Protokolujících úředníků u českých soudů je žalostně málo

Události: Soudy se potýkají s problémy (zdroj: ČT24)

Řada soudů v Česku se potýká s akutním nedostatkem protokolujících úředníků. To výrazně brzdí některé složité soudní procesy. Na vině je kromě špatného platového ohodnocení také situace kolem koronaviru. Ministerstvo spravedlnosti totiž kvůli nákaze zrušilo už dva termíny zkoušek, bez kterých nemohou nové posily nastoupit.

Protokolující úředník je klíčová součást soudních procesů v Česku. Tito zaměstnanci zabezpečují vlastní průběh jednotlivých líčení. Kromě legitimování účastníků řízení ale musejí zejména nahrávat průběh procesu a pak obsah přepsat do protokolů.

„Tam samozřejmě čas hraje obrovskou roli, a jakmile nemáte přepsané ty CD disky, tak to způsobuje prodlevy v trestním řízení,“ vysvětluje předsedkyně Městského soudu v Praze Jaroslava Pokorná.

Nedostatek těchto úředníků je teď hlavně v Praze. Například tamní městský soud nemá v řadě případů přepsané protokoly už z letošního jara. Jde například o kauzu kolem sportovních dotací.

Hlavní problém jsou peníze

Nástupní plat protokolujícího úředníka je 24 300 korun. Platy jsou zde nižší i v porovnání se stejnými nebo i snadnějšími pozicemi ve státní správě. „Srovnáme-li to s poměry v supermarketech u pokladních, tak nám samozřejmě ti lidé odcházejí,“ dodala Pokorná.

Pražský městský soud má devatenáct senátů a jen devět protokolujících úřednic – z toho jsou navíc dvě v současné době nemocné. Kvůli současné covidové situaci se navíc zastavily zkoušky pro nové uchazeče.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) chce v dohledné době o situaci s novou předsedkyní pražského městského soudu jednat. Tématem bude i navyšování platů.

Pražský městský soud řeší nedostatek protokolujících úředníků mimo jiné i tím, že do přepisování protokolů zapojil také asistenty soudců. Podle nové předsedkyně soudu je takové řešení jen krátkodobé.