Změna v úhradách léků má ulehčit pacientům boj s vzácnými nemocemi. Kabinet úpravu podpořil

UDÁLOSTI: Vláda upravila úhrady léků (zdroj: ČT24)

Vláda na pondělním jednání schválila velkou novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, pacientům se vzácnými onemocněními by se díky ní měla usnadnit cesta k moderní léčbě. Podle ministerstva zdravotnictví jde co do rozsahu o největší změnu za posledních třináct let a platit by měla od roku 2022, úpravu nyní bude muset schválit parlament.

Příkladem pacienta, kterého by se legislativní úprava mohla v budoucnu dotknout, je Mirka Dobešová. Ta už měsíce čeká na odborný zákrok na své tváři, která se jí propadá. V Česku ale nenašla specialisty, kteří by jí mohli pomoct, a navíc nezískala na operaci ani peníze ze zdravotního pojištění; potřebnou operaci tak provedou Britové za peníze z veřejné sbírky.

„Neexistuje zde nikdo, kdo by vám poradil, na koho se obrátit, jak postupovat, co udělat,“ říká Dobešová. „Pokud máte nějaký speciální problém, který není běžný, tak vás ani nikdo neodešle na nějaké konkrétní pracoviště.“

Otevřít cestu ke snazší léčbě podobných případů by nyní mohla vládou schválená novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, která mění úhrady drahých inovativních léčiv a přípravků na vzácná onemocnění ze strany pojišťoven.

U nemocí, kterými trpí nejvýše jeden člověk z 5000, se obtížně sbírají data o účinnosti léků. Na základě těch pojišťovny ale rozhodují, jestli budou pacientům hrazené z pojištění. Pojišťovny nově zohlední názor komise složené z odborníků na danou nemoc, která schvalování moderní a zároveň drahé léčby projedná. Dosud to záleželo na revizním lékaři, který často nebyl specialistou v daném oboru.

„Našim pacientům (změna) včas zpřístupní léky na vzácná onemocnění a také se léčba nebude posuzovat s ohledem na nákladovost,“ komentuje legislativní úpravu Anna Arellanesová z České asociace pro vzácná onemocnění.

Vojtěch mluví o klíčové změně

Jako o klíčové proto o normě mluví i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO); má podle něj zajistit, „aby se nestávalo, že zdravotní pojišťovny rozhodují o nároku pojištěnce každá různě, a aby se sjednotil proces přiznání nároku pojištěnce“.

„Pokud se podíváme na hospodaření zdravotních pojišťoven, tak hospodaří dobře, mají velmi solidní rezervní fondy, takže si to můžeme dovolit,“ dodává ke změně přístupu k novým nemocím vicepremiér z koaliční ČSSD Jan Hamáček.

Nové léky dostávají v současné době dočasnou úhradu na tři roky. Nově to bude na pět let, a potom se jejich účinnost vyhodnotí. I kdyby úhradu z veřejného zdravotního pojištění po pěti letech lék nezískal, pacienti, kteří ho už dostávali a fungoval dobře, ho budou moci užívat i nadále. Platit jim ho nebude pojišťovna, ale výrobce.

V současné době nemocní často žádají, aby jim drahé moderní léky pojišťovny hradily na takzvaný paragraf 16, což je výjimka uvedená v zákoně. Zhruba 450 tisíc žádostí za rok by změna zákona měla eliminovat zhruba o třetinu.

Podpora z opozičních řad

Zákon mění také úhrady některých zdravotnických prostředků. Některé pomůcky, například pleny, budou moci nově předepisovat pacientům i zdravotní sestry. Praktici pak získají možnost předepisovat některé nové druhy léků.

Novela musí ještě získat podporu v parlamentu. Část opozice úpravu už teď vítá. Současný stav je podle ní pro pojištěnce nepředvídatelný, právě proto, že velkou roli hrají (místo chystané komise) posudkoví lékaři.

„Je to krok správným směrem, je nesmírně důležité, aby drahá léčba a léčba vzácných nemocí byla proplácena v plné výši,“ říká člen zdravotnického výboru Vlastimil Válek (TOP 09). „Vládní novelu vítáme především z pohledu pacienta a dostupnosti péče a zdravotních prostředků,“ dodává.