V příštím roce zřejmě vznikne Státní hygienická služba. Mohla by zavřít školy i zakázat akce

Ministerstvo zdravotnictví připravuje novelu o ochraně veřejného zdraví, která centralizuje krajské hygienické stanice pod Státní hygienickou službu. Ústřední orgán bude moci například zavřít školy, obchody či zakázat akce, podobně jako jsou zakázané v současné době kvůli nouzovému stavu a nařízením vlády. Podléhat bude hlavnímu hygienikovi, který je náměstkem ministra zdravotnictví. Norma by měla platit od července příštího roku. Krajské hygienické stanice měly dosud pravomoci formulované obecněji a vztahovaly se jen na jejich region.

Cílem návrhu změny zákona je podle materiálu reagovat na šíření covidu-19 a přijatá opatření. „Podstatou návrhu je – na pokyn pana předsedy vlády – provést centralizaci systému hygienické služby. Nově vzniklá Státní hygienická služba však bude, podobně jako stávající krajské hygienické stanice a jejich zaměstnanci, zařazena do režimu státní služby,“ uvádí dokument. Bude také jmenován ústřední ředitel Státní hygienické služby.

Centralizovaná hygienická služba bude mít pravomoc omezit či zakázat cestování, omezit setkávání mezi lidmi, veřejnou dopravu, provozovny, obchody, obchodní centra, vybrané služby, jako jsou například kadeřnictví, manikúry, služby masérů, tetovací salony, solária, sauny nebo koupaliště.

Návrh počítá také s tím, že by mohla služba zakázat veřejné či soukromé akce, kde se kumulují lidé, nebo stanovit podmínky pro jejich fungování včetně stanovení maximálního počtu účastníků. Zákaz by se nevztahoval na právo shromažďovací a schůze orgánů veřejné moci a soudy.

Poskytovatelům zdravotních služeb bude moci přikázat vyčlenění lůžek, zakázat návštěvy nebo omezit provoz, podobně jako zařízením sociálních služeb. Státním institucím, obcím či krajům může nařídit vyčlenění objektů i izolaci nebo karanténu osob. Může také nakázat používání dezinfekčních prostředků, podání léků nebo mimořádné očkování.

„Je-li mimořádné opatření nařizováno jako opatření obecné povahy, v jeho odůvodnění se zohlední aktuální epidemiologická situace na základě hodnocení rizik,“ píše se v dokumentu. Právě kvůli nedostatečnému odůvodnění letos soudy několikrát zrušily vydaná opatření, například ministerstva zdravotnictví o nošení roušek nebo pražské hygienické stanice o uzavření vysokých škol.

Ministerstvo si v novele také ukládá povinnost zveřejňovat informace o výskytu epidemie. Kromě přijatých mimořádných opatření má publikovat také aktuální analýzu epidemické situace onemocnění a odhad jejího vývoje a data ve strojově čitelném otevřeném formátu.

Podle kritiků novely dává ministerstvu zdravotnictví silné pravomoci

Novela zákona o veřejném zdraví, která centralizuje hygienickou službu, dává podle iniciativy Rekonstrukce státu silné pravomoci ministerstvu zdravotnictví, zejména náměstkovi, který je hlavním hygienikem.

„Vláda maskuje snahu získat mimořádné pravomoci efektivizací činnosti decentralizované hygieny. Je nepřijatelné, aby byl návrh zákona v této podobě schválen ve zkráceném jednání ve stavu legislativní nouze,“ uvedl vedoucí právník Rekonstrukce státu Lukáš Kraus.

Na to, že by ministerstvo mohlo vydávat přísná omezení, jako je uzavření vysokých škol, obchodů nebo provozoven bez kontroly parlamentu, upozornil na Twitteru právník Ondřej Dostál, který na jaře úspěšně u soudu rozporoval ministerstvem zdravotnictví přijatá mimořádná opatření. Poté je musela znovu přijmout vláda jako svá nařízení.