PES v celém Česku stoupl na hranici čtvrtého stupně. Během neděle přibylo 541 nakažených

Události: Index PES se v Česku posunul na čtvrtý stupeň (zdroj: ČT24)

Podle statistik, které zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví, v Česku za neděli přibylo 541 nově nakažených. Počty nových infikovaných nicméně bývají o víkendu nižší, protože se méně testuje, v sobotu zdravotníci zjistili 3312 lidí s covidem-19. V zemi během neděle rovněž přibylo 16 úmrtí osob s koronavirem a vyléčilo se 28 lidí. V Česku se celkem nachází 60 684 aktivních případů infikovaných. Poprvé od svého zavedení se navíc zhoršilo skóre protiepidemického systému (PES). V celém Česku index dosahuje 64, což je opět čtvrtý stupeň pohotovosti.

Ministerstvo zdravotnictví poprvé zveřejnilo index PES 16. listopadu, kdy byl na hodnotě 70. Od té doby dvakrát poklesl až na 57, většinu dnů zůstával neměnný. Nyní poprvé vzrostl na 64. Je tak na hranici čtvrtého stupně opatření.

Celá země na základě rozhodnutí vlády funguje od čtvrtka podle pravidel třetího stupně, což umožnilo otevřít s omezenou kapacitou obchody, restaurace, hotely či provozovny služeb a uvolnily se další restrikce. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ale označil situaci za křehkou a nevyloučil, že by se opatření mohla zase zpřísnit.

Premiér Andrej Babiš (ANO) varoval před podceněním situace, virus je podle něho dál zrádný a zabíjí. Česká republika je podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) jen krůček od návratu do čtvrtého stupně rizika v systému PES.

Dostane-li se index PES do nižšího či vyššího pásma, neznamená to automaticky změnu opatření. Pro zlepšení musí v nižším pásmu zůstat sedm dní, pro zhoršení tři dny. Reprodukční číslo udávající průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného člověka je nyní 1,02. V poslední době bývá pozitivní téměř čtvrtina ze všech provedených testů.

Blatný: Koronavirovou situací se bude v pondělí zabývat vláda

„Nárůst indexu rizika z 57 na aktuálních 64 bodů byl dán dvěma faktory –⁠ nárůstem relativního podílu pozitivních případů a dále zejména navýšením reprodukčního čísla nad jedna. Aktuální hodnota R je rovna 1,02, navýšení nad jedna je tedy velmi malé,“ uvedl Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Zhoršení epidemické situace ve skóre PES bude podle Blatného jedním z hlavních témat, kterými se bude v pondělí zabývat vláda. „Je opravdu důležité dodržovat nastavená opatření. Podle čísel v dalších dnech se rozhodneme, jak dál. V pondělí zasedá vláda a jistě to bude jedno z hlavních témat,“ uvedl ministr.

Bývalý ministr zdravotnictví a epidemiolog Prymula pro CNN Prima uvedl, že se nedá předpokládat, že by se situace v příštích dnech zlepšila. Podle něho se vládě bude opětovné zpřísnění lidem obtížně vysvětlovat. „Když v lidech vzbudíte naději rozvolněním, těžko se v tak krátké době zase opatření zpřísňují,“ řekl.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle Duška není zhoršení situace důsledkem otevření obchodu a restaurací, které se ještě nemohlo projevit. „V žádném případě to nemůže být efekt toho uvolnění, toto je jev, který pozorujeme z předchozích zhruba sedmi až deseti dní. Za tak krátkou dobu uvolnění nemohlo vyvolat nějaký dramatický efekt,“ řekl ředitel ÚZIS.

Středoškoláci se chystají do školy

Od pondělí by se měl přitom ve školách projevit pokles na třetí stupeň opatření. Momentálně tedy do lavic bez omezení usedají žáci speciálních škol a prvního stupně základních škol, na druhém stupni včetně nižších gymnázií probíhá turnusová výuka, kdy je polovina žáků ve škole, druhá polovina se učí distančně a po týdnu se střídají.

Středoškoláci jsou ale ještě doma a teprve od pondělí půjde polovina z nich do školy, polovinu studentů přivítají i střední odborné školy a začne se prezenčně vyučovat dokonce i v prvním ročníku vysokých škol.

V pondělí také bude jednat vláda o návrhu na proplácení sta procent mzdy lidem s nařízenou izolací kvůli prokázané nákaze koronavirem. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by to mohlo napomoci tomu, aby se lidé nesnažili se za každou cenu vyhnout testům.

Počet odběrů klesá, sčítání pozitivních testů ovlivnil výpadek

V posledních týdnech totiž počty prováděných testů poklesly méně než na polovinu oproti maximálním hodnotám z října. Nejvyšší počet odběrů v jednom dni dosáhl 27. října přes 47 tisíc, zatímco v mikulášský pátek bylo testů jen 20 tisíc.

Přestože výrazně padá počet potvrzených případů, jejich podíl na celkovém počtu testů je stále mimo přijatelné hodnoty, zatímco počátkem listopadu se blížil 40 procentům, nyní je pozitivní zhruba každý pátý test. V uplynulém týdnu se přitom situace spíše zhoršovala, v pátek bylo pozitivních 24 procent provedených testů.

Ve čtvrtek a pátek byly výsledky testů varující především v tom, že navzdory stagnujícímu až klesajícímu celkovému počtu odběrů vzrostlo množství potvrzených případů nákazy koronavirem. Zda tomu tak bylo i v sobotu, není zatím zřejmé. Oficiální údaje ministerstva zdravotnictví z noci sice ukazovaly výrazné zlepšení oproti předchozímu týdnu, ráno však sdělil ředitel ÚZIS České televizi, že měly systémy výpadek a že nejde o konečný údaj. Ministerstvo plánovalo zveřejnit je mezi 10. a 11. hodinou dopoledne, po 11. hodině vydalo informaci, že je zveřejní do 11:30.

Na regionální úrovni je na tom nejlépe chebský okes, kde připadá 131 nakažených na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní. Nejhorší situace zůstává na Havlíčkobrodsku, které se ale konečně dostalo pod 500 nakažených na sto tisíc obyvatel za týden – momentálně jich je 485 na sto tisíc. Nad 300 případů na sto tisíc obyvatel zůstává ještě v okresech Semily, Louny, Jindřichův Hradec, Pelhřimov, Kutná Hora, Chrudim, Prostějov a Opava.

Rizikové skóre v protiepidemickém systému PES v Ústeckém kraji stouplo z 69 na 76 bodů. Za sobotu tam rovněž přibylo dvakrát více případů covidu-19 než před týdnem. Na Vysočině index klesl ze 62 na nedělních 57. V Moravskoslezském kraji zůstal na stejné úrovni 66 bodů jako v sobotu. Skóre Libereckého kraje je nově 71 bodů, v Jihočeském stouplo ze sobotních 59 na 62. Index v Karlovarském kraji rovněž stoupl, a to na hodnotu 69.

obrázek
Zdroj: ČT24

Hřib navrhne změny ve vymáhání opatření

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) zašle ministerstvu zdravotnictví podněty z praxe k úpravám legislativy, aby bylo možné efektivněji vymáhat mimořádná opatření spojená s epidemií koronaviru. Je to jeden ze závěrů, ke kterým došel po nedělním telefonátu s Blatným.

Ministr zdravotnictví se v neděli na Twitteru pozastavoval nad množstvím lidí, kteří se v sobotu účastnili mikulášských oslav, zřejmě na Staroměstském náměstí. O věci chce mluvit také s vedením pražské policie.

Podle Hřiba v některých případech bude nutné zlepšit informování obyvatel. „Jde například o okénkový prodej, kdy nesmí docházet ke konzumaci přímo na místě, aby nevznikaly hloučky, jako tomu bylo mimo jiné i v sobotu na Staroměstském náměstí,“ uvedl Hřib.

Magistrátní odbor bezpečnosti, který vede správní řízení o přestupcích, bude podle něj dále komunikovat s hygienickou stanicí a s policií o konkrétních případech. Do správního řízení politici magistrátu ze zákona nesmějí zasahovat, uvedl Hřib. Poznamenal také, že úlohou politiků je jít osobně příkladem v dodržování mimořádných opatření, aby zajistili jejich respektování veřejností.

Blatný na Twitteru napsal, že oslavy Mikuláše se povedly a všichni se dobře bavili. „Ale já mám strach. Stovky až tisíce lidí v jednu chvíli, na jednom místě. Budu se ptát pražského primátora Zdeňka Hřiba i vedení pražské policie, jak situaci vyhodnotili oni,“ uvedl.

Ministr zdravotnictví v sobotu kritizoval restaurace

V sobotu kritizoval Blatný restaurace a kluby, které podle policie v pátek nedodržely zavírací hodinu ve 22 hodin. Hovořil o desítkách případů, policie potvrdila pět konkrétních podniků, které v pátek večer včas nezavřely.

V sobotu večer byla situace lepší. Republiková policie oznámila, že nezaznamenala vážný problém kvůli nedodržování vládních opatření, ostravští strážníci našli v sobotu po 22. hodině jeden otevřený podnik ve Stodolní ulici oproti třem v pátek. „Nebyla to shodná provozovna s předešlou nocí. Ty, které byly v pátek otevřeny, zavřely,“ uvedl mluvčí městské policie Jindřich Machů.

Lidé během druhé adventní neděle zamířili do zoo nebo obchodů

Rozvolnění protikoronavirových opatření umožnilo lidem strávit druhou adventní neděli venku. Část z nich tradičně zamířila do obchodů, jiní si vyšli na vánoční trhy nebo podnikli návštěvu výstav či zoo. „Sobota byla taková klidnější a mírnější. Nezaznamenali jsme žádné vážnější porušování vládních nařízení. V rámci celé České republiky se jednalo o jednotky případů,“ popisuje mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Druhá adventní neděle se letos nicméně liší od té loňské. Znát je to na vánočních trzích, kde platí řada restrikcí. V Brně se občerstvení z náměstí a trhů přesunulo do vedlejších ulic, kde městská část povolila zhruba stovku zimních restauračních zahrádek.

„Letošní trhy by měly vybízet k procházce městem. Lidé by se neměli sdružovat, stát na náměstích a konzumovat tak, jako dřív. Opravdu se projít a podívat se po stáncích,“ řekla mluvčí části Brno-střed Kateřina Dobešová. Lidé si také po více než měsíci mohli nakoupit i v neděli.

Lidé během druhé adventní neděle vyšli ven. Zájem hlásila zoo, výstavy i obchody (zdroj: ČT24)

Přes tisíc návštěvníků v neděli zaznamenala zlínská zoologická zahrada. „Pokud srovnám stejné období loňského roku, tak ta návštěvnost je mnohonásobně větší,“ tvrdí mluvčí Zoo Zlín Romana Bujáčková. Na některých hradech a zámcích také lidé využili speciální mikulášský program. Zájem byl vidět i u muzeí a galerií, na výstavu Rembrandta v Národní galerii čekalo ve frontě přes třicet lidí.

V Praze protestovaly stovky lidí proti vládním opatřením

V centru Prahy v neděli odpoledne protestovaly stovky odpůrců vládních protiepidemických opatření. Demonstranti se sešli na Václavském a Palackého náměstí, průvodem se pak vydali přes Staroměstské náměstí k úřadu vlády. Protesty se podle policie obešly bez větších problémů, trvaly několik hodin. Mnoho účastníků dorazilo bez roušek a na shromážděních nedodržovali povinné rozestupy.

Protesty byly poklidné, řekla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. Policie podle ní nemusela proti protestujícím zasahovat. „Policisté pouze upozorňovali účastníky, aby dodržovali vládní nařízení,“ uvedla mluvčí. Například s nimi řešili nenasazené roušky. „Některé osoby budou oznámeny správnímu orgánu,“ dodala Kropáčová. Na Čechově mostě také policisté zajistili muže, který měl u sebe drogy, a předvedli ho na policejní služebnu.

Demonstrací se může v současné době účastnit nejvíc stovka lidí, a to ve skupinách po 20 účastnících. Musejí zachovávat rozestupy mezi skupinami alespoň dva metry a každý musí mít zakrytá ústa a nos. Kvůli počtu účastníků policisté nezasahují.

Obě demonstrace svolali pořadatelé přes sociální sítě. Přes 400 lidí avizovalo, že dorazí na Palackého náměstí. Zhruba tři stovky uvedly, že přijdou na Václavské náměstí. Lidé si na demonstraci přinesli české i slovenské vlajky a transparenty. Někteří protestující dorazili v rytířském brnění na koni a představovali blanické rytíře. Na obě akce dohlížely desítky policistů. 

Protestující na Václavském náměstí
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK