Je třeba omezit hromadné akce, shodují se Hamáček, Babiš i Vojtěch. Otázkou je, jak moc

Události: Omezení hromadných akcí bude třeba, zaznívá z vlády (zdroj: ČT24)

Ministři kultury Lubomír Zaorálek a vnitra Jan Hamáček (oba ČSSD) se shodli, že nyní není důvod kvůli šíření koronaviru zastavovat kulturní akce. Hamáček zároveň sobotnímu Právu řekl, že vývoj epidemie je tak vážný, že nastal čas zrušit hromadné akce. Premiér Andrej Babiš (ANO) prohlásil, že změny u hromadných akcí podporuje, rozhodnutí je ale na ministerstvu zdravotnictví a epidemiolozích. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) upřesnil, že případná přísnější omezení by se zvažovala jen pro „akce určitého typu“, ne třeba divadla.

Podle Zaorálka hlavní hygienička Jarmila Rážová potvrdila, že v zaznamenaných případech nakažených z divadel a podobných kulturních zařízení hygienici neevidují žádná ohniska nemoci. Například podle principála Divadla Bez zábradlí Karla Heřmánka ale nejsou v současné situaci dostatečně chráněni herci. V pátek v soukromém dopise vyzval premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), aby uzavřeli divadla.

Shodný pohled s ministrem vnitra na kulturní akce zveřejnil ministr kultury v sobotu odpoledne na Twitteru.

Sobotní vydání deníku Právo přitom otisklo Hamáčkův názor, že vývoj epidemie koronaviru je tak vážný, že nastal čas maximálně omezit sociální kontakty, což znamená zrušit hromadné akce.

Podle ministra je nutné se „za každou cenu“ udržet pod 120 tisíci nakaženými, aby systém nekolaboval. Aktuálně je nakažených 21 909 lidí. „V každém případě musíme zploštit křivku exponenciálního růstu. A to jde jedině důsledným dodržováním nařízení, tedy roušky, roušky, roušky a nechodit tam, kde je více lidí,“ řekl v rozhovoru pro Právo ministr vnitra.

Už od pátku platí zákaz vnitřních hromadných akcí na stání pro více než deset lidí. Výjimku mají výstavy či trhy, naopak opatření míří na restaurace, bary či kluby.

„Pokud by bylo na mně, tak já bych takové podniky v deset večer zavřel, bez ohledu, zda v nich lidé sedí nebo stojí. Ale chápu, že je tady nějaká snaha udržet zčásti tyto podniky v chodu a nezničit firmám úplně jejich existenci. Ovšem ta čísla jsou tak strašlivá, že podle mého nastal čas na rázná opatření bez toho, abychom vypínali ekonomiku,“ tvrdí v deníku šéf ČSSD. 

Hamáček: Lockdownu se nemusíme bát

V rozhovoru pro Českou televizi Hamáček upřesnil, že je třeba zvážit relevantní opatření, která by zamezila dalšímu šíření viru, ale která zároveň nezničí ekonomiku. Není třeba se zatím obávat podobného lockdownu jako v Izraeli.

„Nošení roušek i na hromadných akcích, v tomto počasí nemá asi cenu zavádět roušky plošně i venku, to by možná přišlo, až začne být sychravo,“ upřesňuje potřebné změny. „Určitě omezit hromadné akce, fotbaly, hokeje a tak dále, omezit na maximum vzájemné potkávání se, zejména ve velkých skupinách a zejména v rizikových místech. Jakkoliv nám to roste po celé republice, největší riziko je dneska v Praze a ve středních Čechách,“ doplnil.

Tato dvě opatření jsou podle něho jedinou metodou, která na virus funguje, detaily, jako například kdo a kdy by měl mít zavřeno, jsou na dalším ladění. Upozorňuje zároveň, že účinek omezení se projeví nejdříve za deset až čtrnáct dní.

Jan Hamáček a Andrej Babiš o omezení hromadných akcí (zdroj: ČT24)

Pravidla pro nošení roušek měla být přísnější

Za fatální chybu prý považuje, že ministerstvo zdravotnictví odkládalo znovuzavedení roušek. „Z mého pohledu jsme už dávno měli přehodit výhybku, kdy měl být aktivován Ústřední krizový štáb, opatření by byla řízena centrálně podle krizového zákona,“ uvedl v Právu. 

„Pan ministr Hamáček byl tehdy při diskusi na radě vlády pro zdravotní rizika a zásadně se pak neozval, když byly nějaké změny,“ reagoval na Hamáčkovu výtku Vojtěch. Zároveň dodal, že si sám uvědomuje, že měl trvat na svém původním, přísnějším návrhu nošení roušek od začátku září. Nakonec po jednání s premiérem, hygienky a epidemiology pravidla zmírnil.  

Premiér Babiš: Ať rozhodnou epidemiologové a ministerstvo zdravotnictví

Na vyjádření Hamáčka o omezení hromadných akcí reagoval i premiér Babiš. „Je potřeba, aby rozhodnutí udělali ti, kteří mají k tomu kompetenci, a to jsou epidemiologové a samozřejmě zdravotnictví. Já s tím problém nemám, ale já ani pan Hamáček nejsme epidemiologové,“ řekl Babiš.

Vojtěch podle svého vyjádření pro ČT zatím nepočítá s celoplošným zákazem hromadných akcí v Česku. Za nejvíce rizikové považuje například různé večírky a setkání, kde lidé konzumují či zpívají a mluví. Bude-li se v pondělí jednat o dalších omezeních, tak prý jen pro akce určitého typu. „Nemyslím si, že to musí být nutně en bloc všechny hromadné akce, ale některé hromadné akce, kde může být riziko nákazy větší. Nemyslím si třeba, že je namístě zavírat standardní divadla, protože tam, pokud lidé nosí roušku, sedí na místě, nemluví, nepijí a podobně, tak riziko přenosu nákazy je velmi malé,“ domnívá se.

Adam Vojtěch: Omezení by se týkala jen akcí určitého typu, ne divadel (zdroj: ČT24)

Ministr vnitra souhlasí, že rozhodnutí by měl učinit resort zdravotnictví, dokud k nim má dostatečný manévrovací prostor. „Hranou, kam až může jít, je judikát městského soudu v Praze. Ten jasně řekl, co ministerstvo ještě může dělat podle zákona o ochraně zdraví a co už dělat nemůže a může to udělat celá vláda v režimu nouzového stavu. Pokud bychom se dostali na hranu toho, co ministerstvo může, a opatření by byla potřeba, tak musí nastoupit nouzový stav,“ odpověděl na dotaz, zda by se mohla vrátit situace z první vlny koronaviru. 

Z opozice připojil poznámku k sobotním výrokům o hromadných akcí místopředseda hnutí STAN Jan Farský. „Vláda nemůže zemi řídit slovy ‚mělo by se‘, ‚hodilo by se‘, ‚zvažujeme‘. Když přichází takto razantní opatření, musí se říct kdy, za jakých podmínek a jaká přijdou, ale takový způsob komunikace jenom dál zmatkuje,“ obává se.  

Podcenění se nám vymstilo, míní Prymula

Podle vládního zmocněnce pro zdravotnictví Romana Prymuly lze v příštích týdnech očekávat tři až čtyři tisíce nově nakažených denně. Řekl to Lidovým novinám. Situace by se podle něj měla zlepšit za tři týdny, kdy se projeví současná opatření a křivka nakažených by mohla začít klesat.

Prymula uvedl, že nečekal, že druhá vlna epidemie bude tak silná. „Osobně jsem si myslel, že to zvládneme o něco lépe. Podceňování viru nebylo správné a vymstilo se nám,“ připustil v rozhovoru. Stejně jako Hamáček hovoří o nutnosti „striktně minimalizovat kontakty“.

„Budeme se snažit alespoň na dobu jednoho až dvou měsíců omezit kontakty na různých společenských akcích a podobně. Můžeme očekávat, že oranžová barva na semaforu, který člení Česko podle rizika nákazy, bude o víkendu ve většině krajů,“ avizuje epidemiolog. 

S plošným zavíráním škol se podle Prymuly nyní nepočítá. Může se podle něj stát, že bude dále omezena otevírací doba barů a restaurací, které nyní musí mít zavřeno mezi půlnocí a šestou hodinou ranní. „Myslím si, že k omezení dojde. Ale zřejmě se omezí spíše kapacity podniků a nařízení bude regionální,“ doplňuje.

V pátek přibylo 2111 nakažených, Praha je na semaforu červená

V Česku v pátek přibylo 2111 potvrzených případů nákazy koronavirem. Je to zhruba o tisícovku méně, než byl čtvrteční rekordní počet, ale zhruba stejně jako ve středu. Za čtvrtek testy prokázaly nákazu u 3130 lidí.

Aktuálně nakažených je 21 909 lidí. U většiny z nich má nemoc mírný průběh, v nemocnici je 480 nakažených, z toho 93 je ve vážném stavu. Počet lidí, kteří s nemocí covid-19 zemřeli, se v pátek zvýšil o pět na 495. Od začátku září se nákaza prokázala u více než 21 tisíc lidí, od začátku epidemie v březnu u 46 tisíc lidí.

Nejvýrazněji se nyní nákaza šíří v Praze, v přilehlých středočeských okresech a také na Kroměřížsku, Uherskohradišťsku nebo Chebsku. V Praze hygienici za posledních sedm dní potvrdili téměř 195 případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, následují okresy Praha-východ a Praha-západ se zhruba 167 případy. Přes 150 nakažených na 100 tisíc obyvatel mají Kroměřížsko, Uherskohradišťsko, Berounsko a Chebsko.

Počty nakažených se v zemi výrazně zvyšují od počátku minulého týdne, spolu s tím přibývá i hospitalizovaných. Před týdnem bylo s koronavirem v nemocnicích zhruba o 220 lidí méně. Nemocnice podle ministerstva zdravotnictví ale zvládnou násobně víc pacientů s covidem-19 než nyní, a to i vážných případů.

Na mapě regionů podle rizika nákazy covidem-19 je Praha aktuálně na nejhorším, tedy červeném stupni. Dalších deset okresů je oranžových, většina zelených a jen 13 v pohraničí má bílou barvu označující malé riziko.

Novou eRoušku si za jeden den stáhlo téměř tolik lidí jako první verzi od jara

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vyzval občany, aby používali mobilní aplikaci eRouška, která má upozornit na možný kontakt s člověkem nakaženým koronavirem. Nová verze je k dispozici od pátku, za den fungování si ji stáhlo 240 tisíc lidí, uvedl na Twitteru tým Chytré karantény.

Vládní zmocněnec pro informační technologie a digitalizaci Vladimír Dzurilla Českému rozhlasu řekl, že uvedený počet stažení byl zaznamenán k půlnoci na sobotu. První verzi aplikace si od jara stáhlo přes čtvrt milionu lidí.