Kauza Nečasové a BIS je prý velmi komplikovaná. Usnesení soud vyhlásí až za týden

Pražský vrchní soud ve čtvrtek nedokázal rozhodnout ohledně Jany Nečasové (dříve Nagyové), lobbisty Ivo Rittiga a jeho právníka Davida Michala. Trojice čelí obžalobě v kauze údajného vyzrazení informace Bezpečnostní informační služby (BIS). Odvolací senát věc označil za procesně i skutkově komplikovanou, a usnesení tak vyhlásí až za týden. Nepravomocný rozsudek loni zprostil viny všechny tři obžalované.

Senát soudce Viktora Macha si nejprve vzal před vyhlášením rozhodnutí hodinu na rozmyšlenou, poté ale oznámil, že usnesení vynese až 1. října. Kauza je podle něj velmi komplikovaná.

Státní zástupce Rostislav Bajger ani advokáti obžalovaných zatím nechtějí spekulovat, pro kterou ze stran může být tento vývoj příznivý. Shodli se jen na tom, že je překvapil. Podle některých by situace mohla znamenat, že v tříčlenném senátu nepanuje shoda, nebo že se soudci nestihli seznámit se všemi listinami, které ve čtvrtek Bajger připojil k důkazům. 

Podle obžaloby se Rittig v roce 2012 od tehdejší šéfky kabinetu Petra Nečase (ODS) dozvěděl, že předseda vlády dostal utajený materiál od šéfa civilní rozvědky. Údajně si dovodil, že se týká právě něj, a poslal proto svého advokáta Michala na schůzku s Nečasovou, která mu měla obsah zprávy sdělit. Rittig tak potom údajně mohl učinit kroky k zakrytí svého vlivu na státní orgány a instituce.

Sporné odposlechy jako hlavní důkaz

Městský soud v Praze napoprvé uznal trojici vinnou, napodruhé – po odchodu původního předsedy senátu do důchodu – rozhodl opačně. Státní zástupce pro Nečasovou žádá tříleté vězení, pro oba muže navrhl podmínky a peněžité tresty.

Klíčovým důkazem obžaloby jsou odposlechy Rittigovy schůzky v pražském hotelu Ventana. Trojice vinu odmítá, podle Rittiga je obžaloba absurdní. Obhájci poukazují mimo jiné na to, že informace o Rittigově vlivu na ministerstvu zemědělství nebyla tajná, protože o ní už dříve psali novináři. Zastávají také názor, že odposlechy nelze použít jako důkaz.

Nečasová už dříve dostala tříletou podmínku a desetiletý zákaz působení ve vedoucích funkcích státní správy, a to za zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování dřívější Nečasovy manželky Radky. V kauze takzvaných trafik pro poslance ODS ji soud minulý měsíc nepravomocně zprostil viny a zároveň zastavil její stíhání za nezdanění luxusních darů od politiků a lobbistů.