I přes zákaz rozdělávání ohňů vyjížděli hasiči v Praze a Středočeském kraji k desítkám požárů

Pražští a středočeští hasiči vyjížděli tento týden ke zhruba čtyřem desítkám požárů zeleně, a to i navzdory zákazu rozdělávání ohňů ve volném prostranství, který v úterý vyhlásilo vedení hlavního města i kraje. Nejčastěji hořely lesy nebo travní porosty, na vině přitom bylo hlavně nezodpovědné chování lidí. Před nebezpečím vzniku požárů varoval Český hydrometeorologický ústav. Výstraha nadále platí ve většině krajů.

Středočeští hasiči od úterý zasahovali u 32 případů požáru v přírodě. Jednadvacetkrát hasili požár travního porostu, jedenáctkrát museli vyjíždět k požáru lesa. „Například při požáru lesa v katastru obce Boseň na Mladoboleslavsku byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Požár zasáhl část lesa na velice špatně přístupném místě mezi skalami,“ uvedl mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda. Vzhledem k místu požáru zabralo jeho hašení několik hodin a na místě zasahovalo devět jednotek hasičů.

Podle Svobody se většina případů stále šetří, zda a jaké pokuty za to případně padnou, se teprve bude rozhodovat. „V několika případech hasiči udělili také pokutu za nedodržování nařízení Středočeského kraje,“ dodal mluvčí.

V hlavním městě hasiči zasahovali u požáru v přírodě od úterý do čtvrtka celkem osmkrát. „Během dvou dnů jsme zasahovali celkem u sedmi požárů v přírodním prostředí a u jedné manipulace s otevřeným ohněm v přírodě, v tomto případě bylo místo uhašeno vodou z místního zdroje a osoby byly poučeny Policií ČR,“ popsala situaci Kateřina Suchánská, mluvčí pražských hasičů.

Hořel porost i hrabanka

Požáry v Praze měly spíše lehčí průběh. „Jednalo se převážně o menší požáry lesního porostu, doutnající kmeny stromů, v jednom případě drobný požár hrabanky. Na lokalizaci a dohašení míst stačil jeden vodní proud, nebo dokonce džberová stříkačka,“ uvedla Suchánská. Dodala, že u požárů je příčinou zavinění cizí osobou, pachatel je ovšem většinou neznámý. „Z toho lze usoudit, že lidé se občas nechovají zodpovědně,“ uzavřela mluvčí.

Pražský magistrát spolu se Středočeským krajem zareagoval zákazem rozdělávání ohňů na výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu, který minulý týden varoval před zvýšeným nebezpečím vzniku požárů kvůli tropickým teplotám, a to na většině území. Pražská městská policie na svých sociálních sítích apelovala na občany, aby nevypouštěli ani takzvané lampiony štěstí. Nebezpečí požáru podle nich hrozí především v lesích, lesoparcích a zahradách.