Restart rychle. Sportovní organizace vidí v pandemii příležitost k modernizaci, potřebují ale peníze

Události, komentáře: Sport po pandemii vyhlíží finanční podporu (zdroj: ČT24)

Rozpočet sportu má příští rok stoupnout bezmála na 12 miliard korun, o 4,5 miliardy více. Podle Martina Zvonaře, vedoucího koncepce a metodiky v Národní sportovní agentuře, mají peníze putovat hlavně do sportovních zařízení, staveb malých klubů v obcích a na obecné znovunastartování sportu po koronavirové krizi. Řekl to v pořadu Události, komentáře.

„Odhaduje se, že zhruba šedesát miliard korun by bylo potřeba, abychom dostavěli všechna sportoviště tak, aby byl dostatečný přístup pro všechny, kteří si chtějí zasportovat. Hlavní budou tedy investice,“ tvrdí Zvonař.

Národní sportovní agentura chce podle něj od podzimu začít investovat do čtyř základních sportovních oblastí. Velmi důležitý je podle Zvonaře dotační program Kabina, který se zaměřuje na rekonstrukci a budování sportovišť a multifunkčních hal pro obce od tří do deseti tisíc obyvatel. Do každé obce se třemi tisíci obyvatel by mělo být investováno okolo 800 tisíc korun.

Velkou a dlouhodobou, ale zvládnutelnou výzvou, budou dle Zvonaře větší celonárodní a krajské sportovní investice. „Všechny programy jsou víceleté, to znamená, že nebudeme peníze utrácet za rok, ale bude to rozloženo ve třech až pěti letech,“ říká.

Sokolské vize

„Očekávám, že v oblasti investic budeme mít více možností, nejenom ty velké investice, ale že bude možno čerpat i dotační tituly do třeba čtyř milionů,“ doufá starostka České obce sokolské Hana Moučková.

Podle ní v současné době celkové rozpočtované náklady akce dosahují téměř šest milionů, což může být momentálně, bez pomoci obcí, měst, případně krajů, neřešitelné. Takové zdroje se v jednotlivých spolcích nebo v tělovýchovných jednotách podle ní málokdy najdou.

Moučková apeluje, že Česká obec sokolská a ostatní organizace mají poměrně hodně nemovitého majetku, který chátrá, a je potřeba ho nějakým způsobem udržovat. Rekonstrukce jsou dle ní nesmírně důležité a mnoho budov, jako například městské sokolovny, by si zasloužilo více peče, jelikož jsou podle ní historickým architektonickým skvostem.

Moučková zároveň trvá na tom, aby se kromě rekonstrukcí stavěly i nové, moderní budovy. „Mám velkou vizi, že Česká obec sokolská bude nejenom zhodnocovat a opravovat, ale že vystaví také něco nového, moderního, odpovídajícího jedenadvacátému století,“ říká.

Koronavirus a nejvyšší sportovní soutěže

V týmu fotbalové Slavie, mistra ligy, se prokázala u jednoho z hráčů nákaza covidem-19 a týmu byla nařízená kolektivní karanténa. Podle Martina Zvonaře se Národní sportovní agentura pečlivě věnuje tomu, jak zařídit bezpečí hráčů a chod nejvyšších sportovních soutěží.

„S ministerstvem zdravotnictví řešíme jakýsi manuál, jak naplňovat veškerá epidemiologická opatření tak, aby se minimalizovalo to riziko přenosu nákazy. Tím pádem, aby byly kluby schopny soutěž dohrát, aniž by byli v karanténě všichni.“

Zvonař konstatuje, že ale momentálně není možné říci, jestli některý tým půjde v budoucnu do karantény. Proto je důležité, aby se hráči chovali zodpovědně a riziko týmové karantény tak snižovali.

Manuál, který řeší bydlení, stravu, cestování nebo tréninky, vydalo ministerstvo zdravotnictví na začátku epidemiologických opatření. Nezbytná je však podle Zvonaře dohoda mezi kluby a hygienou, že epidemiologická opatření budou opravdu dodržována a na druhou stranu bude garantováno, že se soutěže dohrají.

Sokol během koronakrize

Koronavirová krize značně zasáhla i Sokol. Česká obec sokolská ale podle Moučkové reagovala rychle a povedlo se přejít na virtuální podobu cvičení. „Cvičili jsme i nadále. Měli jsme kanál na YouTube. Řada našich cvičitelů, trenérů samozřejmě působila i v tom světě virtuálním, nicméně byli jsme rádi, že jsme se vrátili zase do reálného života.“

Ekonomicky byl podle Moučkové Sokol rychle podpořen od Národní sportovní agentury, jednotlivé subjekty si pak žádaly o finanční podporu individuálně.

„Musím říci, že jsme se k tomu postavili dobře, až mě překvapilo, jak rychle jsme zmobilizovali síly. Samozřejmě sdílíme všichni určité obavy z budoucnosti, nicméně jsme na ně připraveni a zanedlouho začíná školní rok. Naše činnost víceméně kopíruje školní rok a jsme přesvědčeni, že všech 160 tisíc členů obsadí zase sokolovny od záři,“ zakončuje Boučková.