Jsme v době horké obchodní války. Pompeo přijel do Česka hlavně kvůli byznysu, myslí si Filip

Události, komentáře: Vondráček, Filip a Vystrčil komentují projev Mikea Pompea (zdroj: ČT24)

O novou studenou válku se nejedná, jsme v době horké obchodní války, americký ministr zahraničí Mike Pompeo ve svém projevu ukázal, že USA jde zejména o obchodní vztahy, myslí si místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip (KSČM). Řekl to ve středu večer během debaty v pořadu ČT Události, komentáře, jež se zúčastnili i předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček.

„My nejsme v době studené války, ale horké obchodní války. Pompeův projev byl byznysový, šlo v něm hlavně o obchodní vztahy,“ uvedl Filip. Narážel tak na zhruba půlhodinové prohlášení, které šéf americké diplomacie pronesl v Senátu během své návštěvy v Česku, kam přijel uctít památku padlých amerických vojáků v druhé světové válce.

„Pokud by se jednalo o symbolickou návštěvu, tak by pan Pompeo kromě Plzně navštívil ještě Olšanské hřbitovy a položil tam kytičku před hroby Spojenců,“ okomentoval návštěvu Filip.

Pompeo ve svém senátním projevu kritizoval Rusko i Čínu. Moskva se podle něj snaží podkopávat suverenitu evropských zemí pomocí dezinformací. Za větší hrozbu ale považuje čínskou komunistickou stranu, která se podle něj snaží změnit vývoj ve světě, provádí v zahraničí vlivové operace a snaží se na Západě krást duševní průmyslové vlastnictví.

Pompeo se během své návštěvy dolní komory rovněž sešel s Vystrčilem a podpořil jeho cestu na Tchaj-wan jako symbol odporu k vměšování se cizích mocností do dění v České republice. Po zhruba hodinové návštěvě Pompea v sídle horní parlamentní komory Vystrčil řekl, že si cení jeho rozhodnutí promluvit na své cestě po Evropě pouze v českém Senátu.

Filip: USA si návštěvu Tchaj-wanu nedovolí, Vystrčila posílají na Tchaj-wan jako šaška

Filip v pořadu uvedl, že s Vystrčilovou cestou na Tchaj-wan nesouhlasí, rozhodnutí předsedy Senátu je podle něho chybné. „Každý zástupce suverénního státu, když navštěvuje jinou zemi, začíná většinou v hlavním městě, a ne v její provincii. Podporu USA vnímám tak, že oni sami si to nedovolí, a tak tam místo sebe posílají někoho, kdo jim bude dělat šaška,“ řekl.

Vystrčil na Filipova slova následně reagoval argumentem, že asijský ostrov nedávno navštívil americký ministr zdravotnictví Alex Azar. Místopředseda Poslanecké sněmovny však odpověděl tím, že člen vlády není vysokým ústavním zástupcem.

Pompeo ve svém senátním projevu také uvedl, že české partnerství s ruskými a čínskými státními podniky při výstavbě nového jaderného bloku v Dukovanech by oslabilo českou národní bezpečnost a suverenitu. Toto téma Filip rovněž komentoval.

„Potřebuje likvidovat konkurenty. Když se bavíme o jaderné energetice, tak mají o obchod zájem. Tento útok byl ideologickou podporou vlastních podnikatelských aktivit. Pokud USA u nás fakt chtějí něco vyjednat, tak je pro ně nejjednodušší se domluvit s Ruskem třeba na smlouvě o Temelínu,“ popsal Filip.

Americký šéf diplomacie Mike Pompeo promluvil v Senátu ČR (zdroj: ČT24)

Místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček byl s návštěvou amerického ministra zahraničí spokojený. S Vojtěchovým stanoviskem, že se jednalo o ryze obchodní návštěvu, nesouhlasil.

Od Američanů bychom se měli učit, jak vést dialog, myslí si Vondráček

„Myslím si, že ta návštěva byla symbolická. O byznys se tam podle mě nejednalo. My jsme jasnými spojenci USA a jsem rád, že to druhá strana vyjádřila návštěvou,“ řekl Vondráček. Rovněž ocenil Pompeův projev i způsob jednání. 

Američané umí otevřeně mluvit o demokratických hodnotách a zároveň dělají byznys, já v tom nevidím žádný problém, řekl v pořadu Vondráček. „Měli bychom se od nich učit. Musíme mít jasné postoje, ale současné vést i dialog,“ dodal.

Vystrčil vnímá Pompeovu podporu jeho cesty na Tchaj-wan jako ocenění práce celého českého Senátu. „Ze všech čtyř zemí se rozhodl právě tady, že vystoupí v jedné komoře parlamentu,“ uvedl a dodal, že to určitě znamená něco speciálního.

Ve své řeči šéf americké diplomacii připomněl, že cestu na Tchaj-wan plánoval i Vystrčilův zesnulý předchůdce Jaroslav Kubera (ODS). Na Tchaj-wan, který Peking považuje za svou vzbouřeneckou provincii, se zástupci Senátu s delegací podnikatelů, vědců a akademiků vypraví na přelomu srpna a září.

S cestou nesouhlasí Hrad a nepodporují ji ani ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO). Na Tchaj-wan neletíme vládním letem z praktických důvodů, řekl dříve šéf Senátu Vystrčil.

Pompeo ve středu nejprve jednal s Babišem, vicepremiérem a ministrem průmyslu a dopravy Karlem Havlíčkem a Lubomírem Metnarem (oba za ANO) v Kramářově vile. Posledním oficiálním bodem jeho programu bylo ve středu jednání s prezidentem Milošem Zemanem, kterého se účastnil i Babiš.