Důlní památky v Krušnohoří se v dobách koronaviru těší rekordní návštěvnosti

Události: Turisté v krušnohorských důlních památkách (zdroj: ČT24)

Důlní památky v Krušnohoří hlásí navzdory pandemii rekordní návštěvnost. V lokalitě se od 12. století těžila řada nerostných surovin – od stříbra a cínu až po uran. Zpřístupněné štoly, které jsou zapsané jako památky na seznamu UNESCO, připomínají doby, kdy zde bylo hornictví každodenní součástí života.

Mezi doly, které se těší vysoké návštěvnosti, je například štola Jáchymov. Bez on-line rezervace by se dovnitř lidé přitom nedostali, prohlídkové trasy byly obsazené dlouho dopředu. „Za červenec, srpen a září zde bylo skoro dvanáct tisíc lidí,“ popisuje zdejší průvodkyně Zuzana Spiessová.

Jedním z turisty nejvyhledávanějších míst v Krušných horách je také důl Johannes. „I když jsme začali o měsíc později kvůli covidu-19, návštěvníků bylo letos více. Osmdesát procent tvořili hlavně Češi, zbytek Němci,“ řekl místní průvodce Martin Rojovský.

Podle Daniely Tautermannové z infocentra Boží Dar přibylo turistů ve štolách také díky zápisu Krušnohoří do seznamu UNESCO, na kterém je více než rok. „Poptávka byla vyšší, než je obvyklé,“ uvedla.

Důlní památky se těší popularitě i v Sasku

Důlní památky, zapsané na seznamu UNESCO, se nachází i za hranicemi v německém Sasku - také tam byl o ně velký zájem. Hornickou minulost zde připomíná například parní lokomotiva, která jezdí z nádraží v německém Oberwiesenthalu.

Pro staré cínové doly však sezona na podzim skončila. Návštěvníky zde teď vystřídají netopýři, kteří zde zimují. Jedná se tak rovněž o významnou přírodní lokalitu. Prohlídkové trasy v dole Johannes se pro návštěvníky znovu otevřou 1. května příštího roku.