Oprava zámků, hřbitovů či klášterů. Dobrovolníci letos pomáhají hlavně v Česku

Dobrovolnická práce o letošních prázdninách přilákala víc nadšenců než loni, zájem mají hlavně o záchranu nebo úklid památek. Kvůli koronaviru zůstávají hlavně v Česku. ČT to sdělily organizace, které tyto akce připravují. Dobrovolníci letos pomáhají například s opravou zámku Veselí nad Úhlavou, kláštera Porta coeli nebo historického srubu ve Všenorech.

Obvykle ihned zaplněné zahraniční výjezdy dobrovolníků letos vzhledem k epidemiologické situaci a souvisejícím opatřením nahrazují akce v Česku. Zájemci se tak mohou podílet na obnově zchátralých památek, na úklidu zapomenutých míst nebo na ekologicky laděných kempech.

„V době koronavirové krize jsme zcela upustili od propagace zahraničních workcampů a zaměřili jsme naši veškerou pozornost na workcampy české. Pro letošní sezonu jich máme naplánováno 27, některé jsou už za námi,“ sdělil mluvčí workcampové organizace Inex Marek Šurkala. A dodal, že přihlášek na pracovní výjezdy teď evidují 97, loni projevilo zájem pouze 18 lidí.

Dobrovolníky lákají především renovační projekty jako oprava parku a zámku Veselí nad Úhlavou na Klatovsku, obnova kláštera Porta coeli v Předklášteří u Tišnova nebo úklid památného místa připomínajícího bývalý koncentrační tábor Rabštejn. Už tradičně nadšenci v polovině července uklízejí i židovský hřbitov v Holešově na Kroměřížsku.

Zájem studentů o dobrovolnictví je letos vyšší

Velký zájem o záchranu památek mezi dobrovolníky potvrzuje i Národní památkový ústav (NPÚ). „Z řad studentů je zájem v letošním roce dokonce vyšší, a to zejména teď v letním období. Dobrovolníci se uplatňují při záchraně menších památek místního významu, jejich pomoc je důležitá hlavně v následné údržbě památky a její prezentaci,“ řekla mluvčí NPÚ Jana Hartmanová.

Na záchrannou akci vyjíždí NPÚ se svými dobrovolníky například příští týden do Všenor ve Středočeském kraji. Tam budou společně pracovat na zachování srubu ze 30. let 20. století. S památkovým architektem Janem Veselým a tesařským mistrem Martinem Zeťákem čeká účastníky akce demolice potřebných částí stavby a konzervace uskladněných dřevěných dílů. 

Přestože zájem o dobrovolnickou práci v Česku podle jednotlivých organizací roste, ne všechny se letos kvůli koronavirové krizi stihly na zvýšenou poptávku připravit. „Zorganizovat takovou akci a najít dobrovolníky nějakou dobu trvá, začali jsme pozdě a je to sezonní záležitost závislá na počasí,“ řekla Ivona Pokorná z organizace Tamjdem.

Některé workcampové organizace se navíc dostaly na hranice svých možností. „Téměř to znamenalo konec naší organizace, karanténa znamenala absolutní stop našich aktivit a získání darů a grantů bylo nejisté,“ uvedla Pokorná.

Do zahraničí se dobrovolníci zatím bojí

O zahraniční výjezdy je podle ní oproti předchozím rokům stále malý zájem. „Místo toho, abychom touhle dobou měli desítku dobrovolníků na workcampech v zahraničí, snažíme se je pomalu zlákat, aby vyjeli, ale bojí se. Zahraniční workcampy mají nyní problém naplnit místa,“ dodala Pokorná.

Stejnou situaci zaznamenává také organizace Inex. Ta v minulém roce obdržela téměř čtyři sta přihlášek na zahraniční výjezdy, letos počet zájemců klesl na 37. Kvůli koronaviru museli zúžit i svou nabídku. „Obvykle v naší databázi máme téměř dva tisíce workcampů. Mnohé z nich byly letos ale našimi partnerskými organizacemi zrušeny, takže nyní v naší databázi máme pouze 371 projektů,“ uvedl mluvčí organizace Inex Marek Šurkala.

Aktuální podmínky ale zatím dovolují organizacím nabídku zahraničních výjezdů rozšiřovat. „Se současným zlepšením epidemiologické situace nyní opět znovu začínáme propagovat workcampy v zemích: Německo, Rakousko, Srbsko a Dánsko, kde máme potvrzeno, že workcampy najisto proběhnou,“ dodal Šurkala.