Šlo zřejmě o rodinné spory, řekl k požáru v Bohumíně místostarosta. Vyšetřovatelé našli stopy po hořlavině

Události: Požár v Bohumíně (zdroj: ČT24)

Vyšetřovatelé požáru v Bohumíně našli u bytu stopy po hořlavině. Podle experta není narušena statika domu. Obyvatelé spodních pater už se mohou vracet do svých domovů, budova ale zůstává bez elektřiny a plynu. Ty budou zapojeny, až skončí vyšetřování příčiny požáru. Z deseti zraněných zůstává pět v nemocnicích, dalších pět lékaři propustili do domácí péče. Při nejtragičtějším tuzemském požáru za posledních třicet let zemřelo jedenáct lidí, mezi nimi tři děti.

Požár vypukl v Nerudově ulici v části Nový Bohumín krátce před sobotní 18. hodinou v jedenáctém patře panelového domu. Podle současné verze vyšetřovatelů šlo o žhářský útok. Potvrdili to už v sobotu večer hejtman kraje Ivo Vondrák (ANO) i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). První informace hovořily o sousedských sporech, to ale vyvrací místostarosta Bohumína.

„Nejedná se o vyřizování sousedských sporů, ale zřejmě sporů v rámci rodiny. Jak jsem viděl členy rodiny na fotografiích, tak se nejednalo o žádný rasově motivovaný čin. Je to samozřejmě věc šetření, ale rádi bychom se ubránili fámám, které se vyskytly,“ podotýká místostarosta Igor Bruzl (ČSSD) a doplňuje: „Mělo se tam jednat o nějakou oslavu, na kterou zřejmě přišel i host, který tam asi nebyl zván, a ten se k tomu postavil, jak se k tomu postavil, je to šílené.“

Ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel v ČT uvedl, že zadržený muž je ve zdravotnickém zařízení a policie ho zatím nevyslechla.

Všech jedenáct obětí požáru bylo v době tragédie v zasaženém bytě. Pět lidí zemřelo po skoku z oken bytu, šest uhořelo. Mezi mrtvými jsou i tři děti.

Podle ředitele moravskoslezských hasičů Vladimíra Vlčka není normální, že se požár velmi rychle rozšířil po celém bytě. „Obvykle je požárem zasažen jeden pokoj, v tomto případě ale hořelo napříč všemi pokoji a jsou zcela vyhořelé,“ prohlásil v sobotu večer.

Obyvatelé se mohou vracet, vyšetřování pokračuje

Obyvatelé panelového domu v bohumínské Nerudově ulici si za doprovodu policistů mohou přijít do svého bydliště pro věci. Pakliže nebydlí ve vrchních patrech budovy, mohou už ve svých domovech zůstat, neobyvatelné ale stále jsou podle místostarosty Igora Bruzla byty od 10. patra výše. Celá budova je ale nadále odpojena od elektrické energie i od plynu.

Bruzl pro ČT řekl, že při hašení došlo k protečení do dalších bytů, což může zkomplikovat obnovení dodávek energií. „Máme obavu, že sice máme už elektrikáře na místě, ale dům nejspíš nebude moci být v dalších hodinách po stránce připojení energií zprovozněn,“ konstatuje. Platí ale podle něj, že k obnovení by mělo dojít ještě v neděli.

Stále pokračuje vyšetřování příčiny požáru a zajišťování důkazů a stop. „Kriminalisté a policejní specialisté provádí od sobotních večerních hodin ohledání místa činu. Na místě je také speciální tým zabývající se identifikací obětí hromadných úmrtí. Na místě byl také přítomen psovod se speciálně vycvičeným psem na vyhledávání urychlovačů hoření,“ popisuje policejní mluvčí Karolína Bělunková. 

Policisté ve spolupráci s hasiči identifikují ohniska plamenů. V blízkosti bytu našli stopy po hořlavé látce. „Můžeme potvrdit, že na místě byly nalezeny stopy akcelerantu (hoření), proto takový rychlý průběh toho požáru a rychlý rozvoj,“ řekl mluvčí krajských hasičů Lukáš Popp. Škodu hasiči předběžně vyčíslili na milion korun.

Hasiči dělali maximum, kritika podle ředitele není namístě

Popp také reagoval na výtky vůči sobotnímu zásahu hasičů. Jedna ze svědkyň požáru se nechala slyšet, že hasiči „stáli vzadu, nic nedělali“. „My jsme je upozornili, že ti lidé volají o pomoc, a oni nic nedělali, potom lidé začali skákat z okna,“ doplnila svědkyně.

„Hasiči jsou připravováni na všechno, snaží se u každého zásahu pomáhat lidem co nejrychleji a nejbezpečněji. I zde jsme nasadili prostředky tak, jak jsme cvičeni. Lidé si musí uvědomit, že jedna minuta v normálním životě při takovém ohrožení jako v tomto domě se nezdá jako jedna minuta, ale jako deset minut,“ zdůrazňuje Popp.

Zasahující hasiči podle něj okamžitě po příjezdu vstoupili do budovy, aby natáhli hadice a lokalizovali požár, a zároveň z druhé strany domu přijela výšková technika. „V době příjezdu hasiči už viděli lidi na parapetu, takže začali rozvinovat nafukovací matraci. Je tam časová prodleva, než se dokáže nafouknout, a v tu chvíli začali lidi skákat ven. Hasiči udělali maximum a snažili se co nejrychleji lidem pomoci. Při naší práci to ne vždycky lze zvládnout,“ konstatuje mluvčí.

„Není možné tvrdit, že hasiči tu stáli a nevěděli, co mají dělat. Vzhledem k tomu, v jakém stavu se nacházel byt po příjezdu jednotek, je zřejmé, že byl pravděpodobně použit akcelerant. Je nemožné, aby zdolání takového požáru bylo vyřešeno v řádu jednotek minut,“ zdůrazňuje ředitel HZS Moravskoslezského kraje Vladimír Vlček.

Postup hasičů při zásahu prověří speciální komise, kterou vytvořil generální ředitel hasičského sboru Drahoslav Ryba. Ten zároveň uvedl, že je přesvědčen, že zasahující hasiči odvedli profesionální práci.

Pietní místo v Bohumíně
Zdroj: Vladimír Pryček/ČTK

V nemocnicích zůstává pět zraněných, pět lékaři propustili domů

Plameny také způsobily zranění deseti lidem, z toho dvěma hasičům a jednomu policistovi. Čtyři zraněné převezli záchranáři do fakultní nemocnice v Ostravě, tři do městské nemocnice Ostrava, dva do nemocnice v Karviné-Ráji a jednoho do Havířova. Dva pacienti měli podle mluvčího krajských záchranářů Ladislava Langa popáleniny třetího stupně, všichni ostatní lehčího stupně nebo byli převezeni s intoxikací.

Iva Piskalová z Fakultní nemocnice Ostrava novinářům řekla, že o všechny čtyři pacienty se stará personál Kliniky popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie. „Jeden člověk musel na operační sál, dva mají jen lehké popáleniny, jeden je stabilizovaný,“ upřesnila v sobotu večer Piskalová.

Mluvčí karvinské nemocnice Věra Murínová upřesnila, že do zařízení byl převezen jeden zraněný popálený v horní části těla. Po ošetření byl ve stabilizovaném stavu propuštěn do domácího léčení. Do Karviné původně směřoval i další zraněný, ale jeho stav se v průběhu převozu zhoršil a byl převezen do ostravské nemocnice.

Do Městské nemocnice v Ostravě byly převezeny tři ženy, které se nadýchaly zplodin hoření. Po ošetření byly propuštěny do domácího léčení, popsala mluvčí zařízení Andrea Vojkovská. Další žena, která se nadýchala zplodin, byla propuštěna domů z havířovské nemocnice, řekla její mluvčí Irma Kaňová.

Pozůstalí a zranění dostanou finanční pomoc

Moravskoslezský kraj dá pozůstalým po tragickém požáru v Bohumíně 100 tisíc korun, částku 50 tisíc korun dostanou zranění. Podobně kraj postupoval i po loňské střelbě ve Fakultní nemocnici Ostrava.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) zatím nechtěla blíže specifikovat pomoc od státu, peníze se ale k pozůstalým dostanou rychle, slibuje. Probační a mediační služba bude podle ní na místě poskytovat pomoc zasaženým.

„Bude poskytovat pomoc pozůstalým. Bude jim radit, jak postupovat, a v pondělí hned zasedá probační a mediační služba, která spravuje fond na oběti pro pozůstalé po trestných činech, protože je už hodně pravděpodobné, že to byl žhářský čin,“ dodává ministryně.

Proti domu v neděli vzniklo improvizované pietní místo. „Stála jsem přímo tady, na tomhle místě a viděla jsem, jak ti lidi padají,“ řekla na místě patnáctiletá Michaela. Zapálením svíček podle svých slov chtěla uctít památku zemřelých. Dívka dodala, že znala chlapce, kteří v bytě uhořeli. Podle ní v bytě bydlela rovněž těhotná žena. K pietnímu místu přišla svíci zapálit i žena, jež v bytě měla svého kolegu. Blíže o tragédii hovořit nechtěla. Stejně jako někteří další, kteří k místu přišli.

„Slyšel jsem, že jeden z nich slavil narozeniny, takže tam šly děti a stala se ta věc,“ řekl jeden obyvatel domu. Na oslavu prý přišli i lidé z vyššího patra. „Znali jsme se s paní, která bydlela ve čtvrtém podlaží a měla tam děti. Jsme z toho úplně hotoví,“ dodal. Podle něj jejich matka v době tragédie v bytě nebyla, protože pracovala v obchodě.

Policie vyšetřuje rasistický článek o požáru

Policie vyšetřuje rasistický článek o tragickém požáru v Bohumíně, uvedl na Twitteru ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). V textu na serveru „Vlastenecké noviny“ se píše, že oběti i údajný pachatel byli Romové. Bohumínský místostarosta Igor Bruzl (ČSSD) již dříve řekl, že nešlo o příslušníky některé z menšin.

Při požáru panelového domu v Bohumíně na Karvinsku zemřelo jedenáct lidí, včetně několika dětí, a dalších deset je zraněných. Autor článku píše o zemřelých jako o „cikánech“, „škodné“ a „parazitech“. „Policie už to šetří,“ sdělil ministr vnitra. Policie následně na Twitteru potvrdila, že se textem zabývá.

„Rasistickým článkem uveřejněným ve Vlasteneckých novinách se policisté od rána zabývají. Takovým případům věnujeme vždy absolutní pozornost,“ uvedla policie.

„Je to náš dům a naši nájemníci, takže o nich něco víme. Bydleli tam dlouhodobě. Mám informace, že to nejsou sousedské spory, ale vyřizování nějakého spíše rodinného problému,“ řekl k požáru místostarosta Bruzl.

Na serveru, na němž se rasistický text objevil, se podle serveru Manipulátoři.cz opakovaně objevují rasistické a xenofobní články.