Komentář o plynu a teplických školácích potrestal soud podmínkou. Původně pochyboval o tom, kdo ho napsal

Události: Komentář o plynu a teplických školácích potrestal soud podmínkou (zdroj: ČT24)

Teplický okresní soud potrestal autora komentáře pod fotkou žáků první třídy jedné z teplických základních škol podmíněným trestem 16 měsíců s tříletou zkušební lhůtou. Pisatel naznačil, že by děti rád zplynoval. Jeho obhájce tvrdil, že šlo o humor. Verdikt není pravomocný, státní zástupce si vzal lhůtu pro případné odvolání. Odvolat by se mohl i obžalovaný respektive jeho advokát, kteří u vyhlášení rozsudku nebyli.

„Ještě že jsou ze ZŠ Plynárenská. Řešení se přímo nabízí,“ byl facebookový komentář, který přivedl Vítězslava Kroupu před soud. Státní zástupce Ondřej Langr je přesvědčen, že v něm jednoznačně „lze dovodit výzvu k likvidaci“. Navrhl za to podmíněný trest.

Kroupův obhájce Michael Mann naopak míní, že šlo o humor – slovní hříčku. „Trestat humor je znak všech totalit,“ řekl advokát soudu. 

Soud nakonec Kroupu uznal vinným a potrestal jej šestnáctiměsíční podmínkou. Komentář nepovažuje za humor, nýbrž za podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod.

„V žádném případě nebylo možno dospět k závěru, že komentář by byl byť zcela nevhodným vtipem či žertem ze strany obžalovaného, rozhodně se nejednalo o humor,“ uvedla soudkyně Lucie Yakut. Obsahem komentáře je podle ní odkaz k „řešení“ ve formě vyvražďování v plynových komorách tak, jak se to dělo za druhé světové války Židům.

Rozsudek není pravomocný. Odvolat by se mohl obžalovaný, který se z jednání omluvil, ale i žalobce. Ten sice navrhoval podmíněný trest, který Kroupa od okresního soudu dostal, s výsledkem však není úplně spokojen. Žádal alespoň dvouletou podmínku.

„Podstatné je, že došlo k uznání viny, nicméně z naší strany byl navrhován trest přísnější, především s ohledem na trestní minulost obžalovaného, bude zváženo podání odvolání,“ řekl Langr.

Okresní soud rozhodoval v případu již podruhé. Napoprvé Vítězslava Kroupu osvobodil. Podle soudu se nepodařilo prokázat, že facebookový profil s označením „vita kroupa“ – z něhož byla kromě komentáře publikována i fotografie Adolfa Hitlera, Hermanna Göringa či říšské orlice držící ve spárech hákový kříž – byl opravdu jeho.

Odvolací soud ale případ vrátil a nařídil doplnit dokazování. Po vyslechnutí dalších svědků již je podle soudkyně Yakut jasné, že profil Kroupovi patří.

Fotografii první třídy z teplické ZŠ Plynárenská zveřejnil na podzim roku 2017 místní Deník v rámci série třídních fotek prvňáků z města. Šlo o třídu, kam chodily převážně romské, vietnamské a arabské děti. Pod fotografií se objevila celá řada nenávistných komentářů. Jejich autoři nabádali k vypálení školy nebo granátovým útokům. Rodiče začali mít o děti obavy, město nechalo budovu hlídat strážníky.

Policie se zabývala i několika dalšími příspěvky kromě Kroupova. První pravomocný rozsudek padl již před dvěma lety, šestadvacetiletá žena dostala od tachovského okresního soudu osmiměsíční podmíněný trest a dvacetitisícovou pokutu. Trestní stíhání muže z Frýdecko-Místecka podmíněně zastavil státní zástupce.