ANO se opět propadlo, na přelomu září a října mělo nejmenší podporu od voleb v roce 2017

Na přelomu září a října by ve volbách do Poslanecké sněmovny zvítězilo hnutí ANO, které ale ve volebním modelu zaznamenalo další propad a nejhorší výsledek od voleb v roce 2017. Ztrácely také ODS či ČSSD, naopak STAN a KDU-ČSL posílily. Do dolní komory parlamentu by se podle zářijového modelu, který agentura Kantar CZ zpracovala pro Českou televizi, dostalo sedm politických subjektů.

Vládní hnutí ANO by v nejnovější vlně průzkumu Trendy Česka podpořilo 24,5 procenta dotázaných. Představuje to stále první pozici, proti modelu z přelomu srpna a září to však znamená propad o tři procentní body a oproti červnovému dokonce 7,5 procentního bodu. Aktuální zisk hnutí ve volebním modelu je nejhorším výsledkem pro ANO od voleb do sněmovny v roce 2017.

Druhé místo si udržují Piráti, i ti ale v poslední vlně dotazování mírně ztratili a vyslovilo se pro ně 19 procent respondentů, což je o půl procentního bodu méně než minule. Jeden a půl procentního bodu ztratila oproti předchozímu modelu také třetí ODS, která by na přelomu září a října dosáhla na 13,5 procenta hlasů.

Výrazně posílili Starostové a nezávislí, nynější model jim přisoudil čtvrté místo a 9,5 procenta hlasů, což je o tři procentní body více než na přelomu srpna a září. „Za tímto výsledkem pravděpodobně stojí krajské a senátní volby, které probíhaly v době sběru dat a ve kterých hnutí STAN dosáhlo velmi dobrého výsledku,“ konstatují autoři výzkumu.

Totožný výsledek jako na přelomu srpna a září evidovalo nyní hnutí SPD, které by podle aktuálního modelu podpořilo osm procent tázaných.

Volební model – vývoj preferencí
Zdroj: Kantar CZ pro ČT

Komunisté a sociální demokraté by zůstali před branami sněmovny

Čtyři strany se pohybují na hranici vstupu do Poslanecké sněmovny. Potřebných pět procent hlasů by podle modelu překročila KDU-ČSL, která posílila o dva procentní body na šest procent. O půl procentního bodu na 5,5 procenta hlasů si polepšila také TOP 09.

Na přelomu září a října by se do sněmovny nedostala KSČM – její podpora 4,5 procenta se od poslední vlny dotazování nezměnila. Půl druhého procentního bodu ztratila oproti minulému průzkumu koaliční ČSSD, kterou by tentokrát podpořila čtyři procenta respondentů.

Pod hranicí vstupu do dolní komory parlamentu nadále zůstává Trikolóra, na přelomu září a října ale o půl procentního bodu posílila a podpořila by ji tři procenta voličů.

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost KANTAR CZ, s. r. o. Sběr dat probíhal ve dnech 21. 9. až 9. 10. 2020 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště). Do volebního modelu vstoupilo 895 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,1 (u stran s nízkým ziskem) až 2,8 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.