíc testů na covid-19, jako obvykle je to výrazně méně než ve všední dny – v uplynulém týdnu to bylo v průměru zhruba 22 tisíc testů denně. Podíl pozitivních testů je skoro 26 procent, nejvíc od 14. listopadu.

Česko je od čtvrtka 3. prosince ve třetím stupni přísnosti opatření v protiepidemickém systému, což umožnilo s omezením kapacity otevřít všechny obchody, restaurace, posilovny, hotely či provozovny služeb.

Kvůli vysokému podílu pozitivních případů a zvýšení reprodukčního čísla nad jedna se skóre protiepidemického systému PES k neděli zvýšilo o sedm bodů na 64, což by odpovídalo čtvrtému stupni, který se pohybuje od 61 do 75 bodů. Skóre zůstalo na 64 bodech i v pondělí. Pro zhoršení by skóre v tomto pásmu muselo zůstat tři dny.

Dušek: Nových případů bude víc

Čtvrteční zmírnění protipandemických opatření se nevyhnutelně projeví nárůstem počtu nových případů covidu-19, protože mezi lidmi bude více kontaktů. Uvedl to ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Rozvolnění se ale zatím projevit nestihlo, podle něj to potrvá minimálně týden. 

„Určitě musíme očekávat jakési navýšení, protože nevyhnutelně dojde k nárůstu sociálních kontaktů, k větší mobilitě obyvatel z důvodů otevření obchodů nebo restaurací. To se nevyhnutelně projeví nějakým nárůstem,“ řekl Dušek.  

Než bude k dispozici vakcína, jsou podle Duška nutné dvě věci  maximálně dbát na přijatá protiepidemická opatření a více testovat, například levnějšími antigenními testy. „Je třeba ho udělat maximálně dostupné,“ řekl. Je ale možné, že díky tomu nejdříve nové případy přibudou, podaří se ale lidi izolovat, aby nákazu dál nešířili. K opakovanému testování by podle něj měly přistoupit i velké firmy.

Vláda požádá poslance o prodloužení nouzového stavu

O situaci kolem koronaviru jedná v pondělí vláda. Ta bude ve sněmovně usilovat o prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii covidu-19 o dalších 30 dní. Trval by tak do 11. ledna. Premiér Andrej Babiš (ANO) sdělil, že žádost určenou poslancům v pondělí schválil kabinet. Nouzový stav zatím v Česku kvůli epidemii covidu-19 platí od 5. října do 12. prosince. O návrhu kabinetu bude sněmovna jednat pravděpodobně ve středu. 

Sněmovna při podzimní vlně epidemie dostala od vlády už dvě žádosti. Koncem října souhlasila s prodloužením stavu nouze o 17 dnů a ve druhé polovině listopadu o 22 dnů. Kabinet chtěl vždy měsíc. Na jaře trval v Česku nouzový stav kvůli koronavirové krizi 66 dnů, nynější je zatím na 68 dnů.

Data na webu ministerstva se budou aktualizovat jen jednou denně

O víkendu mělo ministerstvo zdravotnictví problém s aktualizací dat. Platné údaje zveřejnilo v neděli až kolem poledne, protože předtím se systém potýkal s výpadkem sítí. Internetové stránky uváděly ráno neúplné údaje.

Ve snaze předejít těmto problémům tak budou data od pondělí zveřejňována jen jednou denně, a to v 8:00. Týká se to počtů případů i testů či indexu PES. „Posunutím aktualizace na tuto ranní hodinu se získá prostor pro posílenou kontrolu dat a pro případné odstranění problémů,“ uvedlo ministerstvo.

Studenti se vrací do škol

Od pondělí se mohou studenti středních škol, konzervatoří či vyšších odborných škol opět učit prezenčně. Studenti však budou rozděleni na dvě skupiny, každá se bude učit týden on-line a týden ve škole. 

Jde o podobný systém, jaký teď funguje na základních školách. Například na ZŠ Prodloužená v Pardubicích se v pondělí vrátili do školy žáci sedmých a osmých tříd, naopak šesťáci přechází na distanční výuku. 

Podle ředitelky školy Jany Smetanové ale není rotační výuka na školách smysluplným opatřením a učitelům výrazně zkomplikuje práci. „Učitelé přebíhají ze tříd do učebny k počítači, kde se musí připojit, přichystat si věci a odučit tu třídu, která je doma. Jiná situace je, pokud jsou učitelé doma a všechno si v klidu nachystají. Tahle rotační výuka je i z hlediska učení velká komplikace,“ dodala.

Podle ředitelky školy je také možné, aby se žáci, kteří jsou doma, připojili on-line na hodinu ve škole. „Využíváme to ale u tříd, které jsou v karanténě. Při běžné výuce to zatím nevyužíváme,“ řekla Smetanová s tím, že učitelé vše zatím zvládají dobře, je to ale podle ní velká psychická zátěž z hlediska přípravy. 

Většina fakult dokončí semestr on-line

Další studenti se mohou vrátit i na vysoké školy, a to ve skupinách do 20 lidí. Týká se to prvních ročníků a všech, kteří mají mít praktickou výuku. Řada fakult nicméně už tento semestr dokončí jen s on-line vyučováním. Do škol se většinou vrátí studenti jen na praktika, která se dosud mohla konat pouze pro poslední ročníky a pro studenty ze zdravotnických či farmaceutických oborů. 

Základní umělecké školy, jazykové školy a střediska volného času zahájí v pondělí lekce a kroužky do deseti lidí ve skupině. Zatím v nich byla možná jen výuka jeden na jednoho.

Zatímco na středních školách se od pondělí už nemusí dodržovat stálé složení kolektivů, na základních školách nadále platí, že se děti z různých tříd ve škole nemají potkávat vůbec. Všude jsou povinné roušky. Až na výjimky, jako jsou umělecké obory či sportovní gymnázia, platí zákaz zpěvu a tělocviku.

Petříček je v karanténě, na jednání ministrů EU ho zastupuje velvyslankyně Hrdá

V pondělí jednají ministři zahraničí zemí Evropské unie. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) je ale tento týden v karanténě kvůli kontaktu s osobou pozitivně testovanou na koronavirus. Na jednání ho proto zastupuje česká velvyslankyně při Evropské unii Edita Hrdá. 

Ministři zahraničí zemí Evropské unie v pondělí v Bruselu s největší pravděpodobností schválí zavedení nového sankčního režimu umožňujícího trestat porušování lidských práv po celém světě. Nástroj by měl podle představ Unie zjednodušit nyní mnohdy zdlouhavé zavádění postihů. Ministři budou také poprvé od listopadových amerických voleb debatovat o možnostech zlepšení vztahů s budoucí vládou ve Washingtonu.