Pět zaměstnanců domova seniorů v Černožicích má covid-19. Klienti jsou zdraví

UDÁLOSTI: Státní nemocnice mají denně zpracovat až 15 000 testů na koronavirus (zdroj: ČT24)

Testy prokázaly nákazu koronavirem u pěti zaměstnanců Domova důchodců v Černožicích na Královéhradecku. Mezi nimi je i ošetřovatelka, u které se covid-19 potvrdil už v pátek. Nemoc se ale nakonec neprokázala u žádného z klientů domova. Počty nakažených ale v Česku dále rostou, v úterý jen do odpoledne přibylo 145 pozitivně testovaných. Ministr zdravotnictví navíc usiluje o znásobení počtu prováděných testů.

Plošné testování 83 zaměstnanců černožického domova seniorů a stovky klientů krajského zařízení proběhlo v pondělí. „Prokázalo se (onemocnění) u čtyř zaměstnanců domova plus u jedné ženy, od které to pravděpodobně chytili. Žádný nemocný klient v tuto chvíli,“ řekl Dan Lechmann z kanceláře hejtmana Královéhradeckého kraje. O konkrétních opatřeních v sociálních krajských zařízeních by mělo hejtmanství informovat v úterý dopoledne.

Podle ředitele krajských hygieniků Ivana Kučery se bude testování v domově ještě opakovat.

Nemoc byla u zaměstnankyně domova, která se vrátila z Ukrajiny, prokázána v pátek večer. Šlo o první potvrzený případ covidu-19 v krajských domovech pro seniory. U ošetřovatelky bylo onemocnění zjištěno náhodou. Neměla žádné příznaky, ale nechala se otestovat kvůli tomu, že se nakazil její manžel. 

Kraj patří mezi nejméně postižené

Přestože v Královéhradeckém kraji v posledních dnech počty potvrzených nákaz koronavirem rostou, region i nadále patří k těm s nejnižším výskytem onemocnění. Oproti pondělku vzrostl počet nakažených o devět na 283. V regionu bylo dosud zjištěno 51,3 případu nákazy v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. V úterý byl na tom lépe už jen Jihočeský kraj, kde na stejný počet lidí měli 43,63 případu.

Podle posledních dostupných dat Krajské hygienické stanice v Hradci Králové z pondělí 27. července bylo v Královéhradeckém kraji 32 aktivních případů nákazy, o jeden více než v sobotu 25. července, patnáct případů bylo na Hradecku.

V kraji nicméně přibývají opatření ve snaze zabránit většímu rozšíření nákazy. Léčebna dlouhodobě nemocných v Opočně v souvislosti s pandemií zakázala návštěvy. „Pan ředitel mě informoval o zákazu návštěv v opočenské léčebně dlouhodobě nemocných. V celé republice přibývá nakažených koronavirem, a je proto důležité ochránit nejrizikovější skupiny, mezi které klienti LDN patří,“ uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09).

Podle vedení LDN návštěvníci nedodržovali vyhlášená hygienická pravidla. Během návštěvy měli mít zakryté dýchací cesty, vydezinfikovat si při vstupu ruce a podstoupit měření teploty. Návštěva u pacienta byla omezena na 20 minut.

Do karantény museli i klienti domova ve Slatiňanech

Jednu nakaženou osobu má také Domov sociálních služeb ve Slatiňanech na Chrudimsku, kde se nakazila sociální pracovnice, a do karantény muselo nastoupit až osmnáct klientů zařízení. Domov se stará o klienty s mentálním a kombinovaným postižením, je největším krajským zařízením svého druhu.

Sociální pracovnice se starala o klienty ve dvou dislokovaných domcích, v hlavní budově domova nepůsobila. Všichni klienti, kteří s ní přišli do kontaktu, budou otestováni. „Testy klientům budou provedeny v průběhu čtvrtka. Původem je nákaza z jiného lokálního ložiska, kde se nakažená pohybovala,“ uvedl na Facebooku hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Podle údajů krajských hygieniků je v Pardubickém kraji nyní nemocných šedesát lidí, od začátku epidemie se nákaza potvrdila u 382 osob. První případ v kraji zaznamenali hygienici 10. března.

Dalším domovem seniorů, kde se covid-19 objevil, je havířovský domov Luna. V pondělí prošli testy všichni klienti i zaměstnanci. Nákaza se zatím potvrdila u deseti klientů a osmi pracovníků. Všichni klienti domova jsou nyní v nemocnici, i když průběh onemocnění u nich není závažný.

Na Liberecku se pro návštěvy zavřely i malé nemocnice

Kvůli dalšímu nárůstu počtu nakažených koronavirem se v Libereckém kraji zavírají další nemocnice, dokonce i ty menší a soukromé. Od pondělí 27. července kvůli vývoji epidemiologické situace zakázala návštěvy nemocnice společnosti VAMED Mediterra v Tanvaldu, a to na všech odděleních.

Od pátku nesmí do nemocnice za svými známými a příbuznými ani lidé v Jilemnici a Semilech. Kromě těchto zařízení platí i nadále zákazy návštěv v nemocnicích v Liberci, Turnově, Frýdlantu, České Lípě a Jablonci nad Nisou, kde byly většinou zavedeny už na konci června.

Roušky v nemocnicích na Vysočině budou povinné od půlnoci

Že začne v celém Kraji Vysočina povinnost nosit roušky při návštěvách zdravotnických a sociálních zařízení – tedy u lékaře nebo například v domově pro seniory, ale i v dětských domovech a výchovných ústavech pro mládež – avizovala krajská bezpečnostní rada již v pondělí, hygienici nyní upřesnili, že povinnost začne platit od půlnoci z úterý na středu.

Hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD) zdůvodnil připravovaný částečný návrat roušek obavou, aby se virus nezačal v regionu nekontrolovaně šířit. Již se podle něj vyskytly případy na různých místech. „Máme problém v Alzheimercentru v Jihlavě, máme problém v jedné firmě v Pacově a teď jsem dostal informaci, že i fotbalisti FC Vysočina,“ upozornil.

Zavedení nových povinností platných v celém kraji nemění nic na opatřeních platících v jihlavském okrese, kde nemocných přibývalo v poslední době nejrychleji. Již od poloviny měsíce musí lidé nosit roušky ve všech vnitřních prostorách včetně obchodů a ve veřejné dopravě. 

Další náhlý pokles. Revize údajů ukázala, že je méně hospitalizovaných

Poté, co ministerstvo zdravotnictví koncem minulého týdne snížilo počty aktuálně nemocných a zvýšilo počty uzdravených, upravilo nyní i počet hospitalizovaných. V nemocnicích je podle aktualizovaného údaje 108 lidí nakažených covidem-19, v těžkém stavu je šestnáct z nich. Ještě ráno uvádělo ministerstvo, že je 150 hospitalizovaných. Audit dat avizoval v pondělí ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Nic se však nemění na tom, že počet infikovaných stále roste vysokým tempem. Po pondělním nárůstu počtu pozitivně testovaných o 195 přibylo v úterý od půlnoci do 17:30 dalších 145 lidí s prokázanou nákazou. V pondělí byl v téže době počet pozitivních testů o třetinu nižší.

Po víkendovém útlumu se ale také opět více testuje. V pondělí bylo odebráno 6164 vzorků. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) přitom chce počty prováděných testů ještě výrazně zvýšit. Na jednání s řediteli velkých nemocnic je požádal, aby se připravili na zvýšení počtu testů provedených denně na 15 tisíc.

Nemocnice ujišťují, že potřebné kapacity mají. Například vinohradská nemocnice nyní zpracuje až 400 vzorků denně, mohla by se ale postarat až o tisícovku. Podle ředitele Petra Arenbergera by si to ovšem vyžádalo personální přesuny. „Přesunuli bychom třeba některé laboranty z patologie nebo hematologie do centrálních laboratoří,“ nastínil.

Klíčovou věcí mohou být peníze. Ředitelé mají do pátku spočítat náklady. Například Thomayerova nemocnice bude potřebovat pořídit i nové vybavení. „Doufám, že kompenzační vyhláška, která byla přijata, nám pokryje náklady s tím spojené,“ uvedl její ředitel Zdeněk Beneš. Nově vybavuje laboratoř pro testování na covid-19 i ostravská fakultní nemocnice, která dosud vzorky nezpracovávala. Podle ředitele Jiřího Havrlanta jich začne od středy vyhodnocovat 400 denně, ale výhledově by se počet měl zvýšit na 2000.