Sobotka obhájil v Trutnově mandát, porazil starostu Dvora Králové Jarolíma

Senátorem za volební obvod Trutnov bude opět Jan Sobotka (za STAN). Ve druhém kole senátních voleb obdržel od voličů 74,58 procenta hlasů. Porazil tak starostu Dvora Králové nad Labem Jana Jarolíma (ANO), který získal 25,41 procenta. Účast ve druhém kole dosáhla zhruba 16 procent, v prvním kole hlasovalo asi 37 procent voličů.

Dosavadní senátor Jan Sobotka (za STAN) získal svůj současný mandát v doplňovacích volbách v lednu 2018. Od roku 1994 je zastupitelem ve Vrchlabí, nejdřív jako člen ODS, v roce 1998 byl zvolen tamním starostou jako člen US-DEU. V komunálních volbách před dvěma lety se stal starostou Vrchlabí znovu. Od roku 2012 je i zastupitelem Královéhradeckého kraje. Vystudoval obor vodní stavby a vodní hospodářství na Stavební fakultě VUT v Brně. Pracoval jako projektant a vedoucí stavební výroby. Počátkem 90. let krátce podnikal.

Jan Jarolím (ANO) je od roku 2014 starostou Dvora Králové nad Labem, po volbách v roce 2018 mandát obhájil. Od roku 2016 je i zastupitelem Královéhradeckého kraje. Předtím pracoval jako vedoucí oddělení královédvorského finančního úřadu, kam nastoupil v roce 1994.

Dodělat, co začal

Starosta Vrchlabí Sobotka řekl, že by chtěl v Senátu pokračovat v práci ve výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. Hodlá se také věnovat novému stavebnímu zákonu a v regionu se zasadit o urychlení dostavby dálnice D11 k česko-polské hranici, kde by se měla napojit na polskou dálniční síť.

„Chtěl bych v první řadě poděkovat voličům, kteří mě podpořili. Jsem velmi rád, že lidé dokážou ocenit práci, kterou děláte, a není důležité, jaký máte marketing. Byl bych rád, abych mohl v Senátu pokračovat v tom, co jsem začal. Za dva roky jsem se zorientoval, teď bych chtěl přinést i něco regionu,“ řekl Sobotka.

Svého soupeře ve druhém kole senátních voleb starostu Dvora Králové nad Labem Jana Jarolíma ocenil za korektní přístup a označil ho za politika budoucnosti. „Vedli jsme slušnou kampaň, za to jsem moc rád a cením si toho,“ řekl Sobotka.

Sobotka, nominovaný hnutím STAN, postoupil do druhého kola se 41,71 procenta hlasů. Jako druhý postoupil Jarolím z hnutí ANO s 26,26 procenta, za ním skončila jako třetí kandidátka ODS Klára Sovová (22,88 procenta) a čtvrtý Michal Slavka (SPD), který získal 9,13 procenta hlasů.

Před šesti lety vyhrál v senátním obvodu Trutnov Jiří Hlavatý (za ANO), který získal ve druhém kole 63,94 procenta hlasů a porazil Adolfa Klepše (za TOP 09). Hlavatý poté v roce 2017 ztratil mandát pro neslučitelnost s mandátem poslance, protože byl zvolen ve volbách do Poslanecké sněmovny.