Vítězství v prvním kole uteklo Němcové těsně, o místo v Senátu se utká s Hamplem

Do druhého kola senátních voleb na Praze 1 postupuje bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) a stávající senátor Václav Hampl (za KDU-ČSL). Němcové jen těsně uniklo zvolení hned v prvním kole. Získala 48,56 procenta hlasů, druhý Hampl obdržel 20,49 procenta. Ostatní kandidáti získali pod deset procent hlasů.

Velmi napínavý souboj o senátorský post se odehrával ve většině okrsků. Němcová přitom získala nejvíce hlasů ve všech z nich. Ve čtyřech dokonce překročila i padesátiprocentní hranici. Podle Němcové ale rozhodně není vyhráno.

On-line přenos

Krajské a senátní volby 2020

  • 23:28

    Lidé v Řevnicích u Prahy se v referendu vyslovili proti využití bývalého průmyslového areálu pro další výstavbu. Zároveň souhlasili s vymezením ploch pro zeleň v oblasti Na Vrážce. Referendum je platné, část týkající se průmyslového areálu však není závazná.

  • 23:26

    Nejvíce zastupitelských mandátů ztratily v letošních krajských volbách ČSSD (ztráta 88 zastupitelů) a KSČM (73). Naopak Piráti jich získali asi 20krát více než před čtyřmi lety, a to 99. Skoro dvojnásobný počet zastupitelských křesel, konkrétně 35, bude mít v krajích hnutí SPD.

  • 23:04

    První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi. Adepti navržení ČSSD, která obhajovala deset křesel, se prosadili ve třech obvodech.

„Formalita to není nikdy. Žádný závod, když to vezmu sportovní terminologií, není formalitou a žádný správný sportovec nikdy neřekne, že už má vyhráno, a naopak zmobilizuje všechny síly, aby skutečně do té cílové rovinky doběhl. Já tam ale bez té podpory voličů nedoběhnu, tak moc prosím, aby mě podpořili,“ řekla Němcová ke svému náskoku.

Poslankyně a bývalá předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová (ODS) kandidovala s podporou TOP 09 a hnutí STAN. Ve sněmovně působí dlouhodobě, zvolena byla v roce 1998 a od té doby si svůj mandát v dolní komoře parlamentu drží. Zkušenosti získala v 90. letech i v komunální politice. V současnosti patří mezi hlasité kritiky prezidenta Miloše Zemana. Němcovou mimo jiné nominovala ODS v roce 2013 na premiérku, prezident Zeman tehdy ale jmenoval úřednickou vládu.

Hampl byl volebním výsledkem mírně překvapen. „Možná jsem čekal, že ten rozdíl mezi námi bude trošku menší,“ řekl dosavadní senátor. Dodal, že na své kampani nehodlá před druhým kolem voleb nic měnit.

I on měl letos širší podporu stran. Kromě KDU-ČSL a Zelených současného senátora podpořil i klub Senátor 21 a hnutí Praha sobě. Lékař, profesor 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a bývalý rektor Univerzity Karlovy letos svůj mandát obhajuje. V roce 2018 patřil dokonce mezi adepty na šéfa Senátu, ve finále ho ale porazil Jaroslav Kubera (ODS). Hampl se podobně jako Němcová dostával do sporů s prezidentem Milošem Zemanem, například kvůli nejmenování profesorů.

Mezi senátorskými kandidáty byla i další zvučná jména. Například bývalý člen horní komory a podnikatel Václav Fischer nebo někdejší ředitel pražské ZOO Petr Fejk (Iniciativa občanů). O hlasy voličů usiloval i aktivista a ředitel Domu národnostních menšin Jakub Štědroň (ČSSD), vysokoškolský pedagog Ivo T. Budil (Trikolóra), architekt Milan Urban (SPD) nebo zastupitel Prahy 2 a aktivista Robert Veverka (Piráti). Vládní hnutí ANO ani KSČM v tomto volebním obvodu svého kandidáta nepostavily.

Za pozornost stojí i volební účast. Kvůli koronavirové pandemii ji letos odborníci očekávali nižší. Rozdíl nakonec není velký. K volbám tady v roce 2014 v 1. kole přišlo 39,14 procenta voličů. Letos 38,58 procenta, takže pokles není ani procentní bod.

Kdo volební obvod zastupoval v minulosti

Při bližším pohledu je zřejmé, že v obvodu č. 27 ležícím v centru hlavního města má dlouhodobě silnou podporu ODS. Ve všech dosavadních volbách do Senátu postoupil kandidát občanských demokratů do 2. kola voleb, v téměř polovině případů navíc mandát získal.

  • 1996 – Václav Benda (ODS)
  • 1999 – Václav Fischer (nestraník)
  • 2002 – Martin Mejstřík (za CZ)
  • 2008 – Zdeněk Schwarz (za ODS)
  • 2014 – Václav Hampl (za KDU-ČSL)
  • 2020 –⁠ ?

V křesle senátora za Prahu 1 se dosud vystřídalo pět politiků, pouze muži. Prvním byl občanský demokrat Václav Benda, toho času ředitel Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu, který svůj mandát kvůli vážné nemoci nedokončil.

Nahradil ho v roce 1999 Václav Fischer, který byl tehdy první nezávislý senátor, dnes mimo jiné podniká v cestovním ruchu a usiloval o znovuzvolení. Po něm zastupoval Prahu 1 v horní komoře Milan Mejstřík za hnutí Cesta změny, který byl studentský vůdce a porevoluční komunální politik. V roce 1999 stál u zrodu iniciativy Děkujeme, odejděte! namířené proti elitám a opoziční smlouvě mezi ODS a ČSSD.

V roce 2008 získal pod hlavičkou ODS senátorský mandát lékař Zdeněk Schwarz, dlouholetý šéf pražské Záchranné služby. Posledním zvoleným zástupcem za Prahu 1 se stal Václav Hampl. Kandidát z klubu KDU-ČSL bojuje letos o druhý mandát. Lékař, profesor a někdejší rektor Univerzity Karlovy aktuálně vede senátní výbor pro záležitosti EU.

Konec drahému bydlení a hernám

Témata, která letošní volby provázejí, jsou do jisté míry ovlivněna přetrvávající koronavirovou pandemií. Přesto je tu několik oblastí, které u Pražanů dlouhodobě rezonují. Místní trápí vysoký podíl emisí a dopravní přetíženost metropole, kam za prací přijíždí lidé z přilehlých obcí a měst.

Důležitým tématem je nedostatek levného bydlení. Ten by někteří kandidáti chtěli řešit lepší daňovou politikou. Zásadním tématem posledních měsíců je i boj proti hazardu a hernám. V této souvislosti pražští radní schválili i návrh vyhlášky omezující hazard ve městě. Zaznívá také téma ochrany památek vůči developerům a spekulantům.