Česko podle soudu může vydat Ginzburga do Ruska. Prý zpronevěřil peníze na kosmodrom

Bývalého dodavatele pro stavbu ruského kosmodromu Vostočnyj Vitalije Ginzburga může Česko vydat do Ruska, rozhodl pražský městský soud. Rozhodnutí zatím není pravomocné, Ginzburg proti němu může podat stížnost. Soudy už v minulosti pravomocně rozhodly, že je vydání podnikatele do Ruska přípustné, projednávaná žádost se týkala dalších trestných činů.

Rusko v aktuálním návrhu žádá o Ginzburgovo vydání proto, že si podle tamní prokuratury vzal v roce 2014 úvěr 100 milionů rublů (asi 34 milionů korun), na jehož splácení použil peníze společnosti Ekonomické programy, ve které působil jako předseda představenstva.

Za použití fiktivních organizací také údajně předložil úřadům falešná daňová prohlášení, čímž podle ruských orgánů způsobil škodu přes 300 milionů rublů (zhruba sto milionů korun). Podle Ruska se podnikatel také dopustil dalšího trestného činu proto, že lidem pracujícím na kosmodromu neuhradil mzdy.

Česká státní zástupkyně navrhovala, aby soud připustil vydání u údajné zpronevěry a daňových deliktů. Naopak u údajného neplacení mezd podle žalobkyně vydání přípustné není. Soudce Tomáš Kubovec jejímu návrhu vyhověl. „Nejsou zde žádné okolnosti, které by bránily vydání pro tyto dva skutky, protože by byly trestné i podle českého zákona,“ uvedl Kubovec.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ginzburg: V Rusku mě čeká politický proces

Podle Ginzburgovy advokátky Uljany Kurivčakové hrozí v případě vydání muži vážná újma, Rusko by ho také mohlo stíhat kvůli jiným činům, než pro které byl vydán.

Muž, který má ruskou a izraelskou státní příslušnost, veškerá obvinění odmítá. Tvrdí, že ho v Rusku čeká politický proces. „Vše, co je v těch papírech, je zfalšované,“ řekl ve čtvrtek prostřednictvím tlumočníka soudu. Obvinění jsou podle něj nezákonná a stíhání je zmanipulované. Upozornil také na to, že ho země chce vydat kvůli činům, které se staly před mnoha lety.

V Rusku byl Ginzburg vyšetřován na svobodě a utekl do zahraničí. Ruské úřady na něj proto vydaly mezinárodní zatykač. Česká policie podnikatele zadržela loni v lednu. Ginzburg je zatím ve vazbě v pražské pankrácké věznici, soud ale ve čtvrtek připustil možnost jeho propuštění z vazby, pokud zaplatí kauci sedm milionů korun. „Délka předběžné vazby je dlouhá a domníváme se, že by bylo možné ji nahradit peněžitou zárukou,“ vysvětlil Kubovec. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu pro případné podání stížnosti proti rozhodnutí.

Soudy už jednou rozhodly, že je vydání Ginzburga do Ruska přípustné. Rusko tehdy žádalo o vydání kvůli dalším trestným činům. Věc nyní posuzuje ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), která se rozhodnutím soudů řídit nemusí. Ginzburg ještě podal stížnost k Ústavnímu soudu, který o ní dosud nerozhodl.

Ginzburg v Česku také podal žádost o politický azyl. Ministerstvo vnitra ji sice zamítlo, Městský soud v Praze ale vyhověl stížnosti proti tomuto rozhodnutí. Věc se proto vrátila zpátky na ministerstvo, které dosud znovu nerozhodlo.