Na Tchaj-wan neletíme vládním letem z praktických důvodů, říká šéf Senátu Vystrčil

Interview ČT24: Miloš Vystrčil (ODS) (zdroj: ČT24)

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) nepoletí na Tchaj-wan vládním letounem, ale strojem tchajwanských aerolinek. Uvedl to v pořadu Interview ČT24. Podle něj byl vybrán letoun aerolinek z praktických důvodů, a ne kvůli politickému tlaku. Vystrčil bude na návštěvě Tchaj-wanu na přelomu srpna a září. Proti cestě protestovala Čína, která Tchaj-wan považuje za svou provincii a neuznává jeho samostatnost. Návštěvu kritizují i Hrad a představitelé vlády.

Vystrčil zdůvodnil výběr letadla tchajwanských aerolinek mimo jiné tím, že při cestě vládním strojem by cestu zkomplikovaly předpisy související s pandemií koronaviru. „Je to vyloženě z praktických důvodů. Vládní letka velmi dobře spolupracovala, ale ukázalo se, že musíme v případě použití vládní letky mezipřistát. To je buď v Indii, Thajsku, nebo na Filipínách, a to jsou všechno rizikové oblasti,“ řekl.

Při mezipřistání by cestující museli na několik hodin vystoupit, což by podle něj znamenalo, že na Tchaj-wanu by pak po příletu museli do karantény.

„Proto tady vznikla možnost, že bychom použili tchajwanské aerolinie,“ doplnil předseda Senátu. Pro použití komerčního letounu byla podle něj stanovena podmínka, že let nesmí být dražší než cesta státním letounem. Stroj aerolinek přitom bude mít větší kapacitu, díky čemuž mohl Senát uspokojit více žadatelů o účast ze strany podnikatelů.

Vystrčil vyloučil, že byl komerční letoun vybrán kvůli politickému nátlaku. „Osobně jsem mluvil s panem ministrem obrany Lubomírem Metnarem (za ANO) a ten mi jednoznačně deklaroval, že je připraven letku poskytnout, pokud to bude možné a pokud o to požádám.“

Pandemie koronaviru bude mít značný vliv i na samotný průběh cesty. Všichni delegáti budou muset čtrnáct dní před odletem dodržovat preventivní nařízení a také budou nejméně dvakrát testováni. 

„Já se osobně nákazy nebojím, všechna pravidla se snažím dodržovat a samozřejmě projdu jako všichni ostatní testy. Pokud bych byl nucen jít do karantény, tak by cesta musela být bohužel zrušena,“ řekl šéf Senátu.

Bez českých znaků

Letoun nebude mít na rozdíl od stroje vládní letky státní české znaky. „Mrzí mě to, ale myslím, že to jde nějakým způsobem napravit. Jakým, to si nechám jako překvapení. To, že na Tchaj-wan letí zahraniční výprava z České republiky, budou všichni vědět,“ uvedl. O programu cesty a složení delegace má organizační výbor Senátu rozhodnout 11. srpna.

Předseda Senátu se rozhodl uskutečnit tchajwanskou misi, kterou před svým náhlým lednovým úmrtím plánoval jeho předchůdce Jaroslav Kubera (ODS). Součástí Vystrčilovy delegace bude i vdova po zesnulém Kuberovi, které cestu uhradí samotný Tchaj-wan. „Vzhledem k hledisku úmrtí Jaroslava Kubery je to dobře, jsem za to velmi rád,“ konstatoval předseda Senátu.

Od cesty zrazoval Vystrčila zejména prezident Miloš Zeman, podle něhož to ohrozí vztahy s Čínou, která Tchaj-wan považuje za svou vzbouřeneckou provincii. Ani premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) cestu nedoporučili.

Vystrčil se ale rozhodl misi uskutečnit i z principiálních důvodů a kvůli nátlaku Číny, která pohrozila odvetou. „Tyto názory samozřejmě vnímám a nejsou mi ukradené, ale svůj postoj měnit nebudu. Jsem přesvědčen, že mé rozhodnutí je správné a cesta bude pro obě strany prospěšná,“ završil.