V technické místnosti Muzea Kampa hořelo, zplodiny pronikly i do výstavních prostor

Události: Požár v Muzeu Kampa (zdroj: ČT24)

V technické místnosti muzea v ulici U Sovových mlýnů ve středu odpoledne hořely elektrické rozvody. Na místě zasahovaly čtyři jednotky hasičů. V budově se nacházely tlakové lahve. Hasiči to uvedli na Twitteru. Jeden člověk potřeboval péči záchranářů. Plameny by měly být podle hasičů už uhašeny, zplodiny ale pronikly do výstavních prostorů. Původně mělo docházet i k evakuaci obrazů, díla ale zřejmě nakonec nebude nutné přesouvat.

„Požár jsme dostali pod kontrolu rychle, plameny jsme uhasili. Zplodiny ale pronikly do výstavní části, takže jsme okamžitě zahájili odvětrávání pomocí přetlakové ventilace,“ uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kafka.„Ve spolupráci s kurátorem výstavy jsme zahájili přesun obrazů do bezpečí,“ dodal. Po dohodě s odborníky muzea ale nakonec nebylo podle hasičů nutné obrazy evakuovat.

„Restaurátoři usoudili, že přesun děl by mohl znamenat ještě větší riziko. Teď se bude čekat, až se kouř vyvětrá, poté musí restaurátoři zhodnotit, jestli došlo k poškození děl,“ uvedla z místa redaktorka ČT Izabela Niepřejová.

Podle předsedy Nadace Jana a Medy Mládkových a europoslance Jiřího Pospíšila (TOP 09) bude restaurátory zajímat především, jaký druh kouře obrazy zasáhl. Pokud šlo o čistý bílý kouř, nemusely by se čistit. Pokud to byl ale kouř tmavý, zřejmě by potřebovaly ošetřit, vysvětlil Pospíšil.

„Zřejmě je kompletně zničena vzduchotechnika i část elektrických rozvodů,“ uvedl ve vysílání ČT24 pražský radní pro oblast majetku Jan Chabr (TOP 09), právě hlavní město budovu muzea i jeho sbírky vlastní. Škody na vzduchotechnice a elektroinstalaci budou podle radního v řádu vyšších desítek milionů korun. Škody na obrazech zatím nejsou známy. 

Podle Chabra teď dojde k uzavření muzea, bez opravené vzduchotechniky totiž sbírky nemohou fungovat. Co bude s obrazy v době uzavření budovy, podle radního není jasné. „Bude to konzultováno s kurátory. Je to věc, kterou zřejmě rozhodne ředitel muzea, respektive daní odborníci na umělecká díla,“ uvedl.

Zasahovali i chemici

Hasiči podle Kafky vynosili z technické místnosti muzeal tlakové lahve. Přes sto lidí muselo kvůli požáru odejít do bezpečného prostoru, plavební komora před objektem byla uzavřena, doplnila policie.

Policisté také preventivně evakuovali blízkou restauraci a školku. „Na místě zasahovali i chemici a říční policie odkláněla lodě a šlapadla, aby se vyhnula jakémukoliv možnému kontaktu se zplodinami,“ přiblížila Niepřejová.

Jeden člověk také kvůli plamenům skončil v péči záchranářů. Jeho zdravotní stav není podle mluvčí záchranářů Jany Poštové vážný, převoz muže do nemocnice nebyl nutný. „Další zraněné hlášené nemáme. Zůstáváme na místě a situaci monitorujeme,“ uvedla.

Požár měl propuknout kvůli svařování

„Probíhá vyšetřování,“ uvedl k důvodům požáru Kafka, s tím že o jeho závěrech zatím nemůže mluvit. „Na tu příčinu určitě přijdeme, máme docela dobré indicie,“ prozradil.

Podle informací Jiřího Pospíšila měl požár zapříčinit pracovník města, který v místnosti svařoval panty, a od plamenů se vzňalo obložení místnosti.

„Musím konstatovat, že se nejedná o žádnou banální záležitost. Začaly hořet klimatizační jednotky a technické zázemí muzea,“ poznamenal k požáru ve vysílání ČT24 Pospíšil.

Muzeum Kampa uchovává uměleckou sbírku manželů Mládkových. Samotná zakladatelka muzea Meda Mládková bydlí v jiné části areálu, než kde hořelo, uvedl na Twitteru Pospíšil. Stoletá sběratelka je podle něj v pořádku.

Muzeum Kampa spravuje mimo jiné sbírku děl průkopníka abstraktního umění Františka Kupky (1871 až 1957), jednoho z nejvýznamnějších představitelů světového umění 20. století.

„Sbírky mají skutečně velkou cenu. Nejedná se jenom o tu jejich nejdůležitější část, myslím tím obrazy Františka Kupky, jednoho z prvních světových modernistických malířů vůbec. Velmi cenná sbírka je ta, která je tvořena z československých umělců, nonkonformních umělců, různě upozaděných umělců během komunistického režimu, které Meda Mládková se svým manželem sbírala v 60., 70., 80. letech,“ uvedl ve vysílání ČT24 komentátor týdeníku Respekt a autor životopisné knihy o Medě Mládkové Ondřej Kundra.