Koronavirus uzavřel dvě desítky škol, mnoho dalších přišlo o jednotlivé třídy. Pravidla karantén se ale zmírní

UDÁLOSTI: Přibývá škol, které musely zrušit nebo omezit prezenční výuku (zdroj: ČT24)

Bezmála dvě desítky škol v Česku jsou zavřené kvůli výskytu covidu-19 mezi personálem či žáky a v mnoha dalších školách jsou v karanténě jednotlivé třídy nebo skupiny žáků. Ukazuje se však, že pravidla pro omezování provozu nejsou jednotná a liší se kraj od kraje. Někde se musí kvůli prokázané nákaze jednoho žáka zavírat celá škola, jinde stačí třída. Podle vládního zmocněnce pro vědu a výzkum se připravuje metodika, která bude jednotná a zároveň by měla znamenat karanténu pouze pro lidi z bezprostředního okolí infikovaného.

Některé školy vůbec nezahájily školní rok – vesměs ty, kde se po úvodní poradě pedagogického sboru prokázal covid-19 u některého jeho člena – další musely v prvních dnech školního roku zavřít. Momentálně se prezenčně vůbec nevyučuje na necelých dvou desítkách z nich, zatímco částečně omezený je provoz 70 dalších. Jednotlivé třídy obvykle končí v karanténě, když vyjde najevo, že se nakazil některý z žáků.

Není to však pravidlo, což by se mělo změnit. Podle vládního zmocněnce pro vědu a výzkum Romana Prymuly není potřeba, aby se omezení vztahovala na celou třídu. „Teď bude snaha, aby to byli jen ti v nejbližším okolí dotyčného jedince,“ uvedl. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dodal, že metodika bude platná od pondělí. „Pravidlem by mělo být, že by hygiena měla zohledňovat epidemiologicky významné kontakty a nikoli dávat automaticky do karantény celé kolektivy,“ upřesnil.

Plošné testování dopadlo například na jednu třídu zlínského Gymnázia TGM, jejíž student o víkendu onemocněl. Její žáci a také čtyři učitelé nyní absolvovali testy. Podle ředitelky Aleny Štachové tak rozhodli hygienici, kteří si od vedení školy vyžádali informace, kteří žáci se ve třídě s nakaženým vyskytovali a kteří pedagogové je učili.

Ve Zlínském kraji je týden od začátku školního roku zcela zavřeno nebo je v omezeném provozu jedenáct škol. Nejvyšší je tento počet ve Středočeském kraji, kde koronavirová opatření dopadla na 18 škol. Nejméně naopak pandemie ovlivnila začátek školního roku v Olomouckém kraji, kde je zavřena jen jedna škola.